• Rama uskoro dobiva spomenik gastarbajteru
  • Rama uskoro dobiva spomenik gastarbajteru
  • Rama uskoro dobiva spomenik gastarbajteru
  • Rama uskoro dobiva spomenik gastarbajteru
  • Rama uskoro dobiva spomenik gastarbajteru
  • Rama uskoro dobiva spomenik gastarbajteru

Rama uskoro dobiva spomenik gastarbajteru

Započeli su prvi radovi na postavljanju spomenika gastarbajteru u Prozoru. Gastarbajter u bronci koji sjedi na svom koferu, u kojem je najčešće bilo sve njegovo što je imao i sa sobom nosio, djelo je akademskog kipara Petra Dolića.

Na koferu kao sastavnim dijelu spomenika stoji sljedeće: U nevolji se nisam ponižavao, ni u dobru uznosio. Iz siromaštva i bogobojaznosti sticao sam, podizao obitelj, snivao i gradio, vjerovao u bolje dane, vjerovao u Boga, u pravdu, u ljudsko zajedništvo, u mali svijet ramski, bez osvete i gorčine, bez nadimanja i zla oka. Još me uvijek ima – još uvijek vjerujem!

Priča koja je sasvim promijenila ramski kraj, ljude i način života, jest upravo fenomen odlaska radno sposobnih muškaraca šezdesetih godina prošlog stoljeća na rad u zapadne zemlje, prije svega u Njemačku. Uskoro se privremeni rad pretvorio u gotovo stalni boravak, a radnici su dobili nadimak “gastarbajteri”.

Svi oni su na jedan način uplovili u novi život, šokantan, intenzivan i apsolutno suprotan onome koji se živio u Rami. Radnici i skrbnici za obitelj našli su se u posve novom okruženju, a fra Stjepan Lovrić kaže: “Teško je zaviriti u njihove glave i mentalne sklopove, kako bi se odgonetnulo što su sve proživljavali našavši se u posve novim okolnostima i tuđem svijetu.”

Oličenje ljudske sudbine

Bilo je teško dokučiti i to kako su se snalazili i sporazumijevali na poslu, trgovini ili prometu. Barake i “bauštela” bila je njihov vidokrug, a nedjeljom su se družili nakon mise ili na münchenskom kolodvoru. Posebno su bili dirljivi dolasci kući i susreti nakon godinu dana odsustva.

“U ovom kontekstu, Ramski gastarbeiter oličenje je ne samo ramske, nego i ljudske sudbine koja tako često potvrđuje svoju egzistenciju kretanjem, odlascima i povratcima”, pisala je nešto ranije kustosica i povjesničarka umjetnosti Nevenka Šarčević.

Radove izvodi domaća tvrtka “Komgrad”.

DOLIĆ, Petar: Rođen je 1975. godine u Travniku. Diplomirao je kiparstvo 1999. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je brojnih nagrada, Nagrada sveučilišta u Zagrebu, Prva nagrada na Trijenalu hrvatskog akvarela, Nagrada Galerije Forum itd. Živi i radi kao samostalni umjetnik u Zagrebu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar