Život umirovljenika u BiH postaje sve teži

Život umirovljenika u BiH postaje sve teži

Najteže u Bosni i Hercegovini žive umirovljenici. Danas još teže uz sva poskupljenja. Unatoč trenutno stabilnoj finansijskoj situaciji u Federalnom zavodu mirovinskog i invalidskog osiguranja, naznaka za povećanje, odnosno ovogodišnje usklađivanje mirovina za sada nema.
Agonija
Agonija umirovljenika u Federaciji ne jenjava. I tako će, vjerojatno, biti dok im se ne ispuni zahtjev o povećanju mirovina. Nadaju se redovnom usklađenju mirovina kojega nije bilo u ovoj godini. Traže što žurniji sastanak s predstavnicima Federalne Vlade. „Imamo sve zakonske elemente na našoj strani. Za ovu godinu u planu financiranja Federalnog zavoda su predviđena novčana sredstva za usklađivanje i ona su osigurana. U ovoj godini bod za obračun mirovina, vrijednost boda dignuta je sa 14,3 na 15,6. Znači, svi novi koji idu u mirovinu su dobili to“, rekao je Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza umirovljenika FBiH, prenosi BHRT.

Iz Vlade poručuju kako će do sastanka s umirovljenicima sigurno doći, no datum još nije poznat. Glavna je prepreka u Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je na snazi.
Igra lovice
„Da bi se realiziralo povećanje penzija potrebno je mijenjati određeni članak pomenutog Zakona koji je jasno precizirao pod kojim uslovima može doći do povećanja“, kazao je Kenan Spahić, pom. fed. ministra rada i soc. politike Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO objašnjava: „Ono što je, s druge strane, zabrinjavajuće jest činjenica da se u parlamentarnoj proceduri pojavljuju određeni zakonski prijedlozi, određena zakonska rješenja, po kojima bi se samo određenim skupinama, koje su ionako povlaštene, mirovine povećale i to u jako, jako značajnom iznosu“. Dok se vlast i umirovljenici igraju lovice, građani sumnjaju u zdrav razum Vlade.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing