Obilježena godišnjica papinog posjeta Bosni i Hercegovini

Obilježena godišnjica papinog posjeta Bosni i Hercegovini

Pozitivna slika o Bosni i Hercegovine poslana je tog 6. juna 2015. godine kada je Sveti otac papa Franjo pohodio BiH, rečeno je to sinoć na akademiji upriličenoj u Sarajevu povodom obilježavanja godišnjice posjete pape Franje Bosni i Hercegovini.

Uz prisjećanje na osnovnu poslanicu “Mir vama”, ali i sve ono što je papa tada poručio multietničkoj državi i njenim građanima, istaknuto je da svi i danas trebaju ne samo prisjećati se njegovih riječi nego ih živjeti i ugraditi ih u svakodnevni privatni i javni život.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je okupljenima u Svećeničkom domu da je Papa Franjo svojim dolaskom na trenutak vratio BiH u središte zanimanja svjetske javnosti, o kojoj se tada govorilo u pozitivnom kontekstu.

Podsjetio je da je papa na početku mise na stadionu Koševo, kojoj je prisustvovalo na hiljade vjernika, kazao da je mir Božiji plan za čovječanstvo. Puljić je dodao da se danas težnja za mirom sukobljava s činjenicom da se u svijetu vode brojni oružani sukobi, koji su jedna vrsta trećeg svjetskog rata.

Navodi da je papa Franjo govorio o tome i da se takvi sukobi namjerno izazivaju radi prodaje oružja i stvaranja profita te je u tom smislu podsjetio na papu Ivana Pavla II koji je rekao “Nikada više rata”.

– Upustimo se u avanturu beskompromisnog življenja Božije ljubavi i njome zračimo kao graditelji mira sa svom hrabrošću i strpljivošću, ali i upornošću – kazao je kardinal Puljić.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da svi zajedno mogu biti ponosni na sliku koja je u svijet otišla iz BiH i poslala nešto što je vjerovatno događaj sam za sebe.

– Teško da ćemo opet u jednom razumnom vremenu ispred sebe moći takvu sliku poslati uime BiH naše domovine – istaknuo je Čović, naglašavajući da je papa poslao mnogo poruka u kojima je naglasio da vrijedi graditi zajedničku BiH.

Prisjetio se i različitih strahovanja tokom pripreme papinog pohoda, ali je posebno naglasio da kada se nešto želi onda se to zajednički i uspješno postiže, dodajući da je papa Franjo taj dan bio usredotočen na BiH i probleme njenih građana.

O izazovima koji su bili pred državnom televizijom koja je trebala poslati sliku s pohoda okupljenima je govorio direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović istaknuvši da je to bio najzahtjevniji zadatak još od Zimskih olimpijskih igara, ali koji je uspješno realiziran iako su se uposlenici BHRT-a suočili s nedostatkom moderne opreme za praćenje ovog događaja.

Povodom obilježavanja godišnjice papinog pohoda u sarajevskoj katedrali Srca Isusova nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je svečano Misno slavlje.

(FENA) H.D.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar