Novak Đoković osvojio 8. Melbourne, 17. Grand slam titulu i vratio naslov broj 1

Novak Đoković osvojio 8. Melbourne, 17. Grand slam titulu i vratio naslov broj 1

Novak Đoković je u nevjerojatnom finalu Australian Opena pobijedio Austrijanca Dominica Thiema 6:4, 4:6, 2:6, 6:3 i 6:4 nakon četiri sata igre te tako osvojio 8. po redu turnir u Melbourneu i ukupno 17. Grand Slam naslov u karijeri.

Thiem je imao vodstvo od 2:1 u setovima i sve u svojim rukama, ali Đoković nikad nije izgubio finale u Melbourneu pa tako ni ovoga puta. Po tome se pridružio Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu kao jedinim tenisačima sa osam ili više titula na jednom Grand Slamu. Federer je osam puta osvajao Wimbledon, a Nadal čak dvanaest puta Roland Garros. Đoković je Australian Open osvajao 2008., 2011., 2012., 2013., 2015., 2016., 2019. i 2020. godine. Ovim se Đoković vratio i na mjesto broj 1 na ATP listi. Od danas će Đoković imati 9.720 bodova, dok će Nadal, koji je ispao u četvrtfinalu, imati 9.395.

– Čestitam Thiemu koji je bio jako blizu pobjedi. Ali on sigurno ima dosta vremena pred sobom i siguran sam da će osvojiti Grand Slam i više nego jednom, rekao je Đoković pa nastavio:

– Dogodile su se neke očajavajuće stvari početkom 2020. godine. Veliki požari u Australiji, konflikti u svim dijelovima sveta, ljudi koji umiru svakog dana, a jedna osoba koju sam smatrao veoma bliskom sebi, koja mi je bila kao mentor, je umrla zajedno sa svojom kćerkom, izjavio je Đoković dodavši da se radi o Kobyju Bryantu.

– Želio bih da kažem da je ovo podsjetnik za sve nas da bi trebalo da se držimo zajedno više nego ikada. Da budemo sa svojim obiteljima i da budemo uz ljude kojima je stalo do nas i koji nas vole. Naravno, ovo je profesionalni sport i mi se natječemo (jedni sa drugima) i dajemo sve od sebe, ali očigledno je da postoje bitnije stvari u životu i bitno je biti svjestan svega i skroman zbog stvari koje se događaju oko vas, dodao je Đoković.

Dominicu Thiemu je ovo bilo treće Grand Slam finale u karijeri. Do sada je dva puta stigao do zadnjeg meča u Roland Garrosu, no oba puta je poražen od Nadala.

– Čestitam Novaku za ovaj uspjeh, kao i njegovom timu. Radite sjajan posao, također utječeš i na sve ostale ljude, podižeš tenis na neki drugi nivo, izjavio je Thiem. Er.B.

Kenin osvojila prvi Grand Slam

Pobjednica u ženskoj konkurenciji je 21-godišnja Amerikanka Sofia Kenin koja je s 2-1 u setovima (4:6, 6:2, 6:2) pobijedila Španjolku Garbine Muguruzu. Kenin bila ubojita oduzevši svojoj protivnici pet servis gemova iz šest prilika, dok je sama spasila čak 10 od 12. To je prvi Grand Slam za 15. igračicu svijeta kojoj je dosad najbolji Grand Slam rezultat bio 4. kolo Roland Garrosa. Kenin je 21-godišnjakinja rođena u Moskvi koja je postala druga najmlađa Amerikanka u povijesti koja je osvojila Grand Slam. Rekord i dalje drži Serena Williams koja je 2002. osvojila Wimbledon s 20 godina. Muguruza je ostala na svom Roland Garrosu 2016. i Wimbledonu 2017.

Naslov pripao Mektiću i Krejčikovoj

Nakon sat i 27 minuta igre završeno je finale mješovitih parova na Australian Openu gdje je do svog prvog Grand Slam naslova stigao Nikola Mektić. Hrvatski tenisač igrao je u paru s Čehinjom Barborom Krejčikovom. U finalu su bili bolji od Bethanie Mattek-Sands i Jamieja Murraya sa 5:7, 6:4, 10:1. Mektić je tako u svom drugom finalu stigao do prvog naslova, a upravo ga je ova kombinacija porazila u finalu US Opena prije dvije godine, u paru s Alicjom Rosolskom. Mektić i Krejčikova će podijeliti 190.000 australskih dolara namijenjenih pobjedničkom paru, dok su poraženi finalisti zaradili 100.000 dolara.

GRAND SLAM TITULE

20        Roger Federer

19        Rafael Nadal

17        Novak Đoković

14        Pete Sampras

12        Roy Emerson

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar