Najčitanije vijesti na Ramskom vjesniku kroz 2017. godinu

Najčitanije vijesti na Ramskom vjesniku kroz 2017. godinu

Godina 2017. je iza nas. Ramski vjesnik je nastojao pratiti sva  zbivanja u općini Prozor-Rama i ono što je vezano za Ramu. Naši čitatelji su redovno pratili sve što smo objavljivali. Ovdje smo izdvojili one članke koji su bili najčitaniji kroz godinu. Naravno, tu je još mnoštvo drugih vijesti iz gospodarstva, kulture, sporta i svakodnevnog života koji su na svoj način zanimljivi. Ovdje možete pročitati naslove i dio sadržaja članka, a detalji se mogu pronaći u tražilici pod nazivom navedenog članka. 

Budite s nama i dalje na izvoru svih informacija o zbivanjima u Rami i šire.

Svako Vam dobro u 2018. godini!

 

 

Nigdje nema života kao ovdje i ne želimo nigdje ići

Rama 12.01.2017. 07:45h

U zadnjih par godina u Bosni i Hercegovini pa tako i u općini Prozor-Rama pojavio se trend odlaska u Austriju, a prije svega u Njemačku. Sve priče se svode na to kako je u tim zemljama samo „zagrabiti“ novac. Uglavnom odlaze mladi „trbuhom za kruhom“. Tek u zadnjia dva mjeseca pojavilo se nekoliko medija koji su donosili i drugu stranu priče, povratak iz Njemačke s porukom da nije to onako kako se mnogima čini i da je to kruh sa sedam kora. Ipak, mladi sve više „naginju“ tamo „preko“.
Ovdje donosimo jednu kratku priču o mladićima, braći Andričić, koji svoj život vide samo u svom rodnom mjestu, u svojoj općini Prozor-Rama.
Josip i Krunoslav Andričić mladići koji su na svoj način izuzetak u ovom hladnom i pesimističnom zimskom sivilu…

 

U Njemačku bih otišao samo kada bih bio kruha gladan, a to sebi neću dozvoliti

Rama 18.01.2017. 08:50h

Josip Skoko iz Mjesta Orašac u općini Prozor-Rama sa svojih 23 godine ima vlastitu farmu krava.
U Njemačku ili Austriju bih otišao samo kada ne bih imao kruha, a to sebi nikada neću dozvoliti. Na ovakav način nikada tamo ne bih otišao. Ja sam sebi posao stvorio na kućnom pragu. Puno toga se može samo treba htjeti i treba riskirati. Nema nigdje ničega „nako“. Svugdje se mora raditi, a najljepše je kod svoje kuće, ovdje u Rami…

Zanimljivo će biti provjeriti što je sa ovim mladim farmerom nakon godinu dana? Jeli ostao sam ili je dobio podršku države?..

 

Učenik koji živi na Proslapskoj planini; radi, bavi se nogometom i odličan je u školi

Rama 26.01.2017. 09:52

Uputili smo se baš u te dane na Proslapsku planinu u općini Prozor-Rama da bismo svojim objektivom zabilježili tu snježnu idilu. A tamo naiđošmo na nešto sasvim neočekivano.

Dok smo se vozili popularnom dvojkom  prema Proslapskoj planini unatoč zvuku motora čula se škripa snijega pod kotačima tog okorjelog „Švabe“.  Što smo se više penjali  to je snijeg bivao sve veći. Cesta je uredno očišćena, a nakupine snijega koje je ralica gurala pred sobom napravile su pravu bob stazu tako da se dvojka mogla vidjeti samo napola.

Stižemo na odredište, a tamo nas čeka nasmijano Josipovo lice. Iako je sunčano, hladno je, a Josip je obučne sasvim ležerno i nije mu zima. On je na to sigurno navikao. Pa on je ovdje svaki dan.

Josip Markešić je učenik trećeg razreda ekonomske struke Srednje škole Prozor. Nismo mogli, a da ga odmah ne upitamo kako mu je kao učeniku odavde putovati do Prozora.

„Ma nije to ništa i nisam ja sam koji tako radi iz ovih krajeva. Ustajem prije 6 sati, spremam se i idem jedan kilometar pješice do prvog autobusa kojim se vozim do Orašca., a onda drugim busom do Prozora. Poslije nastave oko 15 sati već sam ponovno kod kuće. Općina Prozor-Rama je za sve učenike osigurala besplatan prijevoz na cijelom području općine pa nam to puno znači.“ Odgovori Josip na naše postavljeno pitanje…

 

 

OPĆINA PROZOR – RAMA UTEMELJUJE PODUZEĆE ZA JAVNI PRIJEVOZ

Rama 30.01.2017. 16:53h

Novi iskorak  prema boljim uvjetima življenja općina Prozor-Rama pravi utemeljenjem poduzeća za javni prijevoz.

Još od 1992. do danas Općina Prozor – Rama nema organiziran javni prijevoz svojih žitelja iz rubnih dijelova općine do općinskog središta – grada Prozora.

Poduzeće za javni prijevoz  imat će zadaću organizirati javni prijevoz  na relacijama koje povezuju rubne dijelove općine i grad Prozor. Prijevoz će obavljati sukladno potrebama stanovništva, realnim mogućnostima javnog poduzeća, po mogućnosti najmanje jednom dnevno, tijekom cijele godine…

Mediji iz cijele regije zainteresirani za poluprazno Ramsko jezero

Rama 15.02.2017. 20:16h

Zbog loše hidrološke situacije Ramsko i Jablaničko jezero našli su se na prvom mjestu svih medija u regiji. Upravo te hidroakumulacije u zadnjih nekoliko dana plijene pozornost medija koji prenose neobične fotografije i video materijale o prostoru koji je bio pod vodom već više od 50 godina.  Za neke je to ekološka katastrofa, a za druge je to diranje uspomena na potopljene domove, grobove, putove, bogomolje i sve ono što ih vezuje za rijeke Ramu i Neretvu.

Te, 1968. godine potopljena su 1142 objekta, i to 262 stambene zgrade i 880 raznih gospodarskih objekata. Prema crkvenim podacima, iseljenički stampedo koji je nastao potapanjem Rame iselio je 752 obitelji s 2939 članova.

U Bosni i Hercegovini nestaju akumulacijska jezera. Nakon Jablaničkog, evo i Ramsko kopni na oči. Pamte ga čak i najmlađi, još donedavno pogled im je klizio po zelenkastoj površini vode, a sada uglavnom zapinje o žućkasto-crnu masu mulja s jezerskog dna, prošaranu ostacima života iz predakumulacijske ere. Nema tu nadnaravnih čuda; nemilosrdna zima, velika potrošnja električne energije i poslovni interes Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna isisali su veći dio vode, pretvorili je u sirovinu za proizvodnju struje u Hidroelektrani Rama…

 

Općina Prozor-Rama i ove, 2017. godine isplaćuje 500 KM za novorođeno dijete

Rama 06.03.2017. 07:58h

Potpora za majke rodilje u Prozoru – Rami u 2017. isplaćivat će se  u iznosu od 500 KM.

Prozor – Rama jedna je od onih općina koje traže načine da ublaže negativne trendove. Jednu od mjera, potporu majkama rodiljama za svako novorođeno dijete u visini od 500,00 KM izglasali su ovih dana vijećnici Općinskog vijeća Prozor- Rama. Načelnik, dr. Jozo Ivančević, već je ranije u proračunu za 2017. predvidio i osigurao sredstva za ovu vrstu potpore.

Ali, nije ovo jedina potpora koja može imati pozitivan učinak i na demografska kretanja, saznali smo iz općine Prozor – Rama…

Večeras na BHTV-u arheološka nalazišta Rame

Kultura Rama 06.03.2017. 11:27h

U emisiji “Nova avantura” BHTV-a,  večeras u 21 i 15,  bit će emitiran prilog o arheološkim nalazištima na području općine Prozor-Rama. U ovoj emisiji bit će  prilozi sa Uzdola i Kleka. O arheološkim nalazištima na Uzdolu govori mr. Pero Brajko…

Ramkinja Antonija Bilić svjedoči o volonterskom životu na Cubi

Rama 15.03.2017. 11:04h

Antonija Bilić nedavno se vratila s Cube gdje je dva mjeseca djelovala kao laička misionarka.

Živjela u kući u gradu Cienfuegos, zajedno sa sestrom Ljiljom gdje je provodila najviše vremena vodeći administrativne poslove udruge.

„ Pored administrativnih i kućanskih poslova koje sam obavljala, svaki dan smo odlazili u Palmiru, selo  koje je od Cienfuegosa udaljeno 15 Km . Tu su se održavale radionice s djecom i volonterima. U mjestu Elpidio Gomez (selo udaljeno pola sata od Palmire) nalazi se kuća gdje se također radi s djecom. U Elpidio sam išla samo jednom i do tamo smo se vozili nekim starim autobusom, a vratili se kočijom. Inače je jako teško naći prijevoz.“ Ispričala je Antonija za Ramski vjesnik.

Ova mlada djevojka odrekla se mnogo čega da bi dva mjeseca svoga vremena poklonila ljudima koji su u potrebi. Poklonila im je sebe. Između ostalog, uložila je svoja dva godišnja odmora, a sve troškove odlaska i boravka na Cubi je platila vlastitim novcem…

 

Andrija Radoš iz Rame osvojio prvu zlatnu medalju za BiH na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama

Rama Sport 22.03.2017. 09:08h

Alpski skijaš Andrija Radoš iz Rame osvojio je prvu zlatnu medalju za Bosnu i Hercegovinu na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama u Austriji. Radoš je u disciplini superveleslalom slavio ispred Dušana Stefanova iz Srbije i Robinsona Kyla iz SAD-a.

Unatoč upozorenjima ponovno požari

Rama 25.03.2017. 20:49h

Unatoč stalnim upozorenjima iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prozor-Rama požara sve više.  Samo u mjesecu ožujku bilo je više od 25 intervencija. Jučer je ugašen požar na Plišavici, a odmah danas 5 novih.

U kasnim popodnevnim satima vatrogasci su dobili dojavu  o požaru na Proslapskoj planini. Brzom intervencijom požar je stavljen pod kontrolu i skoro u potpunosti ugašen.  Prema informacijama koje stižu do vatrogasaca i ovaj požar je izazvan ljudskom rukom…

U općini Prozor-Rama muškarci odlučuju, a žene upravljaju?

Rama 01.04.2017. 08:26h

Rama je slovila i još uvijek slovi kao tradicionalna, tvrda, „muška“ sredina. Upravo u toj „muškoj“ sredini izuzetno su se častile tri ženska lika: Majka Božja od Milosti, Diva Grabovčeva i Ramska majka.

U toj muškoj sredini ima još nešto zanimljivo.

Općina Prozor – Rama osnivač je tri javna poduzeća (JKP Vodograd, Radio Rama i Agencija za lokalni razvoj) i sedam javnih ustanova:

Dom zdravlja,

Narodna knjižnica,

Gradska ljekarna,

Centar za socijalni rad,

Dječji vrtić “Ciciban”,

Kulturno-športski centar ,

Centar za osobe s posebnim potrebama.

Od ovih sedam javnih ustanova, žene su na čelu njih šest, pa i u sedmoj (Gradska ljekarna) imaju dominantnu ulogu.

Ravnateljica Doma zdravlja „Rama“ je dr. Mara Anđelić. Narodnu knjižnicu vodi Marija Bešker, a ravnateljica Centra za socijalni rad je Mara Franjić. Dječjim vrtićem upravlja Julijana Juričević, dok je direktorica Kulturno športskog centra Blaženka Matešić, a Centar za osobe s posebnim potrebama vodi Ružica Bošnjak-Šudić.

Žene imaju svoje mjesto i u školstvu. Ravnateljica Srednje škole Prozor je Anđa Mlakić, a OŠ Ivana Mažuranića Gračac je Lidija Zadrić.

Prema ovim podatcima općina Prozor-Rama sigurno prednjači u ravnopranosti spolova u upravljanju javnim ustanovama, ali kada je riječ o sastavu Općinskog vijeća Prozor-Rama, onda su podatci potpuno drugačiji.  Od 21 vijećnika samo su dvije žene; Mara Anđelić i Ivka Babić.

Muškarci odlučuju, a žene upravljaju? Ili obrnuto?

Sjetimo se što je o položaju žena u Rami pisala Zlata Perlić u knjizi Rudolfa Bičanića „Kako živi narod: život u pasivnim krajevima“ koja je objavljena 1936. godine i usporedimo sa današnjim. Redovito se zapaža, kao po nekom stalnom pravilu, kako žena stupa dva koraka iza muža ili opet muž jaši, a žena vodi konjče ili ide iza konja i jahača sa zavežljajem u ruci. … Zar već sama činjenica da je broj nepismenih veoma velik (naročito kod žena, od kojih ne zna gotovo nijedna čitati i pisati), ne djeluje čudno u ovoj sredini?… Muškarci posjedali po kafanama i časte se crnom kavom, rakijom i vinom. Žene gledaju iz prikrajka, jer je njima sramota sjediti u kafani. ..

Šetnjom od Prozora do Ramskog jezera prikupljeno 100 vreća smeća

Rama 08.04.2017. 20:17h

Jutros u 9 sati započela je šetnja i ekološka akcija koju su u okviru obilježavanja Međunarodnog dana zdravlja jučer i danas  organizirali  Dom zdravlja Rama i Crveni križ Prozor-Rama. Ovom događaju odazvalo se tridesetak osoba,uglavnom učenici OŠ fra Jeronima Vladića Ripci ,OŠ Marka Marulića Prozor i Srednje škole Prozor. Na dionici  dugoj desetak kilometara od Prozora do Ramskog jezera(Jaklići) prikupljeno je stotinu vreća smeća,uglavnom otpada koji nesavjesni građani bacaju uz prometnicu. Za kompletno čišćenje potrebno je provesti još detaljniju akciju jer ova današnja uspjela odstraniti otpad uz samu cestu (boce, plastiku, limenke, ostatke hrane). Vidljivo je da je svijest nekih ljudi o čuvanju okoliša na niskoj razini, kako onih koji ovdje žive tako i onih koji prolaze ovom dionicom. ..

 

Unatoč zlim radovanjima Vrhovni sud odbio žalbu Elektroprivrede HZ HB

Rama 11.04.2017. 10:38h

Drugostupanjska presuda Županijskog/Kantonalnog suda u Mostaru od 17.06.2015. , kojom se općini Prozor – Rama dosuđuje značajan iznos sredstava na ime pogrešnog obračuna i isplata naknada od „Elektroprivrede HZ HB Mostar, i kroz postupak revizije koji se vodio pred Vrhovnim sudom FBiH, dokazano je ispravna. Sredstva koja su po toj drugostupanjskoj presudi isplaćena općini Prozor – Rama, isplaćena su na zakonit način.

„Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, … odlučujući o reviziji tuženog (JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.o.o.  Mostar) protiv presude Kantonalnog suda u Mostaru…, u sjednici vijeća održanoj 14.03.2017. godine donio je :

 

PRESUDU

Revizija se odbija…

U Prozoru postavljeno veliko Uskrsno jaje

Kultura Rama 15.04.2017. 11:42h

U Prozoru je danas postavljeno veliko Uskrsno jaje ukrašeno  ramskim motivima.

U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru u 9 i 30 je bio blagoslov jela. Nakon tog blagoslova na Trgu Josipa Stadlera, na dijelu zelene površine, otkriveno je i blagoslovljeno veliko Uskrsno jaje.

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević otkrio je oslikanu pisanicu. Uskrsno jaje blagoslovio je župnik don Stipo Knežević.

Jaje je pripremio akademski kipar Antonio Džolan koji radi kao profesor likovne umjetnosti u Srednjoj školi Prozor. Njegovi glavni pomagači u oslikavanju jajeta sa motivima Rame bili su članovi likovne sekcije Julija Biloš i Anel Kukić.

Organizator postavljanja jajete je KSC Prozor-Rama, a pokrovitelj je općina Prozor-Rama.

 

Snijeg na behar pade!

Rama 19.04.2017. 09:09h

Bjelinu behara jutros je u Rami zamijenila bjelina snježnog pokrivača, tako da su rascvjetalo proljeće i visoke temperature, koji su nam ove godine nešto ranije stigli, nadamo se nakratko, zamijenili zima i snježni pokrivač.

Ovaj snijeg, kojeg su meteorolozi već danima najavljivali, svakako će najveću štetu donijeti poljoprivrednim proizvođačima, a jesu li i kolike štete načinjene, pokazat će vrijeme pred nama.

Ako je vjerovati onoj narodnoj “da je snijeg stariji od mraza”, trebali bi ovo biti posljednji trzaji zime.

 

Općina Prozor-Rama neće dozvoliti prodaju i uništavanje šume na području Rame

Rama 20.04.2017. 10:49h

U Sarajevu je jučer, 19.04.2017., održan sastanak u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na kojem su sudjelovali načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević, pomoćnik federalnog ministra, pomoćnik županijskog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te županijski inspektor. Tema sastanka je bila sječa i prodaja šuma na području općine Prozor-Rama. Sastanak je  održan na inicijativu općine Prozor-Rama koja želi spriječiti uništavanje i prodaju šumskog gospodarstva.

Nepostojanje Zakona o šumama  na razini Federacije glavni je uzrok nereda u području šumarstva. Ali, ujedno je to i zgodna izlika onima koji trebaju paziti na šume, doprinositi njihovu očuvanju. Međutim, činjenice sa terena govore sasvim drugačije…

Centar za socijalni rad Rama dobio novo vozilo od Vlade Japana

Rama 21.04.2017. 18:00h

Vlada Japana ustanovama socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini uručila je pomoć u vidu 80 Toyota vozila, čime je uspješno završen projekt doniranja vozila za 120 ustanova, vrijedan oko sedam miliona KM.

Jedno vozilo dobio je i Centar za socijalni rad Rama.

Važno je boriti se, jer neće ništa doći samo od sebe

Poljoprivreda Rama 27.04.2017. 09:00h

Nije lako živjeti na selu, ali se s radom ipak može lijepo živjeti. Važno je boriti se, jer neće ništa doći samo od sebe i pijući kafu. Treba se  izlaziti, ali treba se i raditi.

Dolinom rijeke Rame prodire pomalo mediteranski dašak na ramsku kotlinu. Taj mediteranski mali dašak, ali veoma značajan, širi se pritokama rijeke Rame. Jedna od tih pritoka je Krupić kojeg pojačava Ljubunačka Rika stapajući se s njim između naselja Perići i Duge. Uprvo je Krupić bio ta poveznica koja je činila da se ljudi neprestano naseljavaju uz njega i žive s njim i od njega. Blagodat daška mediteranske klime i osvježenje Krupićke vode najbolje su osjetili stanovnici sela Duge.

Jadna od takvih obitelji je Emira i Zlatke Dervišbegović koji zajedno sa svojim sinovima Ibrahimom i Adisom neumorno rade na poljoprivrednoj proizdvodnji ponajprije povrtlaskih kultura kao što su: uzgoj rasada, paradajza, paprika, krastavaca, patlidžana,  kupusa,  uzgojem salate, luka, bijelog luka i drugih kultura koje uspijevaju na ovim prstorima. Otac obitelji Emir ljubav i znanje prema povrtlarstvu naslijedio je od svoga oca Alije, koji je, na neki način, dugo vremena bio zaštitni znak zelene tržnice u Prozoru…

 

Nakon neplaćenog rada odlučio stvoriti vlastitu farmu

Poljoprivreda Rama 03.05.2017. 09:11h

Obično kod nas kažu da se nešto ne isplati raditi. Sve se isplati raditi samo je važan rad, snalažljivost i korektan odnos prema kupcima

Prolazeći  koritom Rame od Gračanice prema Prozoru ne bismo mogli ni zamisliti što se sve krije iznad  tih uskih klanaca i tjesnaca gdje još uvijek huče ostaci rijeke prkoseći ljudima.

Kada skrenete sa Crnog mosta prema Gorici verući se uskom i uzbrditom lokalnom cetom ni zamislit ne biste mogli koja ljepota je skrivena na goričkim proplancima.

A kada gore dođete ugledate tek ozelenile proplanke, osjetite tišinu, doživite istinski dodir prirode.

Upravo u takvom okruženju svoje mjesto je našao Dalibor Ćurdo. Za njega to nije novo mjesto, to je njegova djedovina, mjesto gdje je pružao svoje prve korake, gdje je naučio živjeti, raditi i od rada stvarati korisna dobra.

Dalibor je jedan od rijetkih mlađih naraštaja koji sebe pronalazi ovdje u svom kraju i na svojoj zemlji, a nikako negdje u inozemstvu. Rođen je u mnogobrojnoj obitelji Marka i Ane ćurdo koji su na svijet podigli osmero djece. Ljubav spram obitelji, rodnoj grudi i radu podarili su Marko i Ane svojoj djeci, a Dalibor je to konkretno pokazao stvarajući  farmu ovaca. Rođen je 1987. godine te je po završetku srednjoškolskog obrazovanja kroz zanimanje bravar svoj kruh potražio radeći u Republici Hrvatskoj. Nakon nekoliko godina provedenih na hrvatskim gradilištima i uzaludnog pokušaja naplate svog rada od najmanje tridesetak tisuća kuna, odlučio je biti sam svoj poslodavac vrativši se kući te započinje stvaranjem vlastite obitelji i vlastitog posla kroz malu farmu ovaca…

 

U svijet pođi, ipak, kući dođi

Poljoprivreda Rama 06.05.2017. 09:00h

Sedam godina sam proveo u Danskoj. Nostalgija me stalno proganjala. Jednostavno, nisam mogao više i vratio sam se u svoje mjesto. Volim slobodu i da se osjećam slobodno kao ptica. Tamo to nisam imao. Moja sloboda je ovdje.

Kada počnete otkrivati ovaj naš mali svijet uvijek se iznova iznenadite novim spoznajama, novim zanimljivim, radišnim ljudima, novim vrijednostima koje pored nas prolaze tek tako. I da obiđete cijeli ovaj naš planet uvijek ćete se sjećati i vraćati svom malom kutku koji je najlješi dio našeg svijeta. Naša zemlja je ista kao i u drugim državama, ali je, ipak, drugačija, kao da na svoj način traži baš nas koji smo nikli na njoj. Nas koji smo tu obikli i čeka nas da se sastanemo s njom u vječnosti.

Nusret Nuspahić cijeli svoj život nije ništa drugo radio osim bavljenja poljoprivredom. Kroz svoj radni vijek uzgajao je brojne povrtlarske kulture. Rat ga je prisilio da se na neko vrijeme skrasi u Danskoj. O svom životu Nusret kaže: „Sedam godina sam proveo u Danskoj. Nostalgija me stalno proganjala. Jednostavno, nisam mogao više i vratio sam se u svoje mjesto. Volim slobodu i da se osjećam slobodno kao ptica. Tamo to nisam imao. Moja sloboda je ovdje.“

Nakon što se vratio u Duge Nusret je započeo ponovno s poljoprivredom. Nabavio je vlastitim sredstvima plastenik te je u njemu uzgajao različite rasade i povrtlarske kulture, a onda se orjentirao na uzgoj jagoda.

 

Od danas grad Prozor i službeno pod video nadzorom

Rama 18.05.2017. 12:29h

Završen je projekt uvođenja video nadzora u gradu Prozoru, doznali smo u nadležnoj općinskoj službi.

Videonadzor, s kamerama postavljenim na više različitih lokacija i povezanih optičkim kabelom, pokriva kompletan grad Prozor, sve ulaze i izlaze i raskršća.

– Kamere su postavljene pored crkve, škole, na zgradu Policijske stanice, na kružnom toku, ulazima i izlazima iz grada, a pored panoramskog pogleda snimaju i registracijske oznake vozila, rekao je za naš portal Ivica Tomić, pomoćnik načelnika za graditeljstvo.

Nakon što je izvršen tehnički prijem i izdana uporabna dozvola, sustav za videonadzor je instaliran i dat na upravljanje Policijskoj stanici Prozor-Rama.

Videonadzor je postavila firma Kamir d.o.o Široki Brijeg, koja je danas održala edukaciju za općinske i policijske djelatnike, a koji će biti zaduženi za ovu oblast.

Podsjećamo, uvođenje videonadzora dio je Projekta uređenja infrastrukture u gradu Prozoru, vrijednost investicije je cca. 132.000,00 KM bez PDVa, a sredstva je osigrala Općina Prozor-Rama iz Proračuna.

Uvođenje video nadzora na području pojedinih gradova u našem okruženju pokazalo se kao jedno od najučinkovitijih rješenja u sprečavanju kriminalnih radnji i u zaštiti građana i njihove imovine.

 

Završeno asfaltiranje lokalnih putova u Ljubuncima

Rama 24.05.2017. 15:44h

Jučer, 23. svibnja 2017. godine završeno je asfaltiranje lokalnih cesta kroz Ljubunce. Završen je put od škole do Donjih Brajaka i izvora Ljubunačke Rike. Nažalost, kratka dionica uz  ljubunačko groblje  nije završena jer neki mještani to nisu dozvolili, iako je tu lokalni put već desetljećima.  Začuđujuće je da ima i takvih ljudi u 21. stoljeću i da ometaju ono što svima treba…

 

Gradnja vodovoda za Gmiće, Paljike i Borovnicu

Rama 25.05.2017. 14:21h

Nastavljaju se radovi na izgradnji vodopskrbnog sustava za prigradska naselja Gmići i Paljike- Borovnica, doznajemo u nadležnoj općinskoj službi.

U tijeku su radovi na izgradnji bazena i mreže na Gmićima i Paljikama. Podsjećamo, ukupna vrijednost radova  iznosi 2.137.176,74 KM .

Izvođači radova su poduzeće Putovi d.o.o. Grude i JKP Vodograd Prozor-Rama.

 

RAMA I RAMLJACI: OD PRISILNOGA RASELJAVANJA DO NOVE INTEGRACIJE SA STARIM KRAJEM

Rama 27.05.2017. 10:30h

U Prozoru je 5. svibnja 2017. održan sastanak Inicijativnog odbora za održavanje Znanstveno-stručnog skupa u povodu 50.-te obljetnice izgradnje HE „RAMA“ i prisilnoga iseljavanja Ramljaka (1968-2018) pod naslovom RAMA I RAMLJACI: OD PRISILNOGA RASELJAVANJA DO NOVE INTEGRACIJE SA STARIM KRAJEM.

Na sastanku su sudjelovali: dr. Jozo Ivančević, prof. dr. sc. Ivan Markešić, fra Tomislav Brković, fra Mato Topić, fra Ivan Jelić i fra Miljenko Petričević.

 

Općina Prozor-Rama dodijelila 262 stipendije u iznosu od 353.000,00 KM

Rama 29.05.2017. 11:11h

Danas je u Domu kulture u Prozoru izvršeno potpisivanje Ugovora za stipendiranje studenata. Za akademsku 2016./2017. Općina je dodijelila ukupno 262 stipendije za sve redovne studente koji ne primaju stipendije iz drugih izvora. Tako je dodjeljuje za studnte prve godine 80 stipendija po 1.000,00  KM kroz 10 mjeseci, a studentima viših godina 182 stipendije po 1.500,00 KM kroz 10 mjeseci, što ukupno iznosi 353.000,00 KM.

Kada pogledamo općine i gradove u okruženju i usporedimo onda je vidljivo da općina Prozor-Rama za studente izdvaja deleko najviše.

Primjerice, općina Tomislavgrad je dodijelila 18 stipendija, Livno 50 uz dodjelu 23 jednokratne pomoći. Široki Brijeg je dodijelio 63 stipendije po 1.000,00 KM, a Posušje 37 u iznosu od 1.000,00 KM. Susjedna  općina Gornji Vakuf-Uskoplje dodijelila je 90 stipendija u iznosu od najviše 1.000,00 KM, dok je Jablanica blizu općine Prozor-Rama, jer je dodijelila 230 stipendija.

 

Nalazište na Gracu datira iz prapovijesti pa sve do 5. stoljeća n.e.

Kultura Rama 31.05.2017. 12:11h

Projekt arheoloških istraživanja na brdu Gradac između Ljubunaca i Uzdola započeo je 9. svibnja 2017. Radovi se odvijaju pod vodstvom profesorice Snježane Vasilj. Prva faza istraživačkih radova je završila danas, 31. svibnja prezentacijom za javnost na samom nalazištu.  Predstavljanje dosadašnjih radova napravila je voditeljica prof. Snježana Vasilj koja je tom prigodom kazala: „Lokalitet je veoma zanimljiv. Radi se o rimskoj cisterni za vodu odnosno čatrnji. Prema keramičkim nalazima naselje je puno trajnije, odnosno prapovijesti pa sve do 5. stoljeća poslije Krista. Ono po čemu je lokalitet najzanimljiviji je uklesan lik ilirskog boga Silvana. Nažalost ne znamo kako su ga zvali sami Iliri, ali prema interpretatio romana nazivali su ga Silvan, bog pastira.  Daljnja istaživanja će pokazati detalje o lokalitetu.”

Općina Prozor-Rama financira projekt te je o radovima načelnik dr. Jozo Ivančević rekao: „Već prije godinu dana smo započeli razgovore sa profesoricom Snježanom Vasilj.  Završili smo prvu fazu i općina će nastaviti raditi na projektu. Vjerujemo da će se uključiti i druge kulturne i znanstvene institucije.”

 

JKP „Vodograd“ razmjestilo 58 novih kontejnera za otpad

Rama 06.06.2017. 09:33h

JKP “Vodograd” d.o.o. Prozor-Rama sudjelovalo na javnom natječaju za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti za zaštitu okoliša, koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša FBiH za 2016.godinu,  sa projektom pod nazivom “Proširenje usluge prikupljanja komunalnog otpada na području općine Prozor-Rama- nabava i razmještaj kontejnera“ .

Komunalno je dobilo projekt u vrijednosti 25.000 KM  te   je nabavljen 51 kontejner, koji su razmješteni  od 15. do 17. svibnja 2017. godine u naseljima Rumboci, Varvara, Dobroša, Blace, Glibe, Ljubunci, Here, Uzdol, Ćališi, Paljike i Borovnica. Komunalno je iz vlastitih sredstava nabavilo još 7 kontejnera kako bi se pokrilo što veće područje općine.

 

Naselja Lovnica i Ovćina u Donjoj Rami dobila vodu

Rama 14.06.2017. 17:58h

Naselja Lovnica i Ovćina u Donjoj Rami dobila vodu. Zanimljivo je da su ta naselja smještena uz  Jablaničko jezero i pred očima im je stalno bila  ljepota vode, a nisu imali adekvatno riješen vodovodni sustav.

Kako bi voda stigla do ovih naselja radovi su se morali izvoditi ručno u duljini od 1500 metara jer je uglavnom iskop morao ići ispod razine jezera. Iskope su vršili sami mještani uz podršku JKP “Vodograd”, a općina Prozor-Rama je osigurale sve potrebne materijalne uvjete. Da bi se izvršio iskop i zatrpale vodovodne cijevi ekipa koja je radila prebacila je oko 300 kubika zemlje.

Mještani zahvaljuju općini Prozor-Rama i načelniku dr. Jozi Ivančeviću na maksimalnoj potpori za izgradnju vodovoda.

 

Dom zdravlja „Rama“ postao je bogatiji za još jedan vrijedan uređaj ultrazvuka

Rama 15.06.2017. 13:07h

Dom zdravlja „Rama“ postao je bogatiji za još jedan vrijedan uređaj ultrazvuka Hitachi Aloka F31, vrijednosti 200.000,00 kuna koje je osigurala Vlada Republike Hrvatske.

Radi se o Hitachi Aloka F31 ultrazvuku. Aloka F31 je kompaktan, pouzdan i visokokvalitetan ultrazvučni sustav s izvanrednim performansama, dizajniran za dostupnost i jednostavnost korištenja u širokom rasponu kliničkih aplikacija.

 

Premijera “Pepeljuge” oduševila ramsku publiku

Rama 27.06.2017. 00:25h

U ispunjenoj dvorani Doma kulture u Prozoru večeras je odigrana premijera dramske predstave “Pepeljuga” u izvedbi Dramskog ansambla Kulturno-sportskog centra Prozor-Rama, sezona 2017/2018.

U glavnim ulogama briljirali su Petra Glibo kao  maćeha, Martina Škarica i Marija Babić kao zločeste sestre, te Marija Jukić kao Pepeljuga.

Uz glavne glumce sjajnu glumačku skupinu čine Ivan Tubić kao princ, Nevenka Bošnjak kao kralj, Ivana Dragićkao dobra vila, Mario Anđelić kao dobošar, te Ana Marija Dedić, Lucija Burić, Petra Šarčević, Katarina Zadro, Katarina Stojanović, Laura Biloš, Matea Markešić i Josipa Babić kao miševi…

 

I MAGISTAR I PASTIR: Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom!

Rama 08.07.2017. 18:27h

Znanje je potrebno nadograđivati svakodnevno jer to postaje dio nas, neotuđivi dio. Na kraju bih poručio mladim ljudima da slijede svoje snove i da ne žive po diktatu gomile, jer ona porobljuje um i ne dozvoljava njegov razvoj, ona zaglupljuje i otuđuje ljudskost, a bez ljudskosti dolazi do apatije i stanja u kojem se nalazi veliki broj obespravljenih i omalovaženih sugrađana.

I dok se svakodnevno bavimo onima koji odlaze iz BiH, rijetko tko razgovara s onima koji ostaju. A upravo su oni koji ostaju najzanimljiviji, najjači i najotporniji članovi našeg društva, koje bi prve morali zamijetiti. Prekvalificirani rade brojne poslove, kako bi skromno živjeli na svome. 

Ramac, profesor, pastir Ilija Šarčević odlučio je ostati u svojoj Rami. Ne može on bez nje, a ni ona bez njega, rodni kraj se urezao u kosti. „Prirodne ljepote, vode, šume, planine, biljni i životinjski svijet, sve se to duboko urezalo u mene i tjera me da tu živim i borim se dok tu živim“, kaže upitan je li mislio otići. S fakultetskom diplomom ne libi se biti ni pastir, pa školske klupe nadopunjuje čuvanjem ovaca. Poručuje da nije sramota biti pastir, nego “čobanin”. Evo i njegove priče:..

 

 

Proteklog vikenda na Ramskom jezeru završena Premijer liga u lovu šarana i amura

Rama 10.07.2017. 21:10h

Proteklog vikenda na Ramskom jezeru završena je Premijer liga u lovu šarana i amura za 2017. godinu. Sudjelovalo je ukupno 16 ekipa.

Postignut je slijedeći redoslijed:

CT “Busovača”

USR “Štuka” Velika Kladuša

CT “Carpworld” Tuzla

Ove tri ekipe predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu koje će se odvijati polovicom rujna u Mađarskoj.

 

Završetkom asfaltiranja Gračac se svrstao u lijepo uređena naselja

Rama 15.07.2017. 08:12h

Radovi na asfaltiranju kroz Gračac završeni su u  petak 14.07.2017. godine.  Zadovoljstvo mještana nije se moglo skriti. Svoju radost iskazivali su i stalnim objavama po društvenim mrežama. Ivan Topić, predsjednik mjesne zajednice i Pero Mendeš predsjednik podružnice Gračac, svoje zadovoljstvo iskazali su riječima:  “Svi smo presretni. Ovo je nestvarno. Dobili smo ono sto civilizirani svijet već ima, a u ovim našim krajevima je rijetkost. Položili smo ovih dana skoro 18000 m kvadratnih asfalta. Svi odreda smo zahvalni načelniku Ivančeviću. Osigurao je sredstva, dolazio za vrijeme radova, rješavao sve sporne  situacije do kojih je dolazilo”…

 

Europska komisija financirat će općini Prozor-Rama još jedan projekt prekogranične suradnje u vrijednosti od milijun eura

Gospodarstvo Rama 31.07.2017. 08:00h

Ovih dana općina Prozor – Rama službeno je obaviještena da je projekt „Veslački centri – zajednički zaveslaji“ odobren za sufinanciranje sredstvima Europske unije. Riječ je o projektu vrijednom za ovu općinu nešto preko milijun eura, a rezultat projekta biti će izgrađen smještajni kapacitet za oko 50 osoba.

Ovo je već treći projekt prekogranične suradnje koji je odobren općini Prozor-Rama. Do sada su realizirani projekti „Od jezera do jezera“i „Staza Gospi Sinjskoj“. Projektom „Od jezera do jezera“ stvoren je veslački centar na Ramskom jezeru te značajno poboljšani uvjeti za razvoj turizma, posebno na Ramskom jezeru. Novi, treći po redu odobreni projekt „Veslački centri – zajednički zaveslaji“ zapravo je nastavak projekta „Od jezera do jezera“. Oba ova projekta realiziraju se zajedno sa gradom Vrlikom u Hrvatskoj, koji će kao partner u projektu također praviti smještajni kapacitet na Peručkom jezeru.

Ukupna vrijednost projekta Veslački centri – zajednički zaveslaji je dva milijuna eura, od čega općinu Prozor – Rama pripada milijun eura.  Od Europske komisije je predviđeno financiranje 85% od vrijednosti projekta, dok će 15% financirati partneri u projektu. Međutim, zbog nemogućnosti partnera Grada Vrlike da financijski sudjeluje projekt je odgođen za 2018. godinu…

 

Mladen Topić iz Rame osvojio prvo mjesto na Festivalu filma i fotografije

Rama 31.07.2017. 09:26h

Peti Outdoor foto&film festival -3fok Kreševo svečano je zatvoren u subotu navečer, dodjelom nagrada u osam kategorija fotografije i dvije kategorije filma.

S ponosom objavljujemo kako je prvo mjesto u kategoriji Zaboravljena ljepota prirode (planinski pejzaži) osvojio mladi ramski pjesnik i fotograf Mladen Topić sa svojom fotografijom “U IGRI LEDA I VATRE”. 

 

Uspješno završen projekt Bicikliranjem kroz Ramu

Rama Sport 04.08.2017. 14:26h

Agencija za lokalni Razvoj Prozor Rama danas je službeno završila projekt Bicikliranjem kroz Ramu. Ukupna vrijednost projekta je 16.277,56 km. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pokrovitelj projekta sa iznosom 10.000 km a preostali dio je doprinos Agencije.

Projekt je započeo u veljači ove godine obilaskom ruta, nastavljen izradom tabli, označavanjem ruta, biciklističkim vožnjama te na kraju promotivnom vožnjom i završnom konferencijom o projektu koja je održana danas u zgradi HE Rama u Prozoru. Nazočne je pozdravio direktor Agencije  Ivica Faletar, a  o vrijednosti projekta i ostalim aktivnostima govorile su Matea Novaković i Jelena Ćališ. Predstavljen je vodič u kojemu su detaljno prezentirane biciklističke rute te prikazan promotivni video sa snimkama vožnje kroz svih pet staza.

Iz Agencije za lokalni razvoj Prozor Rama zahvalili su svima koji su dali svoj doprinos i potporu pri realizaciji projekta. Među ostalima to su Biciklistički klub Ventus Rama , Veslački klub Rama, GSS Prozor Rama, MNK Makljen te biciklisti iz Mostara,Tuzle, Ljubuškog,Tomislavgrada, Splita.

Zahvaljujući ovom projektu na  području naše općine trenutno je pet atraktivnih i obilježenih biciklističkih ruta:

1.Prozor-Here-Uzdol-Prozor

2.Prozor-Borovnica-Mluša-Prozor

3.Šćit-Orašac-Zahum-Varvara-Šćit

4.Prozor-Makljen-Sajina-Draševo-Prozor

5.Šćit-Draševo-Idovac-Zahum-Šćit

 

Borovnica dobiva asfaltni put, a izbora ni na vidiku

Rama 09.08.2017. 18:02h

Naselje Borovnica u općini Prozor-Rama dobiva asfaltiranu cestu. Jedan dio putova je već završen u prvoj  fazi, a danas je započelo asfaltiranje druge dionice kroz Donju Borovnicu.

Iako je Borovnica od središta općine Prozor-Rama udaljena svega par kilometara nikada nije imala adekvatno riješenu prometnu infrastrukturu. Ove godine radi se ne samo na izgradnji asfaltnog puta i vodovoda.

Iako nema izbora ni na vidiku, općina Prozor-Rama radi na zacrtanim projektima prema planu.

 

Općina Prozor-Rama infrastrukturom podupire poduzetnike

Gospodarstvo Rama 17.08.2017. 14:56h

Općina Prozor-Rama kao poticaj poduzetnicima radi na izgradnji infrastrukture. Danas je završila prvu dionicu puta za farmu “Galić comerc” d.o.o. koja se nalazi u Galićima – Šerovina. 

Infrastruktura je osnovni preduvjet za svaki gospodarski razvoj. Česti su komentari na društvenim mrežama kako je smiješno da se u 21. stoljeću priča o asfaltiranju nekog puta.

Jedan od veoma pozitivnih primjera kako općina Prozor-Rama pomaže poduzetnike, odnosno, obiteljska gospodarstva je izgradnja prve dionice asfaltnog puta do farme “Galić comerc” d.o.o.  Farma se nalazi u Galićima – Šerovina, udaljena od Luga oko 3 kilometra i raspolaže sa oko 1800 m2 prostora u kojem uzgajaju svinje i tovno govedo. U prvoj fazi asfalirano je 1400 metara puta što itekako olakšava  komunikaciju, a time i poslovanje. Inače “Galić comerc” d.o.0. upošljava 10 djelatnika…

U Innsbrucku održan Deveti susret Uzdoljana

Rama 10.09.2017. 12:39h

U subotu, 9. rujna 2017. u Innsbrucku u Austriji održan je Deveti susret Uzdoljana i prijatelja pod nazivom „Ne zaboravite Uzdol“.

Uzdoljani koji su raseljeni te žive i rade u Austriji već deveti put zaredom organiziraju susret u Innsbrucku. Na ovim susretima okupljanju se ne samo Uzdoljani, nego i svi drugi iz Rame, drugih okolnih mjesta te prijatelji Uzdola…

Domaći glumci premijerno izveli “Mećavu”

Kultura Rama 11.09.2017. 08:03h

Današnji dan ostat će zabilježen u novijoj kulturnoj povijesti općine Prozor- Rama. Naime, večeras je u nikad punijoj dvorani Doma kulture u Prozoru premijerno prikazana dramska predstava “Mećava” u izvedbi Dramskog ansambla Kulturno-sportskog centra Prozor- Rama.

Iako amateri, u ulozi Maše i Perelje briljirali su Martina Brekalo i Ivan Dedić, dok su Mašine roditelje, Mandu i Joleta te Ivanove roditelje, Anku i Marka, sjajno odigrali Mirjana BeškerMilan Topić, Marija Beljo i Ivan Jelić Balta.

Cijelu predstavu odličnom glumom su začinili Nikica Beljo, kao Ivan, prevareni mladoženja iz Amerike  i Dinko Jurić, kao seoski udovac zafrkant.

Svoj obol predstavi su dali i ostali glumci: Zoran Stojanović, Anđa Lovrić, Dubravka Markešić, Ana Biloš, Mare Čuljak, Blaženka Matešić, Marija Babić i Ivona Dragić.

Pjesme su izvodili: Mare Burić, Anica Čuljak, Ane Džidžić i Anica Stojanović.

Kostimografija: Anđa Lovrić

Glazba i svjetlo: Armando Dedić

Predstavu je režirao Anto Bilić.

Ramske mažoretkinje zadovoljne nastupom na Europskom prvenstvu

Rama 20.09.2017. 15:26h

Ramske mažoretkinje su od 07. do 10. 09. sudjelovale na Europskom prvenstvu mažoretkinja koje se održavalo u Laškom, Slovenija. Na Europskom prvenstvu su se natjecale u tri kategorije.
Tako su 08.09. nastupile neformacije u kojima su Mažoret klub Rama predstavile: duo štap-Petra Glibo i Matea Anić  te solo štap-Barbara Bilić…

Krštenje osmog djeteta u obitelji Jeličić u Retkovcu u Zagrebu

Rama 27.09.2017. 11:13h

U župi sv. Pavla apostola u zagrebačkom Retkovcu u nedjelju 24. rujna umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojega je krstio Jakova, osmo dijete u obitelji Mate i Željke Jeličić. Kum malog Jakova bio je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba. U koncelebraciji su bili župnik Vinko Tomić i župni vikar Mario Dukić, a liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo Josipa degl’Ivellija uz orguljsku pratnju Alana Kljajića.

Mato i Željka Jeličić, uz Jakova, imaju Mateu (26), Antu (24), Ružicu (18), Katarinu (17), Miju (13), Marka (9) i Vitu (5)…

 

Tradicija Rame u Novoj avanturi na BHTV-u

Kultura Rama 30.09.2017. 07:50h

Državna televizija, BHTV je  u prvoj polovici lipnja napravila nekoliko reportaža iz Rame. Snimane su zanimljive priče o tradiciji, turizmu, lovu, biciklizmu i arheologiji.

U emisiji koja će biti  u ponedjeljak, 02.10.2017. u 21 i 15 bit će emitiran prvi dio koji govori o tradicionalnom tetoviranju katoličkih djevojaka. Ovaj prvi dio sniman je ne Zahumu. Drugi dio  emisije govori o zaboravljenim običajima obilježavanja patrona župe i zajedničko blagovanje i druženje nakon mise. Taj običaj snimljen je upravo na blagdan svetog Ante na Gračacu gdje su običaj predstavili fra Mato Topić i članovi HKUD “Donja Rama”.

Na Gmićima nakon postavljanja vodovodnih cijevi rekonstrukcija putova

Rama 09.10.2017. 12:19h

Da bi se postavile vodovodne cijevi putovi kroz Gmiće su morali biti prokopavani te su jednim dijelom ti putovi  oštećeni. Nakon što su postavljene  cijevi nužno je bilo uređenje lokalnih putova. Općina Prozor-Rama nije htjela djelomična rješenja i  krpljenja puta nego rekonstrukciju postojećih. Stoga su prema okvirnom sporazumu djelatnici Livno-putova d.o.o. ovih dana skinuli oštećeni asfaltni i betonski dio te su započeli sa pripremnim nasipom kako bi se postavio novi asfalt.

Rekonstrukcija puta započela je u gornjem dijelu Gmića, od Juričića pa kroz Ćuriće i Dediće.  Krajem ovog i idućeg tjedna očekuje se završno asfaltiranje.

Dom zdravlja „Rama“ provodi projekt očuvanja zdravlja, prevencije bolesti i ovisnosti

Rama 13.10.2017. 08:42h

U ožujku ove godine Ministarstvo zdravstva HNŽ raspisalo je Javni poziv za projekte koji se odnose na prevenciju bolesti i ovisnosti. Dom zdravlja Rama se prijavio na ovaj Javni poziv te je iz proračuna županije dobio određena sredstva

„Ovih dana smo započeli s realizacijom ovog projekta pokretanjem emisije o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti na Radio Rami. U petak, 13.10.  u 14 sati je emisija o prehrani djece u prvoj godini života, predškolskoj i školskoj dobi. Sljedećeg tjedna započinjemo predavanja i radionice u osnovnim školama naše općine.  Cilj radionica je  skrenuti pozornost djeci kako prehrana i tjelesna aktivnost u ranoj životnoj dobi utječe na razvoj bolesti…“

 

Nova otkrića na Gracu

Kultura Rama 18.10.2017. 09:21h

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević posjetio arheološko nalazište Gradac gdje su ga arheolozi upoznali sa novim veoma vrijednim i zanimljivim otkrićima. 

Kako smo ranije pisali na brdu Gradac u Ljubuncima, mjesna zajednica Uzdol, u tijeku je druga faza arheoloških istraživanja. Prva faza je pokazala da se radi o veoma zanimljivom lokalitetu. Pronađena je rimska čatrnja koja po svojoj veličini i kvaliteti gradnje upućuje da se radilo o važnom i velikom rimskom naselju.

U ovoj drugoj kampanji došlo se do veoma zanimljivih otkrića. Tim prof. Snježane Vasilj  došao je do novih veoma zanimljivih otkrića. Sondažnim iskapanjem arheolog Tino Tomas je otkrio zidove kuće i glinene posude iz brončanog doba, odnosno, od oko 2300 godina prije Krista. U isto vrijeme profesorica Vasilj je na svojoj sondaži otkrila crkvu sa krstionicom koja datira najvjerojatnije iz 5. stoljeća naše ere.

Pored toga zanimljiva su brojna otkrića keramike, ostatci oružja i oruđa, rimskog stakla, ukrasnih predmeta. Lokalitet govori o kontinuitetu života na ovom prostoru od brončanog doba pa sve do srednjeg vijeka.

U utorak, 17. listopada 2017. godine lokalitet je posjetio načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević sa suradnicima u pratnji Ivanke Miličević Capek iz županijskog Zavoda za zaštitu kultutno povijesnog naslijeđa.  Projekt ovih arheoloških istraživanja financira općina Prozor-Rama…

U Prozoru održan Humanitarni koncert za Anu Ritu Puljić

Rama 21.10.2017. 21:17h

U organizaciji Lokalnog tima ASu BiH Prozor-Rama  i Kulturno- sportskog centra Prozor-Rama večeras je u Domu kulture u Prozoru održan Humanitarni koncert za trogodišnju Anu Ritu Puljić iz Stoca.

Na koncertu su nastupili Iva Glibo, Marko Bošnjak, Nevenka Tokić, Lucija Šarčević, Vječni putnici i Taboo band.

Ramljaci su, kao i uvijek do sada kada su u pitanju humanitarne akcije, pokazali svoju humanost, a sav prihod od koncerta bit će doniran za Anino liječenje. Ovdje je prije svega ramska mladost pokazala veliko srce…

 

Domu zdravlja „Rama“ 150.000,00 kuna od Ministarstva zdravstva RH

Rama 23.10.2017. 17:10h

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske dodjelilo je 150.000,00 kuna Domu zdravlja „Rama“ za nabavku ginekološke stolice i druge potrebne opreme…

Više od tisuću Hrvata zabavljalo se na Ramskoj noći u Salzburgu

Rama 24.10.2017. 08:29h

Ovogodišnja, šesta po redu Ramska noć koju organizira NK Rama Salzburg i obitelji okupljenih oko tog hrvatskog kluba, u subotu  je okupila i oduševila više od tisuću Hrvata i Hrvatica u Henndorf Wallerseehalle u Salzburgu.

Brojne posjetitelje u ime organizacijskog odbora pozdravio je Joža Dragić, a u ime nogometnog kluba Rama predsjednik Kluba Ivo Ivić.

Na Ramsku noć došao je i fra Andrija Jozić, gvardijan Franjevačkog samostana Rama Šćit ali i načelnik općine Prozor Rama Jozo Ivančević.

U bogatom programu nastupili su Zdravko Čurić, Branimir Krešo, Etno skupina “Zvuci Rame”, HKUD Kufstein, HKUD „Vilim Cecelja“ Salzburg i HKUD „Ruža Hrvatska“, Mate Bulić i Delta band. Gosti su s posebnom pažnjom slušali pjesmu  u desetercu koju je napisao i recitirao Nenad Meter iz Rame,  a govori o ramskom kraju…

Mihaela Mišura, pobjednica “Male Rame 2017.”

Rama 27.10.2017. 20:45h

U prepunoj dvorani Doma kulture u Prozoru večeras je održan tradicionalni Dječji festival “Mala Rama 2017.”
Po ocjeni žirija najbolja je bila Mihaela Mišura s pjesmom Someone like you, drugo mjesto pripalo je Lauri Biloš, dok je treće mjesto osvojila Ružica Zadrić.
Najbolji scenski nastup imali su Miro i Mato Zadro sa pratnjom Ive Nikolić…

Blagoslovljena nova kuća obitelji Budim

Rama 05.11.2017. 21:33h

Danas je za obitelj Budim iz župe Uzdol bio poseban dan. Uselili su u svoju novu kuću, a blagoslov doma obavio je fra Mato Topić, dekan ramskog dekanata u nazočnosti župnika Uzdola don Ivana Tomića, načelnika općine Prozor-Rama, predsjednika i tajnika Crvenog križa, susjeda i prijatelja.

Crveni križ Prozor-Rama u suradnji sa Općinom Prozor-Rama pokrenuo je humanitarnu akciju u lipnju 2016. godine za izgradnje kuće obitelj Ane i Josipa Budima. Obitelj Budim je živjela u tuđoj kući, koja je neuvjetna za život…

 

Otvoren pogon tvornice Rama-tex u Prozoru

Gospodarstvo Rama 11.11.2017. 15:24h

U Prozoru je danas otvoren novi pogon tekstilne tvornice Rama-tex. Svečanost je započela u proizvodnom pogonu gdje će raditi više od 100 radnika. Jedan dio dosadašnjih radnika bit će premješten sa Gračaca gdje su do sada radili, dio će ostati, a upošljava se novih 55 radnika. Inače ova tvornica radi fitnes opremu za njemačko tržište…

Kardinal Puljić krstio Ritu, šesto dijete u obitelji Ivančević

Rama 12.11.2017. 13:39h

Danas je bilo posebno svečano u župi Presvetog Srca Isusova Prozor i obitelj Ivančević. Uzoriti Vinko kardinal Puljić krstio je Ritu, šesto dijete obitelji Branka i Ružice Ivančević. Kuma malenoj Riti je Marija Škarica. Ova obitelj je iz mjesta Šlimac, župa Prozor u općini Prozor-Rama…

Radni vijek HE Rama produžen za 30 godina

Rama 22.11.2017. 09:43h

Okončan je dugogodišnji projekt revitalizacije  hidroelektrane Rama, vrijedan 80 milijuna KM, kojim je produžen njen radni vijek za 25-30 godina.

Na Gračacu blagoslovljen novi oltar u obnovljenoj crkvi

Kultura Rama 26.11.2017. 15:15h

U župi svetog Ante Gračac u općini Prozor-Rama danas je bilo svečano. U župnoj crkvi pomoćni Vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar blagoslovio je novi oltar u obnovljenoj crkvi…

Više stotina građana okupilo se na odavanju počasti generalu Praljku

Rama 29.11.2017. 19:48h

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor-Rama u popodnevnim satima pozvala je branitelje i pučanstvo Rame kako bi odali počast i pomolili se za tragično preminulog generala Slobodana Praljaka koji je na osobit način dokazao svoju nevinost…

Markov koncert zahvale

Kultura Rama 16.12.2017. 21:43h

Kao znak zahvalnosti svim prijateljima i poduprateljima pobjednik Pinkovih zvjezdica Marko Bošnjak u subotu je 16. prosinca 2017. godine održao koncert u prepunoj dvorani Doma kulture u Prozoru.  Marko je pjevao uz pratnju benda “Vječni putnici” i to kao lijep spoj Rame i Uskoplja. Uz njega su su još pjevali prijatelji  Irnes Divjan i Roko Blažević…

Otvoren 2. Božićni sajam u Prozoru

Kultura Rama 17.12.2017. 13:56h

Drugi Božićni sajam ” Radost Božića”  otvoren je danas, nedjelja,  17. 12.2017. u 12 sati na Trgu dr. Josipa Stadlera, ispred župne crkve u Prozoru. Sajam je započeo glazbenim programom u kojem su nastupili…

 

Humanitarna akcija na Ustirami

Rama 18.12.2017. 12:16h

U nedjelju, 17. prosinca 2017. godine  mještani Mjesne zajednice Ustirama organizirali su akciju prikupljanja namirnica za potrebne. Mještani su svoje priloge donosili u zgradu obnovljene škole. Kako doznajemo iz MZ Ustirama akcija je bila veoma uspješna te se zahvaljuju svima koji su dali svoj doprinos na bilo koji način…

Općinsko vijeće Prozor-Rama jednoglasno usvojilo Proračun za 2018. godinu

Rama 20.12.2017. 14:17h

Općinsko vijeće Prozor-Rama danas je održalo 13. sjednicu koja je za Dnevni red imala 17. točaka. Prije sjednica održana je minuta šutnje za preminulog generala Slobodana Praljka.

Sjednici je prisustvovala 18 vjećnika, dok su dva  napustila i prije početka zasjedanja, a jedan je bio opravdano odsutan.

Središnja točka o kojoj se raspravljalo je bio Prijedlog proračuna za 2018. godinu. Nakon kratke rasprave Prijedlog je jednoglasno usvojen sa svih 18 glasova za u iznosu od 22.912.000 KM.

Posebnost ove sjednice je bila što su sve točke jednoglasno usvojene.

 

Rajič i Tadići na popisu reprezentacije BiH za EP 2018.

Rama Sport 21.12.2017. 10:40h

Jučer je Karate savez BiH objavio popis  reprezentativaca  BiH  za predstojeće Europsko prvenstvo kadeta, juniora i mlađih seniora koje će se održati u Sochiju (Rusija) od 2. do 4. veljače 2018.

Karate klub Empi Prozor Rama na popisu reprezentativaca ima svoja tri predstavnika: Anita Tadić, Josip Tadić i Monika Rajič.

Naši reprezentativci i državni prvaci u svojim kategorijama već ranije su kazali kako je njihova velika želja nastup na Europskom prvenstvu u Rusiji, gdje će još jedanput imati priliku pokazati svoju vrijednost i boriti se za europska odličja.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar