24. obljetnica zločina u Srebrenici

24. obljetnica zločina u Srebrenici

24. godišnjica genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica obilježena je u Memorijalnom centru u Potočarima. Obavljena je zajednička dženaza i ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida.

Komemoracija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je uslijedilo obraćanje zvanica, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

SREBRENICA, 11. jula (FENA) – U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995.godine u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici. (Foto FENA/Almir Razić)

Najmlađa žrtva koja je ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine. Bio je maloljetan, imao je svega 16 godina kada je ubijen.

Najstarija žrtva koja će ove godine naći smiraj u Potočarima je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će biti ukopana ove godine. Obitelji još uvijek tragaju za više od 1.000 nestalih Srebreničana, a i ove kao i prethodnih godina ukopani su uglavnom nekompletni posmrtni ostaci žrtava.

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28) te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

Nakon jučerašnje zajedničke dženaze i ukopa broj žrtava koje će naći smiraj u ‘dolini bijelih nišana’ u Potočarima bit će 6.643.

Preživjeli Nedžad Avdić: Istina će pobijediti

Srebreničanin Nedžad Avdić obratio se u ime preživjelih žrtava genocida i rekao da vjeruje da će na kraju i uprkos svemu pobijediti istina.

“Vjerujem da će na kraju i na duge staze pobijediti istina, bez obzira što u pojednim trenucima situacija izgleda beznadežno, i vjerujem da su pobjednici oni koji nakon teškog perioda postaju bolji ljudi, a da su gubitnici oni koji nakon nedaća postaju još gori”, kazao je Avdić obraćajući se sudionicima komemoracije u Memorijalnom centru u Potočarima povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.
Avdić, koji je u srpnju 1995. godine preživio strijeljanje, podsjetio je da je Srebrenica prepuštena onima koji ni nakon 24 godine ne prestaju negirati genocid i veličati ratne zločince.

Džaferović: Srpske elite slave ratne zločince

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da se političke i vjerske elite srpskog naroda ne žele suočiti s istinom, odnosno priznati genocid i ograditi se od izvršilaca, već rade baš suprotno: slave ratne zločince.

Džaferoviće je na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici rekao da su žene, muškarci i djeca ubijeni samo zato što su bili muslimani te da je to bio dovoljan razlog odredima smrti Radovana Karadžića i Ratka Mladića da za samo nekoliko dana organizovano i sistematski likvidiraju više od 8.300 ljudi.

Inzko: Iduće godine Zakon o negiranju genocida

Zalagat ću se, apsolutno, da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine donese zakon o negiranju genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon na 25-godišnjicu genocida, otkrio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Inzko je gostujući u programu N1 kazao da će uložiti sav napor da Bosna i Hercegovina, poput mnogih drugih država, iduće godine dobije zakon o negiranju genocida.

Na pitanje da li očekuje da će naići na otpor, Inzko poručuje kako je civilizacijska norma da se prizna genocid.

“Neki žele da nije toga bilo, kao da mi kažemo da nije bio holokaust. Toga nema u civilizovanom svijetu”, jasan je bio visoki predstavnik.

Wigemark: Namjerno, brutalno i sustavno ubijanje

Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar Wigemark na komemoraciji u Potočarima obratio se Majkama Srebrenice, porodicama žrtava genocida, preživjelima rekavši kako više od 24 godine žive sa sjećanjem na “brutalno, namjerno i sistematsko” ubijanje.

“Dvadeset i četiri godine Majke Srebrenice žive sa ovim činom istrebljenja njihovih sinova, braće i muževa i brutalnom namjernom i sistematskom ubijanu”

Plenković: Najstrašniji zločin nakon Drugog svjetskog rata

Na dan obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade iskazao je sućut svim žrtvama genocida.

“Želim se prisjetiti da je danas 24. godišnjica velike tragedije, jednog od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, koja se dogodila u Srebrenici 1995. godine, gdje je ubijeno preko osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka”, rekao je hrvatski premijer.

Naglasio je kako je zločin počinjen u Srebrenici kvalificiran presudom Međunarodnog suda kao genocid.

Plenković je dodao kako je Vlada uputila svoje izaslanike na dvije komemoracije koje su održane, jedna je održana u Hrvatskom saboru, a druga u Islamskom centru u Zagrebu.

Trifunović: Jeste bio genocid

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović rekao je povodom 24-godišnjice genocida u Srebrenici da to jeste bio genocid i da 11. srpanj treba da bude posvećen žrtvama i sjećanju na mračan dio povijesti koji ne smije da se ponovi.

“Zato na ovaj dan želim da još jednom ukažem poštovanje žrtvama genocida, jer to jeste bio genocid, kako su definisale Ujedinjene nacije kao međunarodni zločin namjernog, potpunog ili djelimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa”, rekao je Trifunović.

Mogherini i Hahn: Naša je dužnost sjećati se Srebrenice

Visoka povjerenica Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručili su povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici da je zajednička dužnost svih sjećati se 11. srpnja, kao jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj europskoj historiji.

– Danas obilježavamo genocid u Srebrenici. Dogodio se prije 24 godine, ipak, ova tragedija nas još uvijek proganja. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj europskoj povijesti”, naveli su Mogherini i Hahn u saopštenju.

Agius: Više se nikad ne smije ponoviti

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) je kazao da BiH nije zaslužila to što joj se desilo te da suosjeća sa porodicama žrtava.

– Moja poruka: nikada ponovo, ovo se ponovo ne smije desiti, a oni koje ne zanimaju patnje žrtava i porodica i dalje negiraju ono što je Tribunal utvrdio, moraju stati sa tim. Oni i dalje dijele ovu državu i sigurno je to bolno za žrtve i za preživjele i za njihove porodice, a to ne pomaže ni pomirenju ni miru – kazao je Agius.

B.K.

Schieb: Srbija da zauzme stav da je u Srebrenici bio genocid

Veleposlanik Njemačke u Srbiji Thomas Schieb izjavio je da je stav Njemačke i ostalih članica EU da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid i da očekuje i od Srbije da zauzme takav stav. Schieb je povodom godišnjice genocida u Srebrenici naglasio da Njemačka nesporno smatra da se radi o genocidu i da su ga kao takvog kvalifikovali Haški tribunal i Međunarodni sud pravde.

“Masakr u Srebrenici je jedan od najgnusnijih zločina 20. vijeka. Stav Njemačke, ali i ostalih članica EU, je da se radi o genocidu. Očekujemo od Srbije da zauzme isti taj stav”, rekao je njemački veleposlanik.

Žene u crnom: Poraz čovječanstva

– Nećemo prestati da tražimo da premijerka i predsjednik priznaju genocid, to im nalažu obaveze prema žrtvama. Srebrenica je mjesto poraza cjelokupnog čovječanstva i ovo im je prilika da povrate potpuno izgubljenu ljudskost – kazala je  Staša Zajević iz Udruženja “Žene u crnom”.

Pompeo: Stojimo uz narod BiH

Američki državni tajnik Mike Pompeo oglasio se povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Danas se obilježava 24 godine of genocida u Srebrenici. SAD stoje uz narod u BiH u sjećanju na poginule i potvrđuje svoju predanost izgradnji mira i prosperiteta u cijeloj regiji. Ovo bolno poglavlje u historiji Evrope nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno”, kazao je Pompeo.

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing