• Jesensko branje gljiva
 • Jesensko branje gljiva
 • Jesensko branje gljiva
 • Jesensko branje gljiva
 • Jesensko branje gljiva

Jesensko branje gljiva

Jesen i Miholjsko ljeto sa sobom donose velike mogućnosti branja šumskih plodova. To su prije svega gljive. Područje Rame odnosno ramske planine obiluju gljivama. Donosimo nekoliko  savjete vezanih za branje gljiva.

Da bismo se upustili u branje jestivih gljiva, najprije treba savladati osnovna znanja i pravila. Prvo – gljivu treba znati sa sigurnošću identificirati. Kod upoznavanja jestivih gljiva ne valja odmah ići “u širinu”. Korisnije je i sigurnije dobro upoznati desetak jestivih vrsta, nego stotinjak površno.  Primjerice, proučava se klobuk; ima li gljiva listiće ili pore; kakav joj je stručak…

Nakon što smo gljivu dobro promotrili, potrebno ju je poprijeko prerezati kako bismo utvrdili boju njezina mesa. Važno je znati da pojedine jestive vrste gljiva na prerezu ispuštaju mlijeko, a neke mijenjaju boju. Sve to treba usporediti s opisanim karakteristikama. Gljivu bez bojazni možete pomirisati, ali ako ne znate o kojoj je vrsti riječ, nikada nemojte kušati gljivu vrhom jezika da odredite kakav okus ima! Osim što nepoznata gljiva može biti teška otrovnica, ima i jestivih gljiva koje su sirove otrovne.

Odlična su mjesta za branje gljiva šume koje su istodobno sunčane i vlažne, jer gljivama treba dovoljno vlage i pogodna temperatura. Gljive se beru i po livadama i poljima. Treba izbjegavati sakupljanje gljiva u onečišćenom okolišu.

 

Gljivarske zapovijedi

 1. Sakupljajte samo one gljive koje dobro poznajete!Pritom birajte samo one cijele, s klobukom i stručkom.
 2. Ne berite i ne jedite gljive koje su na bilo koji načinsumnjive: premlade, prestare, presitne, oštećene, smrdljive, promočene, gorke, ljute…
 3. Ne jeditegljive koje ste dobili od “dobrog“ samoukog poznavatelja gljiva.
 4. Nemojte sjeći gljive nožem ili ih rukom naglo izvlačiti iz zemlje.Gljive su samo plod koji ispod sebe u zemlji ima razgranatu mrežu micelija. Oštećenjem micelija gubi se mogućnost da u neposrednoj blizini tijekom sezone naraste nova gljiva, ali se i umanjuje mogućnost da se na tom području pojave gljive i sljedeće sezone.
 5. Najbolji je način branja gljiva lagano uvrtanjetijela gljive u jednu ili drugu stranu, sve dok joj cijeli stručak ne bude izvučen iz zemlje.
 6. Ubrane gljive odmah očistiteod zemlje i drugih nečistoća. Odložite gljive u prozračnu košaru pazeći da ne bude prenatrpana.
 7. Ne miješajteu košari jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama.
 8. Konradova sunčanica (Macrolepiota konradii)Po dolasku kući sve pomno pregledajtei odstranite svaku gljivu u čiju jestivost niste potpuno  Ne eksperimentirajte na sebi i svojim bližnjima s jestivošću nedovoljno poznate gljive!
 9. Gljive za koje ste posve sigurni da su jestive, dobro očistite prije pripreme jela. Odstranite ostatke zemlje, lišća ili iglica, ali ne perite ih ako to nije nužno. Gljive pranjem gube aromatičnost.
 10. Jela od gljiva pripremite isti dan nakon branja  ili eventualno drugi dan, ili gljive odmah očistite i konzervirajte.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar