Predsjednik Hrvatske Milanović: Kada sam rekao “prvo sapun, onda parfem” mislio sam i na Hrvate

Predsjednik Hrvatske Milanović: Kada sam rekao “prvo sapun, onda parfem” mislio sam i na Hrvate

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske prisustvovao je svečanoj sjednici u Livnu u povodu godišnjice obrane ovog grada.

Milanović je kratko u svom govoru spomenuo i predstojeće Opće izbore u BiH

“Izbori u čijoj pripremi je učinjeno sve da se temeljni principi Dejtonskog mirovnog sporazuma ignoriraju, da ih se gazi da se zbori na kraju na sllu provedu bez proračuna. Ja razmišljam kako bi to bilo da ja svoj Ured odnosno Ured Predsjednika RH vodim bez proračuna a da financije nalazim kod prijatelja, rođaka, poslovnih partnera. Tako europska država ne funkcionira, to nije put u Europu”, kazao je Milanović.

Ponovio je da Ukrajina ne može dobiti status kandidata za članstvo u EU bez da isti tretman dobije i BiH jer, kako je objasnio, to je kao da mu je neko odrezao ruku.

“Vjerujte da se za evuropsku BiH puno jače puno širim alveolama diše u Zagrebu nego u velikom dijelu Sarajeva”, istakao je Milanović.

Srbija je sponzor srpskog naroda u BiH i Milanović kaže da to ne može promijeniti

Kazao je i kako Hrvatska nikada nije imala više miroljubivih i efikasnih instrumenata na raspolaganju da pomogne, ne samo Hrvatima u BiH, nego i Srbima i Bošnjacima.

”Hrvatska je članica NATO-a i EU. Srbija nije”, dodao je. U govoru je istaknuo i kako nema države ni blizu koja želi ulazak BiH u EU, koliko to želi Hrvatska.

”Naše ideje i motivi nekima mogu biti sumnjivi, ali vjerujte mi da se za europsku BiH se puno šire diše u Zagrebu nego u velikom dijelu Sarajeva”, rekao je hrvatski predsjednik.

Još jednom se osvrnuo na predstojeće opće izbore u BiH, te izmjene Izbornog zakona

‘Čekaju vas dogovori, nije sve izgubljeno i učinit ću sve da vas predstavljaju ljudi koje vi birate, jer demokratizam – utjerivanje demokracije silom, prolazi onako kao što je to prošlo u Iraku, Afganistanu, Siriji itd. Dakle u svim onim državama koje nisu u ovom trenutku spremne za neke stvari. I kada sam rekao prvo sapun, onda parfem mislio sam i na Hrvate, na Hrvatsku, i na BiH – naprosto na jedan prirodan tijek događaja. Jer se ne mogu preskakati neke faze u razvoju. Neke stvari ne mogu preko noći”, izjavio je Zoran Milanović u subotu u Livnu.

”Ovdje je prije 30 godina hrabrošću i vještinom rijetkih branila hrvatska BiH, europska BiH. Hrvatska to neće i ne može zaboraviti”, rekao je on.

U svom govoru je naveo i kako ”nije nacionalist, a kamoli ekstremni nacionalist što ovih tjedana i mjeseci sluša od tzv. europskih političara.”

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar