K’O FOL NA ZAPAD, A ZAPRAVO NA ISTOK Američki IHS: Twiter netko koristi za prorusko djelovanje u BiH u korist dva ruska saveznika – Čovića i Dodika

K’O FOL NA ZAPAD, A ZAPRAVO NA ISTOK Američki IHS: Twiter netko koristi za prorusko djelovanje u BiH u korist dva ruska saveznika – Čovića i Dodika

Proteklih tjedana došlo je do povećanih aktivnosti Twitter naloga s izrazito proruskim narativom, a što je povoljno za dvije glavne političke partije u BiH, koje se zalažu za separatizam i povećanu decentralizaciju BiH, odnosno Savez nezavisnih socijaldemokrata bh. Srba i Hrvatske demokratske zajednice BiH, objavila je Information Handling Services (IHS).

Ove aktivnosti vjerovatno su pokazatelj povećane namjere Rusije i spremnosti za raspoređivanje botova (računalni, robotski, programa koji se izvršava samostalno), navodi IHS, tvrtka sa sjedištem u Coloradu u SAD-u, koja pruža informacije o globalnoj politici i sigurnosti.

Botovi se obično koriste kako bi promovirali određene poruke na društvenim mrežama, koje bi oblikovale javnu javnu u BiH a koja ide u korist dva glavna ruska saveznika u BiH, predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Zbog zabrinutosti oko širenja ruskog utjecaja na Balkanuz, američki kongres naložio je krajem prosinca prošle godine šefu Pentagona Jamesu Mattisu da pripremi analizu sigurnosne suradnje svake pojedinačne zemlje zapadnog Balkana sa Rusijom.

U zahtjevu je američki kongres tražio i detaljni popis “ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrijednosti većoj od milijun dolara koje je ili kupljeno ili dobiveno od strane svake zemlje zapadnog Balkana od 2012. do danas”.

U Mattisovo izvješče također bi trebao biti uključen opis učešća snaga sigurnosti svake od spomenutih zemalja u obuci ili vojnoj vježbi sa Rusijom, također od 2012. godine do danas, opis svih sporazuma o sigurnosnoj suradnji svake te zemlje sa Rusijom i pregled obavještajne suradnje sa Moskvom.

Cilj je da SAD ima uvid “koliko sigurnosna suradnja između svake od zemalja zapadnog Balkana i Ruske Federacije utjče na sigurnosne interese SAD, Sjevernoatlantski savez (NATO), zemlje zapadnog Balkana i svaku članicu NATO-a koja se graniči sa zemljom zapadnog Balkana”, navodi se u Kongresnom dokumentu.

U studenom prošle godine, utjecajno Atlantsko vijeće založilo se za stalno američko vojno prisustvo na Balkanu u cilju stabilizacije jugoistočne Europe zbog, kako smatra, povećanih nastojanja Rusije da vrši politički utjecaj u regiji, izvjesio je Glas Amerike.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar