• Zdravko Knežević: Od proizvodnje mlijeka se može živjeti
  • Zdravko Knežević: Od proizvodnje mlijeka se može živjeti
  • Zdravko Knežević: Od proizvodnje mlijeka se može živjeti
  • Zdravko Knežević: Od proizvodnje mlijeka se može živjeti
  • Zdravko Knežević: Od proizvodnje mlijeka se može živjeti
  • Zdravko Knežević: Od proizvodnje mlijeka se može živjeti

Zdravko Knežević: Od proizvodnje mlijeka se može živjeti

Često čujemo komentare kako se nešto ne isplati raditi ili kako netko ima ideje, ali nema novaca da to ostvari. Za te komentare i ideje postoji samo jedan recept „zasukati rukave“!

„Tko radi ne boji se gladi“,  poslovica je koju u praksu provodi obitelj Zdravka Kneževića iz Rumboka, koji su zasukali rukave i dali se na proizvodnju mlijeka.

U svojoj štali imaju deset grla krava za visoko kvaliteto mlijeko. Svakog dana od svojih krava namuzu oko 100 litara mlijeka. Dobiveno mlijeko dostavljaju svojim kupcima na kućna vrata, a višak prodaju u Zemljoradničku zadrugu „Rama“, koja proizvodi tvrdi masni i  nadasve ukusni sir. Za svoje kupce pripremaju maslo i sir.

O tome kako funkcionira ovo obiteljsko gospodarstvo razgovarali smo sa Zdravkom Kneževićem koji kaže: „U poslovima oko muznih krava sudjeluje cijela obitelj. Naravno, najviše supruga i ja budući su djeca na različitim mjestima; studenti u Sarajevu, u srednjoj školi u Prozoru  i Mostaru, u osnovnoj školi u Ripcima. Međutim, kada dođe slobodno vrijeme, posebno, ljeti svi rade, najviše na prikupljanju sijena. Trenutno imamo desetak krava od kojih je 6 muznih, a ostale su junice.  Imamo tridesetak kupaca kojima dostavljamo mlijeko, sir i maslo, tako da smo u svakodnevnoj dostavi. Imamo ih u našoj općini, u Mostaru i u drugim mjestima. Ostalo mlijeko dadnemo u mljekaru ZZ „Rama“, a to je negdje oko 1500 litara mjesečno. Uvijek se postavlja pitanje isplativosti. Ovo se isplati raditi, na primjer, mljekara nam otkupljuje mlijeko za 60 feniga, Općina dadne 20 feniga, a Federacija 30 feniga po litri mlijeka. U svoj toj računici nama ostaje od mlijeka svaki dan 50 KM. Poticaja nije nikada dovoljno, ovo što dobivamo je sasvim dobro. Posebno ističemo općinu i zahvaljujemo se na podršci.“

Dok je Zdravko pričao supruga Ljubica je strpljivo šutjela, valjda zbog običaja ili… No, čim je progovorila bilo je očito zbog čega je čekala kada će progovoriti:  „Mi bismo željeli proširiti svoj rad  na proizvodnju sira i drugih mliječnih proizvoda pa se nadamo da će nam Općina ili netko drugi pomoći kroz neke projekte. Želimo povećati broj krava zbog mlijeka te da ih sami uzgajamo radi povećanja farme. Naravno, za to će nam trebati i proširenje štale.“

Dodajmo ovome da je štala opremljena svime onim što podrazumijeva jedna mini farma. Za hranu se koristi sijeno koje se skuplja cijelo ljeto i žitarice koje su proizvedene na ekološki način. Nadzor nad grlima vrši veterinarska služba, a mlijeko se redovno analizira preko ZZ „Rama“ koja je otkupljivač mlijeka.

Obitelj Knežević je zasigurno primjer kako se može ostvariti samozapošljavanje, primjer kako se od svog rada u Rami može živjeti.

Uz razgovor koji smo vodili neizostavna je bila ramska šljivovica i domaća „meza“!

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar