Stanovništvo u BiH socijalno ugroženo, stranke ne pričaju o ekonomskim planovima

Stanovništvo u BiH socijalno ugroženo, stranke ne pričaju o ekonomskim planovima

S obzirom kako političke stranke niti u izbornoj kampanji, a niti nakon nje ne pričaju o bilo kakvim ekonomskim planovima i kako se boriti s galopirajućom inflacijom, a samim time povećanim siromaštvom apsurdno je i očekivati da će to raditi u nekoj doglednoj budućnosti.

Piše: Dragan Bradvica

Više im je važno da se proglašavaju pobjednicima (u Bosni i Hercegovini je moguće da su pobjednici oni koji su dobili šest ili četiri posto glasova) i da se sami nude za vlast. Fotelja i proračunsko domoljublje je ipak za njih jedina svetinja.

A kakva je situacija nabolje se vidi u ovoj godini, kada se zbog poskupljenja prikupljaju milijarde maraka više od poreza dok istovremeno se siromaštvo iz dana u dan povećava. A kolika je razina siromaštva neizravno i, naravno, nenamjerno je priznala i sama vlast u oba bh. entiteta.

Razina siromaštva

Iako su svi tvrdili kako podjela pomoći po 100 ili 200 maraka nije predizborna priča, malo tko u ovoj zemlji to vjeruje. Svakako jeste bolje da se ugroženim kategorijama daje barem nešto, iako je svima jasno kako se radi tek o simboličnoj pomoći.

Ono što je pak vrlo zanimljivo kako su vlasti podjelom pomoći bh. žiteljima jednostavno priznale koliko ih je u socijalnoj potrebi. Tako su federalne vlasti same priznale kako su proteklih mjeseci podijelile jednokratne pomoći za oko 530 tisuća žitelja.

Ukoliko se vodimo tom analogijom, priznali su kako je oko 30 posto stanovništva u Federaciji socijalno ugroženo. Vrlo slično je i u Republici Srpskoj gdje je, prema podacima nevladinih udruga, pred izbore podijeljeno oko 280 milijuna maraka jednokratnih pomoći od po 100 maraka.

Nije na odmet podsjetiti kako Agencija za statistiku BiH već sedam godina ne objavljuje podatke o razini siromaštva u našoj zemlji, što je samo po sebi potpuni apsurd. Slično kako što nemamo egzaktne podatke oko iseljavanja niti oko trenutnog broja stanovnika u BiH.

Popisa stanovništva nije bilo, veliko je pitanje kada će se i provesti pa samo se možemo osloniti na procjene demografa kako je naša država od popisa provedenog 2013. godine ostala bez milijun stanovnika, što pak znači da nas je danas u BiH tek oko 2,5 milijuna.

Prioriteti političara

Jasno je i zbog čega se sve ovo krije – vlasti na bilo kojoj razini se svakodnevno hvale velebnim uspjesima pa bi objavljivanjem ovih podataka svi ti virtualni uspjesi pali u vodu.

A u BiH je lakše pobrojati one stranke koje nisu vlast na nekoj od razina, nego one koje jesu. I svi oni, shodno svom sudjelovanju u vlasti i snazi snose svoj dio odgovornosti.

A i sada se više vodi borba tko će koga uzeti u vlast, kako će se rasporediti funkcije, tko će dobiti veći dio kolača… nego o bilo čemu drugome. Konkretnih mjera pomoći nema niti na vidiku, trošarine na naftne derivate se ne ukidaju, nema manjeg stope PDV-a, nema poreznih reformi, nema ‘kresanja’ javne uprave (situacija je suprotna), nema populacijske politike…

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar