Zdravstveni radnici HNŽ-a u štrajku 3. siječnja

Zdravstveni radnici HNŽ-a u štrajku 3. siječnja

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a Kristina Bevanda kazala je u razgovoru za Fenu kako će se štrajk upozorenja održati u svim zdravstvenim ustanovama na području HNŽ-a u vremenu od 10 do 11 sati.

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) stupit će u jednosatni štrajk upozorenja 3. siječnja kako bi na taj način upozorili Vladu HNŽ-a da otpočne pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora.  Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a Kristina Bevanda kazala je u razgovoru za Fenu kako će se štrajk upozorenja održati u svim zdravstvenim ustanovama na području HNŽ-a u vremenu od 10 do 11 sati.  Prema njezinim riječima, članovi Sindikata odlučili su se na štrajk upozorenja nakon što je izostao bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.  Od županijske Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Štrajk upozorenja najvjerojatnije će se produljiti do 5. siječnja, najavila je Bevanda, a ukoliko se pregovori do tada ne otvore zasjedat će Skupština Sindikata koja će odlučiti o datumu stupanja u generalni štrajk na razini cijele županije.  Procjenjuje se kako na području HNŽ-a ima oko 750 doktora medicine.  Inače, Odluka o stupanju u štrajk upozorenja zdravstvenih radnika s područja HNŽ-a donijeta je na sastanku predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu i Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH.  Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg ranije je izjavio kako će pregovori sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije početi početkom godine.  Na posljednjoj sjednice Skupštine HNŽ-a, koja je održana 28. prosinca, istaknuto je kako se sa Sindikatima doktora medicine i stomatologije HNŽ-a mora razgovarati te da se pregovorima mora pristupiti krajnje ozbiljno.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar