Pozitivne strane krumpira
Krumpir sam po sebi nije loš i ne bi ga trebali smatrati takvim.
Kada nije 'ugušen' majonezom, vrhnjem ili pržen u dubokom ulju – u svom najčišćem obliku zapravo može biti i dobar za zdravlje.
Huffington Post izdvojio je pet razloga zbog kojih bi trebali voljeti krumpir.
1. Krcati su kalijem.
Jedan veliki krumpir pečen s korom sadrži gotovo polovicu preporučene doze kalija za cijeli dan i gotovo četiri puta više nego ga sadrži banana koja je poznata po količini kalija. Kalij među ostalim može igrati bitnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka.
2. Puni su vlakana – barem ako jedete koru.
A prehrana bogata vlaknima pomoći će vam da dulje budete siti, te smanjuje rizik od srčanog udara, pomaže u snižavanju kolesterola i pomaže u sprečavanju dijabetesa.
3. Imaju izvrsnu dozu vitamica C, posebno u kori, a on igra važnu ulogu kao antioksidans i pomaže u zacjeljivanju rana.
4. Krumpiri su i dobar izvor mangana.
A mangan igra bitnu ulogu u obradi proteina, ugljikohidrata i kolesterola. Jedan veliki krumpir s korom sadrži 33 posto preporučene dnevne doze mangana.
5. I na kraju – krumpiri su bogati vitaminom B6.
Taj vitamin među ostalim stvara bitne hormone u mozgu.