Mentalni zamor je najizraženiji u 14 sati

Mentalni zamor je najizraženiji u 14 sati

Znanstvenici tvrde da mozak, baš kao i tijelo, treba popodnevni odmor. Zadatke koji traže mnogo napora i razmišljanja obavite u prijepodnevnim satima, a popodnevne ostavite za laganije poslove

Ovim istraživanjem ispitali smo utječe li doba dana na odluke koje donosimo. Pretpostavili smo da mozak u određeno doba dana više ‘očekuje’ nagrade od drugog doba jer funkcionira na temelju jednodnevnog biološkog ritma, poručuju s australskog Sveučilišta Swinburne.

Znanstvenici tvrde da je dio mozga koji se zove lijevi putamen ključan za funkcioniranje sustava za nagrade pa su odlučili testirati aktivaciju tog dijela mozga ujutro u 10 sati, popodne u 14 i u 19 sati navečer.

Voditeljica studije Jamie Byrne i njezini kolege su od 16 muškaraca zatražili da ispune jedan kockarski zadatak.

Jutro je pametnije od večeri

Istodobno su ih podvrgnuli magnetskoj rezonanci. Rezultati istraživanja pokazuju da se lijevi putamen najslabije aktivirao u 14 sati. I psiholog Eric Barker slaže se da ujutro treba obaviti zadatke koji zahtijevaju puno razmišljanja, dok poslove koji ne traže previše mentalnog napora treba obaviti popodne.

foto: Dreamstime

– Uobičajeno shvaćanje sustava za nagrade kaže da čovjek na određenu situaciju reagira temeljem privlačnosti nagrade, ali i faktora, kao što je opća psihološka dispozicija – pojašnjava autorica istraživanja Jamie Byrne, doktorandica iz kliničke psihologije.

Ključan je kvalitetan san

Drugo istraživanje provedeno u Americi pokazuje da svaki šesti radnik barem jednom tjednom zaspe na poslu zbog premorenosti ili nedostatka sna. Studija je provedena na 1500 radnika, a njih 76 posto osjećalo se umorno gotovo svaki dan te su priznali da loše obavljaju zadatke jer se nisu kvalitetno naspavali.

– Zaposlenici koji ne spavaju kako treba imaju lošu koncentraciju, znatno su manje sposobni nositi se sa stresom i teško donose odluke – izjavila je autorica istraživanja Jennifer Turgiss.

/Izvor: 24sata.hr/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar