Najstarija knjižnica na svijetu koja kontinuirano djeluje

Najstarija knjižnica na svijetu koja kontinuirano djeluje

Najstarija knjižnica na svijetu koja kontinuirano djeluje nalazi se u egipatskom samostanu Sv. Katarine na Sinaju, te je ujedno i druga najbogatija knjižnica na planetu zbog broja i vrijednosti svojih knjiga.

Ovaj samostan, koji je UNESCO proglasio svjetskom baštinom, ima i druga počasna mjesta poput najstarije knjižnice na svijetu koja neprekinuto djeluje. Od dana kada je osnovana u 6. stoljeću (između 548. i 565., prema kronikama), knjižnica Sv. Katarine na Sinajskoj gori nikada nije zatvorila svoja vrata.

Izgrađen tijekom vladavine Justinijana I., samostan je izvorno podupirala majka Konstantina Velikog, carica Helena. Na njegovim zidinama su i danas stari rimski svici iz vremena kada je osnovan, zbog čega je Sv. Katarina druga najveća zbirka kodeksa i rukopisa na svijetu, odmah nakon Vatikanske knjižnice u Rimu. Također, iz ovog samostana potječe poznati Codex Sinaiticus, biblijski tekst koji datira iz 345.

Zbirka samostana, kako je objasnio Dattatreya Mandal za mrežnu stranicu Realm of History, uključuje presliku evanđelja iz 5. stoljeća, presliku Života svetih žena iz 779. i presliku Apologije Aristida – vjerojatno jednog od rijetkih sačuvanih primjeraka ovog teksta jer je izvorna grčka verzija još uvijek izgubljena. U njemu je i mnoštvo arapskih rukopisa, među kojima se može naći i preslika Ashtiname Muhammeda. Riječ je o tekstu u kojemu muslimanski poslanik tvrdi kako nudi zaštitu samostanu, oslobađa poreza kršćane koji su živjeli u ona vremena, a također ih oslobađa vojne službe tijekom godina u kojima je to područje bilo pod islamskom vlašću.

Trenutno knjižnica u UCLA-u (University of California, Los Angeles) digitalizira oko 1 100 jedinstvenih sirijskih i arapskih rukopisa sačuvanih u samostanu, koji datiraju od 4. do 17. stoljeća.

/Izvor: KT/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing