“Najzelenije” Olimpijske igre ikada počinju večeras u Parizu počinju, Pudar najveća uzdanica BiH

“Najzelenije” Olimpijske igre ikada počinju večeras u Parizu počinju, Pudar najveća uzdanica BiH

Večeras u francuskoj prijestolnici Parizu počinju Olimpijske igre 2024. Pariz će nakon Londona postati drugi grad koji je tri puta bio domaćin Igara (1900, 1924, i 2024).

Po prvi put u historiji ljetnih Olimpijskih igara, Pariz 2024. bit će domaćin kultne ceremonije otvaranja izvan stadiona – i bit će veća od bilo koje do sada. Revolucionarni događaj bit će održan na rijeci Seni, gdje će sportaši plutati rijekom na čamcima sa svojim nacionalnim olimpijskim odborima kako bi započeli Igre.

Gledatelji će moći gledati cijelu paradu s obala rijeke, a ovo je prvi put da će ceremonija otvaranja biti otvorena za što više ljudi bez naplate ulaza, osim u jednom dijelu. Diljem francuske prijestolnice će biti postavljeno 80 divovskih ekrana sa zvučnicima, tako da će cijeli grad moći uživati ​​u atmosferi.

Na Olimpijadi će se za odličja boriti 10.500 sportaša. Zanimljivo je da će ova Olimpijada biti prva u historiji sa potpunom ravnopravnošću spolova, odnosno jednakim brojem muških i ženskih sportista – 5.250 svakog spola.

Slogan ljetnjih Olimpijskih igara je “Igre otvorenih vrata” (Games Wide Open) i u skladu s tim organizatori su odlučili pretvoriti popularne znamenitosti, kao što su simbol Grada svjetlosti – Eiffelov toranj, muzejski kompleks Grand Palais, najveći pariški trg Place de la Concorde i drugi, u olimpijska mjesta takmičenja.

“Frige” su službene maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. Inspirisane su tradicionalnim frigijskim kapama, simbolima slobode i Francuske Republike.

Pobjednici će dobiti dio Eiffelovog tornja kao uspomenu, jer će svaka medalja sadržavati 18 grama željeza uklonjenog tokom obnove tornja. Komad originalnog željeza iz legendarnog spomenika nalazit će se u središtu svake bronzane, srebrne i zlatne medalje u šesterokutnom obliku, označen logom Igara.

Rijeka Sena će stoljeće nakon prvih Igara u Parizu 1900. biti domaćin maratonskog plivanja i plivačkog dijela triatlona. Pariz 2024. teži biti “najzelenije” Olimpijske igre ikada. Sportske sobe neće imati klima-uređaje, već sistem hlađenja baziran na podzemnim vodama.

Igre su se obvezale smanjiti ugljični otisak za polovicu u usporedbi s prethodnim izdanjima smanjenjem emisije ugljika s inovativnim energetskim modelima, minimiziranjem utjecaja svih materijala. Rijeka Sena je sigurna za plivanje po prvi put u više od 100 godina. Da to dokaže, u rijeku je prva uskočila gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Pariz 2024. će predstaviti novi sport na Olimpijadi – breaking, urbani plesni stil nastao u Sjedinjenim Državama 1970-ih. S korijenima u hip-hop kulturi, breaking se najprije oblikovao na živahnim blokovskim zabavama u četvrti Bronx u New Yorku, a karakteriziraju ga akrobatski pokreti, stilizirani rad nogu i ključna uloga DJ-a i MC-a tokom bitaka. Surfanje, skateboarding, BMX freestyle i sportsko penjanje debitirali su u Tokiju 2020.

Po prvi put javnost će moći sudjelovati u olimpijskom maratonu, trčeći istu stazu kao i olimpijci. Očekuje se učešće 35.000 amaterskih trkača.

Iako je Pariz glavni domaćin, takmičenja će se održavati u 16 drugih gradova širom Francuske. Najzanimljivije će biti takmičenje u surfanju, koje će biti održano na Tahitiju, na poznatim valovima Teahupo’o, 15.000 kilometara udaljenim od Pariza. Ovo će biti najudaljenije mjesto održavanja olimpijskog takmičenja u historiji.

Jedan od ciljeva Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) je da obimnim programom doping testiranja očuva Olimpijske igre u Parizu što čistijim.

Za provođenje nadzora u periodu prije i tokom OI zadužena je Međunarodna agencija za testiranje (ITA), koja je nezavisna od MOK-a. ITA će u Parizu do 11. augusta obaviti oko 6.000 testova nad više od 10.000 sportista. MOK će do tog datuma uzeti približno 6.000 uzoraka, koji će svi biti analizirani u laboratoriji Međunarodne antidoping agencije (WADA) u Parizu.

Svi uzorci uzeti u Parizu biće čuvani deset godina za potencijalna buduća ponovna testiranja – korištenjem poboljšanih ili novih metoda.

Ni u Parizu neće biti mnogo ruskih, kao ni bjeloruskih sportista zbog sankcija i rata u Ukrajini.

Boje Bosne i Hercegovine na najvećem sportskom događaju branit će plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić. Ovo će biti treće Olimpijske igre za Cerić i Pezera, druge za Pudar, dok će u Parizu debitovati Samardžić i Lekić.

Bh. javnost najveću nadu za osvajanje prve olimpijske medalje za BiH polaže u trofejnu plivačicu i trenutno najbolju bh. sportašicu Lanu Pudar, koja je u naglasila da se osjeća dobro i spremno za ovo veliko takmičenje.

Izvor: federalna.ba/FENA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar