Njemačka dočekala Obamu uz najveće mjere sigurnosti

Njemačka dočekala Obamu uz najveće mjere sigurnosti

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je Hannover gdje ga je dočekala njemačka kancelarka Angela Merkel. Ovo je možda i posljednji posjet Njemačkoj Obame kao državnika. On je na početku prvog mandata bio najpopularniji američki predsjednik u Europi. Ovaj put dočekali su ga prosvjedi protiv sporazuma o slobodnoj trgovini.

Popularnost za sobom često nosi i sigurnosni rizik. Svjesni su toga u Njemačkoj policiji, pa su u Hannover pozvali dodatnih 5.000 kolega. Iako omiljen u Njemačkoj, Obama je na brojnim prosvjedima protiv gospodarskog i investicijskog sporazuma između SAD-a i Unije često prozivan kao glavni negativac.
Unatoč brojnim prosvjedima, susret čelnika dviju zemalja je srdačan i simboličan. Održava se u baroknom dvorcu Herrenhausenu, uništenom tijekom američkih bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, koji je za javnost otvoren tek prije tri godine. No teme susreta ipak svjetski problemi.
Posjet Baracka Obame se nastavlja i sutra zajedničkim obilaskom međunarodnog sajma u Hannoveru s Angelom Merkel na kraju kojeg bi Obama trebao održati govor. Poslijepodne je predviđen sastanak s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom i premijerima Italije i Velike Britanije Mateom Renzijem i Davidom Cameronom. Na mini-summitu bi trebalo prije svega biti riječi o globalnoj borbi protiv terorizma i rješavanju izbjegličke krize.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar