Pronađen drevni kršćanski samostan u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata

Pronađen drevni kršćanski samostan u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata

Ostaci drevnog kršćanskog samostana iz razdoblja prije nego što se islam proširio Arabijskim poluotokom pronađeni su na otoku u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Samostan na otoku Sinijah sada je dio pješčane dine u mjestu Umm al Quwain i baca novo svjetlo na povijest ranog kršćanstva duž obale Perzijskog zaljeva.

Ovo je drugi ovakav samostan pronađen u Emiratima, a star je oko 1.400 godina, prenio je AP.

Dva samostana su kroz povijest ostala izgubljena u pijesku, dok su kršćani polako prelazili na islam, koji je postao dominantna religija u ovoj regiji. Kršćani su danas manjina širom Bliskog istoka. Timothy Power, izvanredni profesor arheologije na Sveučilištu UAE, koji je pomagao u istrazi prije otkrića samostana, rekao je da su Emirati danas mjesto na kojem se nacije miješaju.

“Činjenica da se nešto slično dešavalo ovdje prije 1.000 godina je zadivljujuća i ovo je priča koja zaslužuje da bude ispričana”, izjavio je Power.

Samostan se nalazi na otoku u Emiratu udaljenom oko 50 kilometara sjeveroistočno od Dubaija.

Karbonskom analizom temelja građevine utvrđeno je da ona potječe iz razdoblja od 534. do 656. godine. Islamski poslanik Muhamed rođen je oko 570. godine, a umro je 632. godine, nakon što je pokorio Meku u današnjoj Saudijskoj Arabiji.

federalna.ba/Srna

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing