Konferencija za novinstvo na kraju zasjedanja ABK i BKBIH

Konferencija za novinstvo na kraju zasjedanja ABK i BKBIH

Na kraju zajedničkog susreta Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH te redovitog proljetnog zasjedanja ABK u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije, 8. ožujka, upriličena je konferencija za novinstvo.

Na konferenciji su govorili predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup, te vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić. Moderator je bio Paul Wuthe, glasnogovornik Austrijske biskupske konferencije, a s njemačkog na hrvatski i obratno, prevodio je mons. Pavo Jurišić, profesor na KBF-u u Sarajevu.

Nakon što je gosp. Wuthe zaželio dobrodošlicu nazočnim novinarima te predstavio kardinale koji će govoriti na konferenciji riječ je preuzeo vrhbosanski nadbiskup.

Na početku kard. Puljić je izrazio zadovoljstvo što je ABK izabrala Sarajevo i Vrhbosansku nadbiskupiju kao mjesto svoga proljetnoga redovitoga zasjedanja te taj čin nazvao znakom solidarnosti.

“Ovo je prilika da mi članovi BKBiH osobno kažemo hvala biskupima iz Austrije na svoj pomoći koju su nam slali tijekom i poslije rata. ovo je bila posebna prigoda da biskupi mi biskupi iz BiH gostima iz Austrije predstavimo našu stvarnost. Ujedno smo izmijenili pastoralna iskustva koja doživljava Austrija te BiH. Organizirali smo zajedničke susrete s političarima i drugim crkvama te vjerskim zajednicama kako bi pokazali odvijanje dijaloga”, rekao je na početku obraćanja kard. Puljić te od srca zahvalio biskupima iz Austrije što su zajedno proveli nekoliko dana, zajedno molili te obišli različite institucije Vrhbosanske nadbiskupije.

Na početku svoga obraćanja bečki nadbiskup je najprije zahvalio novinarima koji su došli na konferenciju te medijskim djelatnicima iz Austrije koji su nekoliko dana pratili članove ABK dok su boravili u Sarajevu.

“Naš dolazak u Sarajevo je znak solidarnosti s biskupima i ljudima u BiH. Kard. Puljić je već spomenuo da su mnoge humanitarne akcije krenule iz Austrije tako da je mnogim ljudima pružena pomoć kad su bili u nevolji. Posebno smo govorili o emigriranju koje pogađa sve etničke skupine, a posebice katolike koji su živjeli na određenim područjima, na kojima ih više nema. Posebice smo bili zapanjeni različitim institucijama u kojima mladi ljudi bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost mogu dobiti edukaciju što je dobar znak za budućnost”, rekao je  kard. Schönborn te istaknuo da su mnogi koji su otišli iz BiH svoje prebivalište našli u Austriji.

Bečki nadbiskup je u svome obraćanju istaknuo kako je zamijetio da je rat završio, ali nije zaživio pravedni mir. Istaknuo je svoju podršku, kao i podršku cijele Austrije na putu BiH prema europskim integracijama. Ponovio je riječi pape Franje o sarajevu kao drugom Jeruzalemu te istaknuo kako međureligijski dijalog  nema alternativu te poželio Sarajevu da u budućnosti bude jedan uzor dijaloga među religijama i kulturama.

Nakon obraćanja dvojice kardinala nazočni novinari su imali prigodu postavljati pitanja. Austrijski novinari su bili zainteresirani za komentare o migracijama, novoj vladi u Austriji te ekumenskim pitanjima u Austriji dok su novinari iz BiH postavljali uglavnom politička pitanja.

U odgovoru na jedno novinarsko pitanje kard. Puljić je rekao kako je Dayton zaustavio rat, ali nije donio pravedan mir. U skladu s tim podsjetio je na pismo članova BK BiH iz prosinca 1995. u kojem stoji da Dayton, s obzirom na njegovu strukturu, neće donijeti pravedan mir. Ponovio je kako bez ljudskih prava, jednakopravnosti i poštovanja čovjeka nema napretka.

KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar