Žurnal: Kriza u Aluminiju planska – priprema se teren za novog vlasnika?

Žurnal: Kriza u Aluminiju planska – priprema se teren za novog vlasnika?

“Aktualni gubitak od 350 milijuna maraka i najava obustave rada pogona u mostarskoj tvornici Aluminij samo su epilog stalnog popuštanja ucjenama i kalkulantskim potezima aktualne i svih prethodnih sastava federalne vlade”, piše u najnovijem tekstu portal Zurnal.info, a prenosi Bljesak.info.

Federacija je vlasnik 44% kapitala, isto toliko imaju mali dioničari, a 12 posto posjeduje država Hrvatska. Zurnal.info neizravno za stanje u ovoj tvornici optužuje HDZ BiH, pišući kako je je “dobro što napokon iz ove tvrtke traže intervenciju federalne vlade, koja godinama nije imala pristup poslovanju, no za pravi razlog mogućeg prestanka rada Aluminija zarad prevelikog duga za električnu energiju, “trebaju pitati zaštitnike interesa Hrvata u BiH”.

Žurnal podsjeća kako je prije više od godinu pisao o planu ulaska ruskog kapitala u Aluminij. “Pojednostavljeno, ruski biznismeni preko suradnika iz Hrvatske žele proizvodnju Aluminija preusmjeriti na korištenje plina, koji će, naravno biti uvezen iz Rusije”.

“Pogon elektrolize koji je glavni potrošač električne energije može biti ukinut, jer će jeftina sirovina iz Rusije biti obrađivana u Mostaru, trošit će plin sa terminala iz Ploča u vlasništvu tvrtke PPD iz Hrvatske preko koje Gazprom prodaje plin iz Rusije”, piše ovaj portal pitajućo je li sada razumljiva naizgled ničim izazvana odluka Vijeća ministara od kraja prošle godine o ukidanju carina na uvoz nelegiranog aluminija?

Istovremeno, posljednjih je godinu dana PPD preuzela ulogu dobavljača električne energije za Aluminij.
Pritisak na federalnu vladu kao krivca za obustavu rada u suštini je samo predstava.

Imao je Aluminij problema sa dugovanjima prema EP HZHB i ranije, pa isporuka električne energije nije obustavljana Sadašnja događanja dokazuju da je sve spremno za realizaciju plana da Aluminij kao i Rudnik boksita iz Posušja preuzme ono što nazivamo ruski kapital.

Ne treba zaboraviti ni višegodišnji otpor kadrova HDZ-a da Federacija preuzme terminal u Dretelju, gdje je plin moguće skladištiti u podzemnim spremnicima. Struja je prošlost, živio plin, iz Rusije naravno. I to nije sve. Žurnal podjeća i na prijašnje tekstove u kojima je pisao kako će PPD preuzeti, točnije otkupiti Aluminijev dug za struju.

Nakon izvjesnog vremena bit će zatražena prinudna naplata, a nakon toga eto i novog (su)vlasnika Aluminija. Treba li sumnjati u to da će federalne vlasti sve ovo nijemo promatrati…

Tekst Žurnala u cijelosti možete pročitati OVDJE.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar