U Zagrebu o zajedničkoj suradnji BiH i RH, projektima

U Zagrebu o zajedničkoj suradnji BiH i RH, projektima

Predsjedništvo BiH sutra i prekosutra (8. i 9. ožujka) boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, piše Večernji list BiH. U posjet Hrvatskoj putovat će sva tri člana Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, a planiran je sastanak s Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Hrvatske, te predsjednicima Hrvatskog sabora Željkom Reinerom i Vlade RH Tihomirom Oreškovićem.

Uz tročlano Predsjedništvo i izaslanstvo, u posjet Zagrebu stiže i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je tijekom posjeta Zagrebu u veljači informirao predsjednicu, premijera i predsjednika Sabora RH o napretku koji je BiH postigla na europskom putu. Izraženo je uvjerenje kako se jačanjem odnosa BiH i RH, osobito u području gospodarstva, može unaprijediti gospodarska stabilnost do razine primjerene standardima koji vrijede unutar europskih okvira. U tom smislu predloženo je intenziviranje komunikacije izvršne vlasti dviju zemalja preko zajedničkih sjednica. Kako doznajemo, članovi Predsjedništva BiH u utorak će se prvo u prijepodnevnim satima sastati s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Na Pantovčaku će članove Predsjedništva dočekati predsjednica RH, a planirana je svečana ceremonija dočeka uz vojne počasti, nakon čega će biti održan zajednički sastanak i razgovori predsjednice RH i članova Predsjedništva BiH. Usporedno s ovim razgovorima bit će održan sastanak ministara vanjskih poslova BiH Igora Crnatka i ministra vanjskih poslova Hrvatske Mire Kovača, te bilateralni razgovori službenih izaslanstava BiH i Hrvatske. Nakon službenih sastanaka i razgovora na Pantovčaku će Kolinda Grabar-Kitarović i Dragan Čović održati konferenciju za novinare na kojoj će priopćiti zaključke sastanaka. Predsjednica RH će u čast Predsjedništva BiH prirediti svečani ručak. Razgovarat će se o svim otvorenim pitanjima, europskom putu BiH, pomoći koju je Hrvatska spreman pružiti na tom putu, gospodarskoj i drugim vidovima suradnje dviju prijateljskih i susjednih zemalja.

U srijedu ujutro će se članovi Predsjedništva BiH prvo sastati s novim predsjednikom Vlade RH Tihomirom Oreškovićem. Osim članova Predsjedništva BiH, tijekom dijela razgovora planirano je da budu predstavnici Vijeća ministara BiH i Vlade RH, a tema je jačanje suradnje dviju vlada i rad na zajedničkim projektima, dogovori o budućim zajedničkim sjednicama. Za kraj posjeta Zagrebu članovi Predsjedništva BiH će se sastati s predsjednikom Sabora RH Željkom Reinerom gdje je planiran zajednički ručak i razgovori. Doznajemo kako će predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović idućega tjedna, prije kraja svoj predsjedanja Predsjedništvom BiH, boraviti u posjetu Bruxellesu kako bi razgovarao s europskim čelnicima o daljnjem putu BiH u EU.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing