• Tko će zaustaviti nelegalnu sječu šume u općini Prozor-Rama
  • Tko će zaustaviti nelegalnu sječu šume u općini Prozor-Rama

Tko će zaustaviti nelegalnu sječu šume u općini Prozor-Rama

Tko će zaustaviti nelegalnu sječu šume u općini Prozor-Rama pitanje je na koje će pokušati odgovoriti Općinsko vijeće na tematskoj sjednici koja će biti održana u četvrtak 10.03.2022. godine. Na ovu sjednicu osim vijećnika i načelnika s pomoćnicima pozvana su i nadležna županijska i federalna ministarstva te sve institucije koje imaju veze sa zaštitom i brigom o šumama. Zasigurno će vijećnici i gosti temeljito analizirati i prodiskutirati problematiku te donijeti kvalitetne zaključke. 

Kakvo je stanje u šumarstvu općine Prozor-Rama?

Općina Prozor-Rama raspolaže sa oko 47,7 tisuća hektara ukupnih površina i  spada među tri najveće općine u HNŽ-u. Šume i šumsko zemljište na području Općine Prozor – Rama prostire se na površini 23.091,00 ha, od čega su u državnom vlasništvu 20.982,00 ha ili 91%, a u privatnom vlasništvu 2.109,00 ha ili 9%. Visoke šume u privatnom vlasništvu su dosta usitnjene po podacima iz katastra. Ima ih samo 10,50 %, dok je postotak izdanačkih šuma u ukupnoj površini jako visok.

Na osnovu zakonskih odredbi u svim županijama, osim u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, osnovana su ŠGD, koja su u administrativnim granicama županije i u potpunosti preuzela gospodarenje državnim šumama. Skupština Hercegovačko – neretvanske županije je 21.06.2005. godine osnovala Šumsko gospodarsko društvo „Šume Hercegovačko – Neretvanske“ d.o.o. Mostar, što je bilo u skladu sa tada važećim zakonskim rješenjima, ali ovo društvo nije u potpunosti stavljeno u funkciju.

Postojeća poduzeća u oblasti šumarstva u Hercegovačko – neretvanskoj županiji su:

„Šume Hercegovačko – neretvanske „ d.o.o. Mostar

Šumarstvo „Srednje-neretvansko“ d.d. Mostar;

Šumarstvo „Prenj“ d.d.  Konjic;

Šumarstvo „Ljuta“d.o.o. .

Zaštitu šuma provodi Uprava za šume, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ. Uprava za šumarstvo operativne poslove vrši putem područnih  jedinica  – odjela za čuvanje i nadzor šumskih resursa van svog sjedišta u općinama županije, kako slijedi:

Područna jedinica – Odjel 1 sa sjedištem u Mostaru za državne šume i privatne šume u granicama grada Mostara i  općine Čitluk

Područna jedinica – Odjel 2 sa sjedištem u Konjicu za državne i privatne šume u granicama općine Konjic

Područna jedinica – Odjel 3 sa sjedištem u Prozor-Rami za državne i privatne šume u granicama općina Prozor-Rama  i  Jablanica

Područna jedinica – Odjel 4 sa sjedištem u Čapljini za državne i privatne šume u granicama općina Čapljina, Stolac, Neum i Ravno.

Štete nad šumama od nedozvoljene i nekontrolirane sječe

Pri prvom pokušaju nelegalne sječe šume Služba za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije općine Prozor-Rama odmah je reagirala te uputila prijave policiji i nadležnim institucijama.

„Šume na području općine Prozor – Rama smatramo  značajno degradiranim,  jer nadležno ministarstvo odnosno Uprava za šumarstvo koja operativne poslove vrši putem područnih  jedinica  – odjela za čuvanje i nadzor šumskih resursa van svog sjedišta u općinama županije, a čija područna jedinica postoji u našoj općini, nisu kvalitetno obavljali svoje zadaće. Ne samo što su napravljene ogromne štete nad šumom koje do sada nisu obnavljali nego prijete i drugi problemi od erozije tla, poplava i slično.

U 2020. godini nadležnoj Policijskoj postaji Prozor-Rama, za nedozvoljenu sječu odnosno šumsku krađu  upućeno je 7 prijava, za koje su poduzete daljnje mjere ( Izvor: Informacija Policijske stanice Prozor –Rama za 2020. godinu). Ovo ukazuje na nedovoljan rad zaštitara šuma na čuvanju i neučinkovitost poduzetih  mjera od strane Uprave za šumarstvo. Posebno problematična je 2021. godina, u kojoj je organizirana velika sječa šume na području Vrana, uz pokušaje sječe i na području Osojnice i Makljena. Ogromne štete po ovom osnovu tek će se procjenjivati“, kazali su iz  Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije općine Prozor-Rama.

Poduzete mjere na zaštiti šuma od strane općine Prozor-Rama

U 2020. i 2021. godini Općina Prozor- Rama je zaprimala obavijest o planovima gospodarenja šumama od „Šumarstva Srednje Neretvansko“ d.d. Mostar i u 2021. godini od  JP „Šume Hercegovačko neretvanske“ d.o.o. Mostar. Općina Prozor-Rama nije dala niti jednu suglasnost na predmetni Plan gospodarenja šumama, jer nema ovlasti odobravanja planova gospodarenja šumama. Upozoreni su da je bilo kakva sječa nelegalna i nezakonita te obavještene sve nadležne institucije za poduzimanje mjera.

Unatoč nedavanju suglasnosti, JP ŠGD „Šume Hercegovačko neretvanske“ d.o.o. Mostar  je dana 15.6.2021. uputio dopis kojim obavještava Općinu Prozor – Rama da će otpočeti sa radovima na sječi šume po svojem Planu gospodarenja za 2021. godinu, usvojenog od Nadzornog odbora svog poduzeća.

Općina Prozor – Rama odmah je uputila prijavu planirane nelegalne sječe na sve adrese koje imaju bilo kakvu nadležnost.

„Mi smo do sada uputili desetine prijava po tom osnovu, od razine države, federacije, županije, do općinske razine. Prijavljivali smo pravobraniteljstvima, ministarstvima, inspekcijama, tužiteljstvima, policiji…. Prijava je otišla i na SIPU jer postoji mogućnost da se radi o udruživanju u kriminalnu aktivnost. Znamo da se provode neke istražne radnje, ali i dalje vidimo da se priprema sječa i da se siječe. Sijeku se najbolje šume, tehničko drvo, i to bez ikakve milosti, dok s druge strane naši sugrađani po selima nemaju ni pravo ni mogućnost usjeći čak ni drva za ogrjev. Po nama takvo stanje nije prihvatljivo. I još se pitam zašto se ne sijeku šume u općini Jablanica, ili oko Mostara, Čitluka…? Očito neki Ramu smatraju i dalje nevažnom pa dopuštaju da se ovdje može raditi i protiv zakona”, kazao je načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević.

Koja su rješenja?

Prema dosadašnjim iskustvima gospodarenje iz Mostara su skupo koštala općinu Prozor-Rama. Mnogi će se sjetiti koliko je prije rata šume izvezao mostarski Šipad. Koliko je Rama imala od toga koristi.  Jedino rješenje je biti gazda u svom dvorištu.

  • Da bi se zaustavila trenutna nelegalna sječa potrebno je uskladiti više rješenja:
  • Uključenost svih nadležnih institucija,
  • Pokretanje tužbe zbog nanesene štete
  • Osnivanje općinskog poduzeća koje bi štitilo šume na području općine Prozor-Rama.

Svatko će u svom dvorištu biti najbolji gospodar.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar