• Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić
  • Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić

Razgovor s povodom: Dr. Mara Anđelić

Našim građanima, odnosno pacijentima želimo pružiti sve potrebne usluge na najvišoj razini. Pri izradi financijskog plana Zavod zdravstvenog osiguranja se koristi standardima i normativima koji nisu prilagođeni malim sredinama udaljenim od većih bolničkih centara. Kao skupštinska zastupnica pokušala sam  ukazati na ove nedostatke pri usvajanju plana ZZO, ali na žalost nisam dobila podršku  ni onih zastupnika koji dolaze iz Rame, a koriste usluge u ovom domu zdravlja.

Danas se obilježava Svjetski dan bolesnika. Ovaj svjetski dan utemeljio je papa Ivan Pavao II. Pismom upućenim 13. svibnja 1992. godine Papinskom vijeću za pastoral zdravstvenih djelatnika Papa je odredio da to bude datum 11.02. kada se slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske.

Tim povodom razgovarali smo s ravnateljicom Doma zdravlja „Rama“ dr. Marom Anđelić koja  je uputila čestitku svim djelatnicima za nesebičan rad u zdravstvu te da nastave s još većim žarom raditi kako na liječenju tako i na prevenciji bolesti. Svim pacijentima je poželjela da imaju što manje potrebe za liječničkim intervencijama.

Dom zdravlja „Rama“ je zdravstvena ustanova koja skrbi o zdravstvenom stanju stanovništva Općine Prozor–Rama. Ustanova pruža usluge primarne zdravstvene zaštite kroz timove obiteljske medicine, pedijatrijsku službu, zdravstvenu zaštitu žena, stomatološku službu, laboratorij, službu za radiološku dijagnostiku, službu za hitnu medicinsku pomoć, konzultativno-specijalističke službe i službe u zajednici.

Našim građanima, odnosno pacijentima želimo pružiti sve potrebne usluge na najvišoj razini. Stoga dom zdravlja trenutačno upošljava 73 djelatnika od kojih je 11 doktora medicine (specijalist obiteljske medicine, internist, ginekolog, dva pedijatra, specijalist ORL, četiri liječnika opće prakse, jedan specijalizant medicinske radiologije i tri stomatologa od kojih je jedan  specijalist ortodoncije. Pored stalno uposlenih liječnika, imamo i vanjske suradnike: internist dijabetolog,  ortoped,  neuropsihijatar, oftalmolog,  pulmolog,  pedijatar alergolog i logoped.

Suradnici su angažirani radi poboljšanja zdravstvene zaštite u našoj ustanovi  kako pacijenti ne bi morali odlaziti na pregled i tretman u SKB Mostaru. Riječi su ravnateljice dr. Mare Anđelić

Vrlo često vidimo kako vozila hitne pomoći jure prema Mostaru. Upitali smo ravnateljicu kako funkcionira ta služba te s kojim se problemima suočava.

Hitna medicinska pomoć je organizirana kroz turnuse medicinskih tehničara i vozača te  dežurstva liječnika. Svi uposleni djelatnici su tako raspoređeni da služba, iako teško, funkcionira u potpunosti. Kada uzmemo godišnji zbroj putovanja dobijemo da  svakodnevno naše vozilo uz pratnju putuje u Mostar. Nastavlja dr Mara o hitnoj službi.

U sastavu Doma zdravlja „Rama“ su i četiri sektorske ambulante; Orašac, Rumboci, Uzdol i Gračac, u kojima su uposlene medicinske sestre odnosno tehničari, a liječnici  dolaze jednom tjedno.

U razgovoru smo se dotakli i poteškoća s kojima se suočava ova ustanova.

Kao i u poslovanju drugih ustanova najveći problem u radu predstavlja nedostatak novčanih sredstava.

Dom zdravlja ima godišnji ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja HNŽ Mostar o pružanju zdravstvenih usluga za osiguranike, temeljem kojeg dobivamo novčana sredstva koja su jedva dovoljna za  plaće i doprinose uposlenika.

Hitna pomoć  zauzima veliku stavku u troškovima Doma zdravlja. Ova služba ima 24 satno radno vrijeme, velike potrebe za potrošnim materijalom i održavanje vozila.  Iako smo najudaljenija općina u našoj županiji zbog broja stanovnika, koji je po trenutnim podacima ispod 15000, ZZO financira samo tim hitnog medicinskog transporta. To bi značilo da poslije radnog vremena u HMP ostaje medicinski tehničar i vozač.  Za nas kao liječnike i naše medicinsko osoblje koje odgovorno odrađuje svoje zadatke  bi bilo ponižavajuće raditi samo transport pacijenata. Vjerujem da se zbog kadra kojim raspolažemo i već spomenute udaljenosti u našoj HMP odrađuju daleko kompliciranije intervencije nego u HMP ustanova koje su bliže bolnici iako to nije za sada prepoznato od strane ZZO-a. Pojašnjava dr Anđelić

Općina Prozor-Rama je udaljena od SKB Mostar 80 kilometara. S obzirom na svakodnevni prijevoz pacijenata i pružanje usluga stvaraju se veliki troškovi. Pitali smo ravnateljicu Anđelić kako taj problem rješavaju.

Pri izradi financijskog plana Zavod zdravstvenog osiguranja se koristi standardima i normativima koji nisu prilagođeni malim sredinama udaljenim od većih bolničkih centara. Kao skupštinska zastupnica pokušala sam  ukazati na ove nedostatke pri usvajanju plana ZZO, ali na žalost nisam dobila podršku  ni onih zastupnika koji dolaze iz Rame, a koriste usluge u ovom domu zdravlja.

Ovakvim odnosom vladajućih struktura u županiji prema malim sredinama uskraćuje se i onaj minimum zdravstvene zaštite koji se uz malo truda može osigurati.

Kad god je najpotrebnije uvijek je tu općina Prozor-Rama. Kada su nas htjeli „potopiti“ iza nas je stala općina koja uvijek daje konkretnu potporu za pružanje usluga svojim građanima odnosno pacijentima.“ Završila je dr Mara Anđelić

Ovo je bio samo dio razgovora i predstavljanje kako djeluje Dom zdravlja „Rama“.  Kasnije donosim što je urađeno pored osnovnih aktivnosti te koji su planovi za razvoj i poboljšanje davanja usluga.  Naravno, u ovom našem predstavljanju razgovarat ćemo i sa pacijentima koji će nam iz svoje perspektive dati svoje viđenje rada ove zdravstvene ustanove.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar