Federacija BiH pred bankrotom? Novo zaduženje od 790 milijuna KM. Bez posla ostalo do sada više od 20 tisuća ljudi

Federacija BiH pred bankrotom? Novo zaduženje od 790 milijuna KM. Bez posla ostalo do sada više od 20 tisuća ljudi

BiH je prema ekonomskim pokazateljima i prije koronavirusa bila najsiromašnija zemlja u Europi. Pojava koronavirusa potpuno je paralizirala poslovnu aktivnost i donijela ogromne gubitke u svim granama gospodarstva.

Samo u FBiH bez posla je ostalo više od 20 tisuća ljudi, a broj otkaza svakodnevno se povećava.

Na lošu ekonomsku situaciju upozorovaju mali poduzetnici koji su najviše pogođeni krizom izazvanom koronavirusom. Njihov predstavnik Ejub Kučuk naglašava kako će Federacija BiH ako se nešto drastično ne dogodi otići u bankrot i samim time i veliki broj malih tvrtki.

Poduzetnici su nezadovoljni radom Vlade FBiH, te ističu kako na raspolaganju ima 850 milijuna maraka, ali je pitanje na koji će način novci biti plasirani.

“Federacije BiH ima operativnih preko 200 milijuna na namjenskim računima općina, 100 milijuna na zavodima za zapošljavanje, 80 milijuna oročenih u bankama, 70 milijuna će dobiti od EU, 400 milijuna će se zadužiti kod MMF-a”, istaknuo je Kučuk u svojoj Facebook objavi.

Vlada FBiH je uradila rebalans proračuna u kojem nisu ostvarene uštede nego je povećan za 550 milijuna KM iako ce prihodi biti manji za 500 milijuna KM.

“Pored kredita od MMF moraju se zadužiti za još 790 milijuna KM za koje mi ne znamo gdje idu jer neće biti usmjerene prema gospodarstvu (samo doprinose planiraju pokriti sto je maksimalno 244 milijuna KM za 300.000 zaposlenih tri mjeseca).

Što ce uraditi opozicija, zastupnici svih stranaka u Parlamentu Federacije? Hoće li pustiti da nas Vlada zaduži kako bi vlasnici BiH potrošili to za par mjeseci bez ikakve strategije vidjet ćemo”, naglasio je Kučuk.

Od posljedica krize izazvane koronavirusom Republika Srpska je izgubila milijardu maraka, Federacija BiH do sada milijardu i dvjesto milijuna.

Milićević: Uplate PDV-a past će za 315 milijuna i moramo se zadužiti za 790 milijuna KM

Kako objašnjava Milićević, budžet je torba sa svim prihodima i rashodima, a idealno je kada se prihodi podudaraju s rashodima i tada kažemo da je to dobro. Ali sada imamo pad prihoda i potrebu za odgovorom na sve izazove u društvu, kaže ministrica.

Taj odgovor je jučerašnji rebalans proračuna kao nužna priprema za primjenu “korona-zakona”.

“Mi smo mala i otvorena ekonomija koja nije imuna na dešavanja u bližem i daljem okruženju. Past će privatna potrošnja, a to je rezultat gubitka posla, smanjenja plate i smanjenih doznaka iz inostranstva. Javna potrošnja je jedina koja drži sistem u životu”, rekla je Milićević.

Drugi problem je što 20 posto BDP-a stvaraju investicije, a četiri petine su privatne investicije – upravo tamo gdje će se desiti drastična promjena.

“Jedna petina nije dovoljna da održi stopu i nadamo se da pad neće biti veći od pet posto”, rekla je ministrica finansija.

Također, Vlada FBiH ima projekcije pada prihoda poreza od oko 15 posto, a to je čak optimistično.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar