Sve mjere i dalje ostaju na snazi: Stariji od 65 i mlađi od 18 godina skoro mjesec i pol u svojevrsnom “kućnom pritvoru”

Sve mjere i dalje ostaju na snazi: Stariji od 65 i mlađi od 18 godina skoro mjesec i pol u svojevrsnom “kućnom pritvoru”

Zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica financija Jelka Miličević, na današnjoj konferenciji za medije rekla je da je Vlada FBiH donijela odluku da sve mjere koje su izdane u borbi protiv koronavirusa u FBiH ostaju na snazi do 30. travnja.

To znači da i dalje vrijedi policijski sat od 20 do 5 sati, zabrana kretanja starijim od 65 godina i mlađim od 18, kao i obvezno nošenje zaštitnih maski i rukavica, zabrana javnih skupova, obustava rada kina, galerija, sportskih i šoping centra, ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, igranoca, kao i okupljanje u igraonicama, parkovima, sportskim terenima itd., ukupno 38 naredbi koje ostaju na snazi do kraja travnja.

“Dakle, taj rok je potvrđen i ponovo smo donijeli odluku da mjere ostaju na snazi do 30. travnja. Prateći sve analize koje se rade u Kriznom stožeru federalnog ministarstva zdravstva, rekla bih da smo iskazali zahvalnost ljudima koji su prepoznali potrebu vrlo strogih mjera”, dodala je Miličević.

Podsjetimo da je već prije Federalni stožer civilne zaštite donio naredbu o izuzimanju iz zabrane trgovina prehrambenih proizvoda i higijenskih proizvoda, ribarnica, mesnica, ljekarni, specijaliziranih trgovina medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredneih ljekarni, benzinske crpke, kiosci, pekare, kemijske čistionice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine dječije opreme, trgovine hranom za životinje, trgovine građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Na današnjoj sjednici Federalnog stožera cvilne zaštite donijeta je i odluka da se do 30. travnja produžuje i rok naredbi kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz u cestovnom i željezničkom prijevozu, s tim da su iz ove naredbe izuzeti registrirani taxi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obvezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge.

Donijeta je i naredba za Federalnu upravu civilne zaštite o stavljanju na raspolaganje zaštitne opreme, 17.800 rukavica i isto toliko maski federalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama kao i stavljanje na raspolaganje zaštitne opremu, 13.000 rukavica i isto toliko maski humanitarnim organizacijama i volonterima na području Federacije BiH.
Federalna uprava civilne zaštite prema županijskim stožerima civilne zaštite mora staviti na raspolaganje i 700 zaštitnih odijela, a Veterinarskom institutu u Sarajevu staviti će se na raspolaganje pet višekratnih zaštitnih varenih odijela, deset vizira za lice, deset zaštitnih kompleta i pet komada sredstava za dezinfekciju.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar