MOŽETE LI ZAMISLITI OVAKAV REŽIM: Imali su jednog oboljelog, u 5 dana donijeli su rigoroznu odluku; ‘Žrtvujte se’

MOŽETE LI ZAMISLITI OVAKAV REŽIM: Imali su jednog oboljelog, u 5 dana donijeli su rigoroznu odluku; ‘Žrtvujte se’

Do sada je u Australiji od covida-19 preminulo 909 ljudi, odnosno manje nego što prosječno dnevno umire u SAD-u ili u Velikoj Britaniji.

Australija prednjači u svijetu po svojim krajnje strogim mjerama protiv epidemije covida-19. Sada se taj model primjenjuje i na Perth, četvrti najveći grad ove zemlje.

“Svaki od nas mora učiniti sve što je osobno u stanju kako bismo spriječili da se virus proširi zajednicom.”

“Umjesto usamljenosti i tuge ili prosvjedovanja zbog narušavanja njihovih sloboda, Australci su navikli na rutinu kratkotrajnih odricanja zbog kolektivne koristi”, navodi se.

 

Striktan sustav praćenja kontakata

 

Do sada je u Australiji od covida-19 preminulo 909 ljudi, odnosno manje nego što prosječno dnevno umire u SAD-u ili u Velikoj Britaniji.

“Mi imamo svoj način kako i da spasimo živote i da ostavimo našu ekonomiju otvorenom i da izbjegnemo sav taj strah i gnjavažu”, komentirao je Ian Mackay, virolog sa Sveučilišta u Queenslandu koji je razvio model borbe protiv epidemije:

“Svi bi mogli učiti od nas, ali svi to baš nisu i voljni.”

Australija je još od ožujka uvela i provodi karantenu za sve koji dolaze iz inozemstva, dok s druge strane Velika Britanija i SAD karantenu provode samo za one koji dolaze iz područja s puno zaraženih.

 

Australija i dalje provodi striktan sustav praćenja kontakata, od čega su mnoge zemlje suštinski odustale, pa su vlasti tako u najnovijem slučaju u Perthu utvrdile desetke mjesta gdje je zaraženi zaštitar mogao nešto dotaknuti ili disati pored nekoga. Ranije se Australija othrvala velikom broju zaraženih u Melbournu lockdownom koji je potrajao 111 dana, što nije bilo lako, kao što nije bilo lako mnogim Australcima koji su se našli blokirani u inozemstvu.

Sve to im se vratilo nazad tako što još od prosinca nisu imali nego samo manje pojave virusa. Uoči Božića Sydney je na svojim sjevernim plažama imao prvo nekoliko, a onda nekoliko desetaka zaraženih.

 

Maske nisu obavezne, ali se preporučuju

 

Slijedilo je zatvaranje, mnoštvo testiranja, bilo je ponešto i pritužbi, ali je grad od pet milijuna stanovnika ubrzo postigao to da dva tjedna nije imao niti jednog zaraženog. Početkom siječnja Brisbane se na isti način, kratkim lockdownom, othrvao pojavi prvog zaraženog brazilskim sojem koronavirusa, izrazito zaraznijim od osnovnog soja.

Diljem Australije stoga su otvoreni restorani, maske se preporučaju, ali nisu obavezne, držanje razmaka je obavezno… Čak, Australija se priprema i za Australian Open 8. veljače, što će biti poseban izazov s obzirom na 30.000 gledatelja koliko ih se očekuje.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar