Ugroženo financiranje zdravstvenih ustanova u HNŽ-a

Ugroženo financiranje zdravstvenih ustanova u HNŽ-a

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije upozorio je na veliki pad prihoda u ožujku zbog čega u opasnost dolazi uredno financiranje zdravstvenih ustanova u HNŽ.

“Zavod bilježi enorman pad prihoda koji se počeo osjećati u drugoj polovici mjeseca ožujka, što je posljedica isplate plaća bez uplaćenih doprinosa ili pak velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec. Pad prihoda Zavoda u ovom trenutku iznosi preko 10 posto u odnosu na očekivane uplate za tekući mjesec”, priopćeno je iz ZZO-a HNŽ.

Iz Zavoda su pozvali obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obveze za svoje radnike, jer neuplaćivanjem doprinosa, kako se navodi, svoje radnike ostavljate bez zdravstvenog osiguranja, dovodite u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zajamčena Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

“Zavod je u obvezi provoditi pozitivne zakonske propise i, u skladu s istima, obustaviti ovjeru zdravstvenog osiguranja radnicima za koje njihov poslodavac nije uplatio doprinose što je njegova zakonska obveza”, poručuju iz ZZO-a HNŽ.

/Izvor: Federalna.ba/Fena/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar