• Vatreni pali na ispitu uoči Eura!
  • Vatreni pali na ispitu uoči Eura!
  • Vatreni pali na ispitu uoči Eura!

Vatreni pali na ispitu uoči Eura!

U posljednjoj pripremnoj utakmici uoči Europskog prvenstva nogometna reprezentacija Hrvatske u nedjelju je u Bruxellesu izgubila od Belgije sa 0-1 (0-1), a jedini gol zabio je Romelu Lukaku u 38. minuti.

Generalna proba Vatrenih za Europsko prvenstvo završila je porazom od objektivno bolje reprezentacije

Priča iz Bruxellesa ne treba biti razočaravajuća, ipak se igralo protiv nacionalne vrste iz samog svjetskog vrha. Konačno, s obzirom da se radilo o prijateljskoj utakmici, niti jedni niti drugi nisu pokazali sve što imaju na repertoaru. Bilo je dobrih i manje dobrih stvari kod hrvatske reprezentacije.

Ono što je upadalo u oči jest činjenica da smo u napadu bili podosta sramežljivi i nekonkretni, bezopasni. Jedinu pravu priliku Hrvatska je imala u prvoj minuti sudačke nadoknade, ali je udarac Brekala “skinuo” Courtois. Nisu, doduše, niti Belgijanci bili nešto posebno u napadačkim opcijama, ali bili su dovoljno dobri da dođu do pobjede i tog jednog pogotka. Mogli su, doduše, postići još koji pogodak, ali Livaković i vratnica su se ispriječili.

Vatreni su jako dobro otvorili utakmicu, prvih desetak minuta Belgijanci se praktički nisu sastali s loptom

Modrić i društvo su sve kontrolirali, vezli terenom, lopta je brzo putovala od noge do noge, na temelju starta utakmice nije se moglo zaključiti da Dalićevi dečki igraju protiv najbolje svjetske reprezentacije po FIFA rankingu. Belgijanci su bili skroz atipični, povukli su se na svoju polovicu terena. Međutim, taj početak utakmice ipak je bio “duda varalica”.

Polako, s protekom vremena, Martinezova momčad je počela preuzimati konce igre. No, prije toga, za zabilježiti su bile dvije situacije. Prva se zbila nakon duge lopte za Lukakua, kad je Dominik Livaković uletio u Duju Ćaletu-Cara te je pao držeći se za rebra. Nije izgledalo dobro, čak se Lovre Kalinić dignuo i krenuo na zagrijavanje. Ipak, Livi se pridigao i nastavio braniti. Stvarno bi bilo jako, jako loše da se ozlijedi prvi vratar Vatrenih…

image

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Nakon dvadesetak minuta vidjeli smo zašto je Luka Modrić fenomen, majstor svih majstora. Bio je autor poteza utakmice. Umirio je jednu loptu koja se spuštala iz visine, gurnuo je kroz noge Tielemansu, te onda dubinskom loptom preko cijelog terena gurnuo u sprint Rebića koji je krenuo prema Courtoisu, ali nažalost nije bio dovoljno brz.

Taj fenomenalni potez Modrića kao da je bio okidač za ubacivanje Belgijanaca u višu brzinu

Najednom su domaćini počeli kontrolirati igru, preuzeli su dominaciju, posjed lopte. Nakon pola sata igre, Belgijanci su imali dvije – grede! Prvo je Lukaku opalio se nekih osamnaest metara, lopta se “zalijepila” na spoju vratnice i grede, na odbijanac je naletio Carrasco, ali je njegov udarac glavom opet odsjeo na gredi. Baš smo imali sreće.

Vatreni su prema naprijed nisu bili opasni, u prvom poluvremenu nismo imali niti jedan udarac u okvir vrata, zapravo, uopće nismo prijetili. Bilo je nešto pokušaja preko bokova, nekih centaršuteva, ali nije bilo neprilika za Courtoisa.

U završnici prvog poluvremena, Belgijanci su poveli, po zbivanjima na terenu nekako je to bilo očekivano. Mertens je ubacio sa strane, na drugoj stativi skočio je Vertonghen, glavom dobacio do Denayera koji loptu vraća u srce šesnaesterca, petom je pokušao izbiti Brozović, ali je samo podigao za Lukakua koji se okrenuo i iz blizine poslao loptu u mrežu kroz noge Livakoviću.

Početkom druge dionice u igru je umjesto Borne Barišića ušao Joško Gvardiol, bio je to debi bivšeg dinamovca, sada igrača Leipziga. I upravo je Gvardiol bio autor akcije nakon koje je Bruno Petković glavom uputio prvi udarac u okvir Belgije. Minutu nakon toga, Carrasco je propustio finu zgodu, promašio je iz idealne pozicije s nekih sedam-osam metara iskosa.

Pokušali su Dalićevi dečki stići do poravnanja, većim dijelom druge dionice imali su snage visoko pritiskati domaćine, ali jednostavno nije bilo napadačkih rješenja. U samoj završnici utakmice, Livaković je sjajno obranio dva pokušaja Lukakua iz blizine.

/Izvor: Jutarnji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar