Hrvatsko planinarsko društvo "Rama"

Odmah po osnutku HPD“Rama“ u travnju 2011. godine, njegovi članovi su započeli s nizom aktivnosti kojima je cilj od Rame napraviti poželjno planinarsko i izletničko odredište. S obzirom da od osnutka društva nije postojala niti jedna obilježena planinarska staza, vodič, planinarska karta i sl; naglasak je stavljen na markiranje i uređivanje  staza i izradi karata. Do sada je markirano i uređeno preko stotinu kilometar staza i svaka je snimljena GPS-om.

Usporedo s time, na južnom dijelu Gornje Rame, započela je obnova stare planinske kuće koja je dijelom obnovljena i sada može služiti za smještaj planinara i njihov dulji boravak na ovome području. Posljednjih nekoliko godina osjetno se povećava broj planinara koji posjećuju ramske planine, ko top destinacija postala je planina Raduša. Budući da je dio ove planine bio u zoni ratnih djelovanja, mnogi su je izbjegavali zbog minski sumnjivih terena. Kako bi se stanje promijenilo i postigla sigurnost svih koji žele doći na Idovac s južne strane, od Zahuma je markirana staza koju sada koriste brojna planinarska društva i pojedinci.

Budući da Rama, uz prirodne ljepote, potencijalnim posjetiteljima može ponuditi i niz drugih zanimljivosti, posebno istraživačima arheoloških nalazišta kojih je  na ramskom području veliki broj, stvorila se potreba da se i na tome planu pokrenu određenje aktivnosti.

Početkom mjeseca lipnja 2013.  Organizirano je čišćenje povijesnog lokaliteta Kraljev stolac iznad sela Klek za kojeg mnogi tvrde da datira još iz vremena kralja Tomislava. Urađen je prvi dio posla koji će u suradnji sa stručnjacima za zaštitu spomenika kulture, ove godine biti nastavljen. S ciljem ozbiljnog istraživanja i zaštite arheoloških nalazišta, pokrenut je opsežan projekt izrade baze podataka o svim do sada poznatim, kao i potencijalnim nalazištima.

Od pokretanja projekta do sada prikupljena je impresivna količina podataka, ali na tome se neće stati. Završetkom projekta, stvorit će se baza podataka koja će dalje biti nadograđivana. Osim upisa u  GPS mapu, sva nalazišta bit će upisana i na zemljopisnu kartu, tako da će se stvoriti preduvjeti za ozbiljnije bavljenje arheologijom. Ovim projektom bit će obuhvaćene i lokacije na kojima se nalaze stećci kojih je na ramskom području preko 800.

Osim lociranja nalazišta, drugi dio projekta odnosi se na promociju planinarenja u svakom smislu. S ciljem olakšavanja snalaženja u prostoru potencijalnim posjetiteljima, izrađuje se baza podataka o svim planinama koje se nalaze na ramskom području. Od imena pojedine planine i njenih vrhova (Kota), nadmorske visine, koordinata do podataka kako doći do njih, prosjek potrebnog vremena za uspon, njihova međusobna udaljenost, kao i udaljenost od pojedinih naselja.

Korištenjem najmodernije tehnologije i softvera, cijeli projekt će biti potpuniji, a njegova provedba lakša i kvalitetnija. Spoj moderne tehnologije i želje da se napravi iskorak ne samo na području rame, nego i šire, na kraju će donijeti i željene rezultate.
Iz godine u godinu Društvo je bogatije upisom novih članova te se s  pravom se može reći  kako je  jedan od glavnih promotora ramskih prirodnih ljepota i općine Prozor-Rama.

Tekst/foto: Nikica Beljo

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar