100 godina od završetka 1. Svjetskog rata

100 godina od završetka 1. Svjetskog rata

Prije točno 100 godina, u 11 sati, 11.11.1918. godine, službeno je završen 1. Svjetski rat, dotada najpobgubniji oružani sukob u povijesti čovječanstva  koji je odnio život 16 milijuna ljudi.

U šumi Campiegne, 60-tak kilometara od Pariza susreli su se vlakoi francuskog i njemačkog izasanstva. U vagonu francuskog maršala Ferdinanda Focha, Nijemci i njihovi saveznici potpisali su bezuvjetnu kapitulaciju, čime su prekinuti ratovi na kopnu, moru i u zraku.

Kapitulaciju je potpisao njemački ministar financija Matthias Erzberger u pratnji majora von Winterfeldtla i grofa Alfred von Oberndorffa pred francuskim zapovjednicima Ferdinandom Fochom i Maximeom Weygandom, te britanskim časnicima Wemyssom i Hopeom.

Taj vagon u kojem su Nijemci potpisali kapitulaciju, Francuzi će potom izlagati i pretvoriti u pravu povijesnu atrakciju.

Međutim, kad je Hitler porazio Francusku u 2. Svjetskom ratu, iz osvete je tražio da kapitulacija Francuske bude potpisana istom vagonu. Hitler je već 1940. godine, želeći se na taj način osvetiti, natjerao Francuze da, u tom istom vagonu 22. 06. 1940. godine, potpišu svoju predaju. Vagon su Nijemci uništili 1945.

 

Danas, 100 godina nakon ovog događaja, Francuska i Njemačka predvodnice su Europske unije i Starog kontinenta i najbolji partneri.

Francuski Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel su jučer, 10. studenog, poslijepodne zajedno obilježili završetak Prvog svjetskog rata na svečanosti velike simbolične vrijednosti potvrdivši čvrstoću francusko-njemačke pomirbe koja je “u službi Europe i mira”.

Na proplanku Rethondes, sjeverno od Pariza, dvoje čelnika je otkrilo ploču na mjestu na kojemu je potpisan završetak Prvog svjetskog rata koji je u crno zavio Europu i svijet odnijevši 18 milijuna života.

“U prigodi stote obljetnice završetka rata 11. studenog 1918. Emmanuel Macron, predsjednik Republike Francuske i Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Njemačke potvrdili su na ovom mjestu vrijednost francusko-njemačke pomirbe u službi Europe i mira”, piše na toj malenoj metalnoj ploči.

Ovo je prvi put da se francuski predsjednik i čelnica njemačke vlade sastaju na ovom spomen području.

Merkel i Macron su zatim razgovarali s mladima, a francuski predsjednik im je rekao da se takvo što “više nikad” ne smije ponoviti.

Opetovao je svoju političku poruku o potrebi veće suradnje u Europi u kojoj se birači sve više okreću strujama koje se protive europskoj integraciji.

Tu poruku o međunarodnoj suradnji Macron je tijekom dana pokušao utisnuti u uši Donalda Trumpa koje nisu toliko otvorene za prijedloge.

Američki predsjednik, pristaša pritiska i izravnog dijaloga u diplomaciji doputovao je u petak navečer kako bi sudjelovao na dvodnevnoj proslavi mirovnog ugovora u Parizu uz desetke predsjednika država i vlada.

“Moramo bolje rasporediti teret unutar NATO-a”, rekao je Macron na početku razgovora u Elizejskoj palači, što je milozvučna glazba za uši američkog predsjednika koji uporno ističe da europske zemlje ne plaćaju dovoljno premda je velik dio Europe pod američkim štitom projektila nakon Drugog svjetskog rata.

“Mi želimo snažnu Europu”, istaknuo je Trump.

Tijekom večeri Macron, Trump, Merkel i drugi čelnici sastali su u pariškom muzeju Orsay gdje su posjetili Picassovu izložbu i sudjelovali na protokolarnoj večeri. U nedjelju ujutro nazočit će glavnoj svečanosti pod Lukom pobjede i svečanom ručku.

(Republikainfo.com/HINA)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar