Juratović o nacionalizmu u BiH, dotaknuo se Čovića i Dodika

Juratović o nacionalizmu u BiH, dotaknuo se Čovića i Dodika

Zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović izazvao je više reakcija na društvenim mrežama nakon što je za RTV Herceg-Bosne govorio o radikalizaciji među Bošnjacima, kazavši da se taj nacionalizam na neki način provlači na bazi senzibiliteta prema Srebrenici.

Takva usporedba je naišla na brojne reakcije na društvenim mrežama

“Da postoji radikalizacija kod Bošnjaka, jednako kao i među Hrvatima i Srbima, to je činjenica. Oni provlače na osnovi senzibiliteta prema Srebrenici, na što je Zapad jako osjetljiv, na neki način i svoje nacionalizme. Također žele reći da su Bošnjaci jedini državotvorni. Tu sam morao reagirati i kazati da nisu samo Bošnjaci državotvorni. Ja cijenim Ustav BiH koji je utemeljen na antifašističkoj borbi, gdje jasno stoji da je BiH i srpska, i hrvatska i bošnjačka. To stoji i danas. BiH se sastoji od tri konstitutivna naroda i ostalih. To se sada pokušava staviti pod upitnik, čak i sam OHR, ali i Bošnjake koji su umjereni, koji žele suradnju s drugim nacionalnostima. Njih se proglašava izdajnicima. To moraju Bošnjaci među sobom riješiti, ja, kao Hrvat, ne mogu”, kazao je Juratović između ostalog za RTV HB.

Kasnije je situaciju u BiH komentirao za DW, poručivši da Milorad Dodik i Dragan Čović nisu sigurni što se tiče njihove budućnosti u procesima koji slijede

“Znam da je kod Bošnjaka problem jer sada izgleda tako kao da je Izetbegović, kao vođa nacionalizma ‘maknut’, a ostala su dva druga Dodik i Čović. Međutim, procesima koji sada slijede, Dodik i Čović nisu sigurni, što se tiče njihove budućnosti”, izjavio je u intervjuu za Deutsche Welle Josip Juratović.

On negira špekulacije o tome da predstavnici međunarodne zajednice u BiH zapravo u vlasti ne žele vidjeti SDA, kako je to nedavno izjavio i sam šef te stranke.

“Međunarodna zajednica nema veze sa uspostavom koalicije. To je opšta laž”, ističe Juratović.

Na brojne kritike na rad Christiana Schmidta na poziciji visokog predstavnika, od kojih se najveći broj odnosi na izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, Juratović navodi da je suština tih odluka da su u Federaciji BiH prisiljeni uspostaviti vladu.

“On tim odlukama nije niti utjecao na HDZ, niti je bilo kome omogućio bolju situaciju, nego je prije svega omogućio i prisilo da se uspostavi vlada”, navodi.

Dodaje da problem onima koji ga kritiziraju nisu Schmidtove odluke same po sebi

“Njihov problem je što u toj vladi Federacije nema SDA i Demokratske fronte. Da su oni u tom spektru ne bi nikakvih problema bilo za Schmidta”, poručuje.

Na kraju govori da Schmidt ima punu podršku Bundestaga.

“U rezoluciji tačno stoji da podržavamo OHR i visokog predstavnika. To stoji tako jer ne znamo koliko je koji na funkciji. Zbog toga nema imena, ali kada kažem visoki predstavnik onda se tu misli na Christiana Schmidta”, rekao je.

Poručuje da isto tako stoji u papiru, koji je strateški papir.

“To je usvojio jednoglasno SPD Njemačke prije dvije sedmice i tamo isto tačno stoji da se podržava OHR i uloga visokog predstavnika. Dakle, to je neupitno. To je jednoglasno”, zaključio je, prenosi DW.

Foto: BHRT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar