VUKOVAR: PENAVA “Odluka Gradskog vijeća u skladu s odlukom Ustavnog suda”

VUKOVAR: PENAVA “Odluka Gradskog vijeća u skladu s odlukom Ustavnog suda”

Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Ivana Penave da nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je u petak kako se odluka koju je Ustavni sud donio u vezi s Vukovarom odnosila na sazivanje današnje sjednice Gradskog vijeća i razmatranje stanja u gradu te na današnje glasovanje o toj odluci “pa je time odluka Ustavnog suda apsolutno poštovana.”

Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo je zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara – pripadnicima hrvatskoga naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine. Zaključak je izglasan nakon trosatne rasprave s 15 glasova za, tri protivna glasa članova SDSS-a te po jedan suzdržan glas SDP-a i Živog zida.

U zaključku se među ostalim ističe da je dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti  i snošljivosti među pripadnicima hrvatskoga naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućuje suradnju i suživot, no nisu se stekli uvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koja živi u Vukovaru.

Penava je istaknuo kako “…ne zna zašto je u dijelu političkog ambijenta i medija prisutna teza da se nešto moralo i trebalo”, ocjenjujući nedvosmislenom i jasnom odluku Ustavnog suda da se, u skladu sa Statutom grada, sazove listopadska sjednica Gradskog vijeća i raspravlja o stanju u gradu.

Na novinarsku opasku da je predsjednik Ustavnog suda Šeparović komentirao sudsku odluku riječima kako se neke odluke ne mogu u nedogled odgađati, Penava je rekao da je to stajalište predsjednika Ustavnog suda, a ne Ustavnog suda, “…a što znači u nedogled, njega pitajte”.

Istaknuo je da je po Statutu grada Gradsko vijeće obvezno u listopadu, a najmanje jedanput u dvije godine raspravljati o stanju ljudskih prava u Vukovaru i u skladu s procjenom donijeti odluku.

“Ustavni sud je potvrdio ustavnost toga i dao za pravo Gradskom vijeću da tu problematiku tretira rukovodeći se time da u tom tijelu sjede građani grada Vukovara i da nitko nije mjerodavniji od predstavnika građana utvrditi kakvo je aktualno stanje u Vukovaru, i to je ono što smo mi danas učinili”, rekao je Penava i podsjetio da je Gradsko vijeće o toj problematici raspravljalo 2015. godine i sada odlukom Ustavnog suda ponovno.

Odluku Gradskog vijeće poslat će odmah Ustavnom sudu, a hoće li se o temi raspravljati i na godinu, rekao je kako ne zna jer za godinu dana “tko živ, a tko mrtav”.

“Mi svaki dan živimo u ovim okolnostima i propitujemo što možemo i trebamo”, rekao je Penava, ocjenjujući današnju burnu raspravu na sjednici Gradskog vijeća riječima da se “…jednostavno moglo razgolititi tko tu koje pozicije uzima”.

Poručio je da je svatko tko teži pridonositi gradu Vukovaru pozvan da to i učini te da će biti prihvaćen kao i do sada, da će, kao i do sada, udrugama, ustanovama, školama, vrtićima (…) grad osigurati dio novca iz proračuna, “ali treba biti jasno da se s mrtvima neće kalkulirati ni prema državi, a najmanje prema onima koji prikriveno podržavaju teze koje su dovele do zla i razaranja grada”.

“To je okvir koji treba biti prihvatljiv svim ljudima dobre volje koji uvažavaju sudbinu i događanja 1991. godine u Vukovaru”, rekao je Penava.

“Neki ljudi će sebe uvijek vidjeti kao ugrožene, a ne čovjeka koji dan danas ima ožiljke od žice na rukama ili rez noža na grkljanu. Oni mi ne mogu biti prijatelji (…), oni su neprijatelji za većinu Vukovaraca i ne žele nam dobro, a ako je itko ugrožen s obzirom na povijest i blizinu granice, onda su to građani Vukovara koji žele miran život i žele doprinositi državi kao ravnopravni građani bez obzira na porijeklo i vjeru”, zaključio je Penava.

Nakon toga SDSS-ovac je Ivanu Penavi dao provokativni Statut Grada Vukovara na ćirilici, a Penava ga bacio na pod.
Ivan Penava: “Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru. Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!”

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar