Zbog slatkog pelina preko noći postao najtraženija osoba u Hercegovini

Zbog slatkog pelina preko noći postao najtraženija osoba u Hercegovini

Trenutno “najtraženija“ osoba u Istočnoj Hercegovini je Petar Mihić iz LjubinjaRazlog je vjerovanje da se pronašao lijek protiv korone. I to ne bez razloga. Petar već osam godina sadi slatki pelin, plantažnim uzgojem i organskom proizvodnjom.

 

Slatki pelin (lat.Artemisia annua) je zeljasta biljka podrijetlom iz Azije, ali se danas zbog vjerovanja u ljekovita svojsta, sadi širom svijeta. Znanstvena istraživanja navode da ima antikancerogeno djelovanje.

 

Umjesto smilja, nešto drugačije

 

A sve je počelo kada je krenula masovna sadnja smilja u Ljubinju, on se odlučio za tada manje popularni slatki pelin.

 

„Kada je u Hercegovini počela pomama za smiljem, ja sam odlučio probati nešto drugačije. Istraživao sam na internetu gdje su me privukla ljekovita svojstva ove biljke te sam se za nju i odlučio”, kaže Petar u razgovoru za hercegovina.info.

 

 

I nije se pokajao. Prvih par godina nije bilo kupaca, pa je većinu bacao ili poklanjao prijateljima i poznanicima. Ova je biljka stekla ogromnu popularnost pri pojavi koronavirusa u svijetu. Naime, vjeruje se da slatki pelin ima antivirusno djelovanje. Liječi parazite, gljivice, bakterije. Također, svakodnevnim umivanjem čajem od ove biljke, smanjuje se osjetljivost očiju na alergije i prašinu. Ali tu njegova ljekovita svojstva ne prestaju.

 

Znanstvenici iz Instituta „Max Planck“ u Potsdamu su došli do otkrića da se slatki pelin može koristiti u liječenju koronavirusaona. Biljka koja raste na plodnom tlu, bez dodavanja ikakvih kemikalija, čista i organska.

 

Ne mogu tvrditi 100%, ali ljudi oboljeli od Covida-19 su ga tražili i pili i svi su mahom spominjali da im je pomagao u izlječenju. To nije medicinski dokazano, ali je činjenica da pomaže”, objašnjava Mihić.

 

„Medijski je odjeknula vijest da su znanstvenici iz Njemačke počeli ispitivati djelotvornost slatkog pelina. To je još više potaklo ljude da ga kupuju“, nastavlja nam Petar priču o ovom hercegovačkom lijeku.

 

Svi koji iole vjeruju u alternativnu medicinu, vjerovat će u ljekovita svojstva pelina. Ali zasad ipak alternativna, jer medicina još uvijek nije dala službene rezultate istraživanja.

 

Mihić pored čaja, pravi još i tinkture i eterična ulja i nada se da pelin neće imati istu sudbinu kao smilje i da će široke narodne mase prepoznati njegov značaj i iskoristiti ga.

 

Je li je ovolika potražnja za pelinom samo medijska hajka ili zaista rešenje za veliki problem današnjice, pokazat će vrijemem ali stav da će Ljubinje ovih dana sigurno postati centar, kako medicinskih i farmaceutskih radnika tako i pobornika one manje službene medicine, tj.narodne, je upotpunosti opravdan.

 

Ali da ne ispadne da potvrda za valjanost pelina samo počiva na stavovima i mišljenjima pacijenata, dobili smo potvrdu i od dr Jure Burića.

 

Artemisia annua se pokazala kao trava iz koje se uzima ekstrakt i Amerikanci od njega proizvode lijek “Artemisinin“ i daju ga osobama oboljelim od karcinoma pluća i karcinoma dojki“, objašnjava za hercegovina.info dr. Burić sa polja medicine.

Doktor nam je dao i odličan savjet za moguću inhalaciju i čišćenje dišnih puteva.

„Uzmite dva litra vode, jednu ili dvije šake morske soli, jednu šaku suhoga vrijeska i dodajte par kapi eteričnog ulja artemisian annua i inhalirajte se dok voda ne bude topla. Kada voda bude topla, tom vodom isperite nos i usta“- preporučuje dr. Burić.

Osim što Hercegovina zaista daje izvrsne ljude u svim oblastima života, tako bi mogla biti i prvi korak u liječenju ove najveće pošasti u 2020.godini. Ostaje vjerovanje da za sve bolesti priroda ima odgovarajući lijek.

/Izvor: Hercegovina.info/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar