Peking vršio masovnu distribuciju cjepiva kako bi pokušao ugroziti povjerenje u Pfizer BioNTech

Peking vršio masovnu distribuciju cjepiva kako bi pokušao ugroziti povjerenje u Pfizer BioNTech

Direktor kineskog Centra za zarazne bolesti Gao Fu po prvi put je u javnosti priznao da njihova cjepiva imaju vrlo nisku učinkovitost. ”Nemamo veoma visoke stupnjeve zaštite”, kazao je Fu na konferenciji u jugozapadnom gradu Chengdu, a javlja Associated Press.
Prema njegovim riječima vlada razmišlja o tome da li u budućnosti treba koristiti neka druga cjepiva u procesu cijepljenja. ”Sada se formalno razmatra da li bismo trebali koristiti različita cjepiva iz različitih tehničkih linija za postupak imunizacije”, kazao je Fu.
AP podsjeća kako je Peking distribuirao stotine milijuna doza širom svijeta na taj način pokušavajući ugroziti povjerenje u efikanost cjepiva poput Pfizer-BioNTech koja je izrađena novom mRNA tehnologijom
Također se navodi kako drugi kineski službenici nisu bili spremni komentirati Fuove riječi, ali su otkrili da se radi na razvoju mRNA cjepiva. ”Cjepiva protiv mRNA razvijene u našoj zemlji takođe su ušle u fazu kliničkog ispitivanja”, rekao je službenik Wang Huaqing. Miješanje cjepiva? Stručnjaci kažu, a prenosi AP, da bi miješanje cjepiva ili sekvencijalna imunizacija mogla povećati efikasnost. Britanski istraživači proučavaju moguću kombinaciju Pfizer-BioNTech i tradicionalnog cjepiva AstraZeneca. Cjepiva koja su napravila dva državna proizvođača lijekova, Sinovac i Sinopharm, izvezena su u 22 zemlje, uključujući Meksiko, Tursku, Indoneziju, Mađarsku, Brazil i Tursku, navodi ministarstvo vanjskih poslova. Istraživači u Brazilu utvrdili su da je efikasnost cjepiva Sinovac u prevenciji simptomatskih infekcija niža od 50,4%, blizu praga od 50% na kojem zdravstveni stručnjaci kažu da je cjepivo korisno.
Za usporedbu, utvrđeno je da je cjepivo Pfizer-BioNTech djelotvorno 97%
Zdravstveni stručnjaci kažu da se kineska cjepiva neće prodavati Sjedinjenim Državama, zapadnoj Europi i Japanu zbog složenosti postupka odobrenja. Dobrobit Glasnogovornik Sinovaca Liu Peicheng priznao je, navodi AP, da su pronađene različite razine efikasnosti, ali rekao je da to može biti posljedica starosti ljudi u studiji, soja virusa i drugih faktora.
On je također rekao da studije smatraju da bi zaštita ”mogla biti bolja” ako je vrijeme između cijepljenja duže od trenutnih 14 dana, ali nisu dale naznake da bi to moglo biti uobičajena praksa. Peking još nije odobrio nijedno strano cjepivo za upotrebu u Kini. Gao nije dao detalje o mogućim promjenama u strategiji, ali je kao mogućnost naveo mRNA. ”Svatko bi trebao uzeti u obzir dobrobit mRNA cjepiva za čovječanstvo”, rekao je Gao. ”Moramo ga pažljivo pratiti i ne zanemariti samo zato što već imamo nekoliko vrsta cjepiva.”
Cjepiva protiv COVID-19

Glavna cjepiva protiv korone (ispravnije bi bilo reći cjepiva protiv COVID-19) spadaju u:

  • adenovirusna (vektorska rekombinirana) cjepiva
  • mRNA cjepiva.
Adenovirusna cjepiva protiv korona virusa

Adenovirusna cjepiva su ona koja koriste jedan ljudima neškodljivi virus da donese genetičku poruku o stvaranju antigena (Spike protein virusa koji izaziva “koronu”) u naše stanice. To je protein na površini virusa SARS-CoV-2 koji je virusu potreban da bi ušao u tjelesne stanice. Adenovirus u cjepivu nema sposobnost replikacije jer je u gen važan za replikaciju ubačen gen za Spike protein i na taj način virus je inaktiviran. Ovo također znači da ovo cjepivo ne sadrži virus SARS-CoV-2 i ne može prouzročiti bolest COVID-19. Nakon injiciranja, cjepivo isporučuje gen virusa SARS-CoV-2 u tjelesne stanice. Stanice će upotrijebiti gen za stvaranje proteina šiljka. Imunološki sustav osobe prepoznat će taj protein kao strano tijelo i proizvesti protutijela te aktivirati T-stanice.

Ovo nisu klasična cjepiva, ona kod kojih je virus-uzročnik inaktiviran (“ubijen”) ili oslabljen (atenuiran).

mRNA cjepiva protiv COVID-19

Ova cjepiva se zasnivaju na tehnologiji glasničke RNK (RNA). Ne, ne radi se o genskoj terapiji nego samo drugačijem načinu ubacivanja antigena koji pokreće imunološku reakciju.

Cjepiva zasnovana na glasničkoj RNA/RNK tj. messenger RNA (mRNA) ubacuju u naše stanice lipidne nanočestice u kojima se nalazi onaj segment genetičke poruke virusa SARS-CoV-2 zadužen za sintezu S-proteina. RNK je nestabilna i da bi se zaštitila, da ne bi degradirala sistem dostave uključuju “mjehur” od lipidnih komponenti (uglavnom kolesterol i fosfokolin, koji čine membrane naših ćelija, te polietilen glikol-PEG). Više o sastavu ovih vakcina možete pročitati u tekstu ovdje.

Dakle, ono što nazivamo “lipidnim nanočesticama” – LNP – lipid nanoparticles, nisu neki “robotići” niti “čipovi”. To su jednostavno molekuli masti – lipida koje štite RNK molekule od degradacije.

Kada mRNA dođe u naše stanice, prepoznaju je ribosomi. To su dijelovi naših stanica na kojima se stvaraju proteini, fabrike proteine. Koristeći genetičko uputstvo za S protein, ribosomi stvaraju ovaj protein, koji je u našem organizmu antigen i pokreće kaskadu reakcija koje dovode do stvaranja protutijela, ali i staničnog imuniteta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar