• Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica
  • Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica
  • Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica
  • Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica
  • Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica
  • Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica
  • Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica
  • Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica
  • Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica
  • Zajedništvo Neretvice, Rame i  Vodica

Zajedništvo Neretvice, Rame i Vodica

U nedjelju, 11. ožujka 2018. godine završen je 6. tjedan zajedništva i solidarnost Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Tijekom tog tjedna Crkva u Hrvatskoj kroz zajedništvo i solidarnost iskazuje posebnu potporu katolicima u BiH.

Zajednica Hrvata BiH Šibensko-kninske županije i  gradska organizacija Vodice već godinama organiziraju humanitarne aktivnosti te pomažu najpotrebnije Hrvate i župe u BiH. Glumci amateri Dramskog ansambla „JU KSC PROZOR-RAMA” iz Rame, BiH u  Kulturnom centru Vodice 10. ožujka izveli su kazališnu predstavu „MEĆAVA”, autora PERE BUDAKA, a u režiji ANTE BILIĆA. Predstava je bila humanitarnog karaktera, a sav prilog je predan za pomoć župi Vrhbosanske nadbiskupije u Solakovoj Kuli i Obrima. Don Josip Majić vodi ove dvije župe u kojima je zajedno svega 46 vjernika od prijeratnih čak više od 4,5 tisuća Hrvata katolika.

 

Vikend, onako ugodan, skoro pa proljetni. Svatko bi se u tome trenutku želio pozabaviti svojim poslovima, obitelji ili jednostavno odmarao. Članovi Dramskog ansabla KSC Prozor-Rama sve to su ostavili i otputovali u Vodice na poziv Zajednice Hrvata  BiH Šibensko-kninske županije.  Putovanje se i nije činilo tako napornim kako zna biti u ljetno vrijeme zbog opterećenja graničnog prijelaza Kamensko. Šale i smijeh uz poneku rečenicu iz „Mećave“ učinili su put još kraćim.

Stiže se u Vodice. Pri samom izlasku iz autobusa miris mora uz lagani vjetar zapljusnuo je  osjetila mirisa. Na parkingu već čekaju domaćini, Josip i Dona. Izraz njihovih lica odavao je radost ovog dolaska

Kavica uz more, a onda laganica u pripremi scenografije za „Mećavu“ u Kulturnom centru Vodice. Sve je spremno za izvedbu. Na početku lijepe riječi domaćina Gorana Babića, predsjednika Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije i gradske organizacije Vodice.  Don Josip Majić, župnik u Solakovoj Kuli i Obrima prisutne je nakon pozdrava upoznao sa stanjem u tim župama. Blaženka Matešić, direktorica KSC-a Prozor-Rama zahvalila je na pozivu i pozdravila u ime općine Prozor-Rama i Dramskog ansambla. Izvedba „Mećave“ je bila humanitarnog karaktera i sva prikupljeni prilog je išao za župe koje vodi don Josip Majić. Ovdje svakako treba naglasiti da jedan dio župe Solakova Kula pripada općini Prozor-Rama.

Iako u odlično uređenoj dvorani nisu bila ispunjena sva mjesta (oko 300 mjesta) tijekom izvedbe kazališnog komada bilo je više nego odlično. Reakcije publike su bile veoma dirljive. Bilo je tu smijeha, suza, ali i bučnih reakcija uživljenosti sa likovima na sceni. Prikazane životne tegobe mogu se poistovjetiti sa današnjim brojnim situacijama što je dodatno dalo poticaja publici za tako vjerne reakcije.

Nakon odlično izvedenog dramskog komada uslijedilo je druženje uz neizostavno prepričavanje scena i života nekada i danas. Publika su uglavnom bili doseljeni Hrvati BiH što je bio još jedan dodatni povod za razgovore i podsjećanje na svoje domove i korjene.

Domaćinska večera u restoranu Scala donijela je duh Bosne i Hercegovine, duh zavičaja sa mirisom mora.  Teško bi bilo zamisliti ovakvo okupljanje bez pjesme, a našla se i jedna rođendanska torta.

Goran Babić, koji je u Vodice stigao iz Tešnja te Josip Blatančić iz Bugojna rado prepričavaju svoje aktivnosti u Vodicama i Šibensko-kninskoj županiji, svoje poslovne uspjehe, ali svako nekoliko rečenica njihove misli vrate su Bosnu. Vrate se dječačkim uspomenama, nažalost i ratu kada su putovali od svojih kuća preko Rame i Vrana u Hrvatsku. Iz tih razgovora se moglo pročitati kako su situirani u Vodicama, ali je srce još uvijek na rodnoj grudi. Organiziranjem i radom udruge to stalno pokazuju.

Bila je to večera uspostavljena novih  poznanstva, ali i prijateljstva.

Don Josip Majić je predvodio svetu misu u nedjelju 11. ožujka u 9 h, u prepunoj  župnoj crkvi „Našašća svetog Križa” u Vodicama. U svojoj propovijedi  Majić je istaknuo  kako nas Bog postavlja tamo gdje nas treba, jer kad bi se nas ljude pitalo gdje i kojem narodu bi htjeli biti rođeni nastao bi kaos i bez obzira kuda se netko odseli nikada ne zaboravlja izvor iz kojeg je potekao i rado se vraća do svog izvora,  do izvora žive vode koju nam Bog daje, naglasivši kako je voda na izvoru najčišća.

Nakon mise povnovno druženje i razgovori uz kavu. To vrijeme smo iskoristili i razgovarali sa predsjednikom Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije Goranom Babićem i tajnikom Josipom Blatančićem.

Predsjednik Babić koji je u Vodice stigao iz Tešnja o radu Zajednice je kazao: „Zajednica Hrvata BiH Šibensko-kninske županije ima četiri podružnice; Šibenik, Vodice, Knin i Rogoznica. Glavna su nam Dani kulturne baštine Hrvata BiH i to organiziramo krajem studenog ili početkom prosinca. Tada uvijek pozovemo nekoga iz društveno političkog života Hrvata BiH i neko kulturno-umjetničko društvo te iz Republike Hrvatske. Zadnji Dani kulturne baštine su bili pod pokroviteljstvo predsjednice R Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Druga važna aktivnost je tjedan solidarnosti odnosno zajedništva sa Crkvom BiH kao što je to bilo ovih dana. Vodice su poznate po svojim „Žudijama“. Mi smo donijeli natjecanje u tucanju jaja za Uskrs, a to smo pokrenuli uz obljetnicu pashanih običaja, odnosno 100 godina Žudija. U Šibensko-kninskoj županiji živi 115 tisuća stanovnika, od toga je oko 15 tisuća Hrvata iz BiH. Najviše je iz Središnje Bosne; Lašvanske doline, Bugojno, Jajce, Žepče, Tešnja i nešto iz Hercegovine. Surađujemo sa drugim udrugama iz BiH i Hrvatske. Držimo ono svoje odakle smo došli, ali se ne želimo izdvajati. Prihvaćamo običaje Hrvata gdje smo došli, ali smo donijeli svoju tradiciju i na neki način smo obogatili mjesto gdje smo došli. Osobni sam primjer dobrog uklapanja jer je moja supruga iz Vodica. Sa osmjehom je kazao Babić.

„Svakim novim poznanstvom i druženjem jačamo veze i zajedništvo našeg Hrvatskog naroda koji živi u dvije domovine.“ – zaključio je Goran Babić

Tajnik Zajednice Josip Blatančić koji je iz Bugojna o radu je kazao: „Udruga je nastala u ožujku 2008. godine i broji oko 600 članova od kojih je oko 300 u Vodicama. Udruga se bavi očuvanjem tradicije i veza doseljenih Hrvata iz BiH. Glavni cilj postavljen u Statutu je pomaganje i veza sa Hrvatima koji su ostali u BiH. Udruga je neprofitna te se financiramo iz proračuna županije te gradova i općina gdje djeluje. Također apliciramo na natječaje gdje se možemo prijaviti kao udruga ove vrste. Naravno, imamo i članarine. Sav rad je volonterski.“ Budući da je dosta Hrvata BiH na ovim prostorima i dobro su prihvaćeni pitali smo tajnika Blatančića jesu li se politički angažirali: „Što se tiče političkog djelovanja, udruga je apolitična, ali ako se mi ne bavimo politikom, bavit će se ona nama. U zadnjih desetak godina u gradu Vodicama imamo kroz stranke naše predstavnike u Gradskom vijeću, dva člana, a ove godine je samo jedan gospodin Igor Lozančić. Prije smo imali dožupana koji je bio iz Livna. I u drugim općinama imamo predstavnike. Tu smo, živimo i moramo i politički djelovati.“

U ovo vrijeme trenda iseljavanja Hrvata Blatančić je kazao kako nema nekih posebnih iseljavanja iz Vodica Hrvata koji su doselili iz BiH, ali nema i nekih novih doseljavanja iz BiH.

Na kraju smo također doznali da Zajednica priprema 11. Dane kulturne baštine koji će ove godine biti 1. prosinca, te su već započeli razgovore da gost bude Marko Bošnjak iz Rame.

Pvratak u Ramu je bio pod dojmom novih poznanstava, prijateljstava i zajedništva Hrvata BiH i da je još jako puno ljudi koji ne zaboravljaju svoje izvore, jer je voda na svom izvoru uvijek najčišća.

Fotografije:

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing