Zloupotreba osobnih podataka

Zloupotreba osobnih podataka

Jedinstveni matični broj i ovjerena kopija osobnih dokumenata, prije svega osobne iskaznice najčešće su zloupotrebljavani osob podatci građana.

Prema podacima Agencije za zaštitu osobnih podataka ove podatke neosnovano najčešće traže banke, ali i neke druge kompanije. Nije rijetka ni zloupotreba medicinskog kartona.

I sve to prije nego se dođe do sfere interneta, gdje je potpuna zaštita podataka, kažu stručnjaci, gotovo nemoguća.

Svaki punoljetan građanin BiH prije ili kasnije susreo se sa zahtjevom da nekome predoči jedinstveni matični broj ili kopiju lične karte. Čak i prilikom jednostavnog plaćanja računa u banci. Agencija za zaštitu ličnih podataka u prošloj godini upravo je bankama izdala najviše prekršajnih naloga.

To je obično korištenje jedinstvenog matičnog broja i osobne iskaznice . Nije to samo kod natječajnih  procedura nego u raznim situacijama. Recimo, zahtijevanje kopije osobne iskaznice prilikom upisa na tečaj stranog jezika, što je potpuno nepotrebno. Ili traženje jedinstvenog matičnog broja prilikom kupovine karata za nogometnu utakmicu”, kaže Samra Čampara iz Agencije za zaštitu osobnih  podataka.

Osobne podatke nezakonito su pribavljale i kompanije koje se bave direktnim marketingom. Čak i liječnicii koji su kopije medicinskih kartona davali supružnicima pacijenata.

Zaštita osobnih podataka zahtijeva i usklađivanje Zakona sa zakonima zakonodavnih tijela na svim nivoima. To je često izvor problema.

To je bio slučaj sa Zakonom o matičnim knjigama u Federaciji BiH. Gdje se teret vođenja točnih podataka prebacuje na građane, a građani onda treba da dokazuju matičarima koji su napravili grešku najčešće prilikom unosa elektronske evidencije, imamo i matičara koji ne znaju razliku između Č i Ć i onda građanin mora podnijeti zahtjev da mu se uvrdi lično ime samo zato što je neko pogrešno unio podatke”, istakao je Petar Kovačević, direktor Agencija za zaštitu podataka BiH.

U digitalno, moderno doba, kada se sve više oslanjamo na internet, stručnjaci kažu, potpuna zaštita podataka gotovo je nemoguća. Za razliku od stvarnog, u virtualnom životu matični brojevi i lične karte nisu meta.

U biti podatci sa bankovnih kartica se zloupotrebljavaju, podatci korisnika u smislu pravljenja nekih lažnih bankovnih računa, krivotvorenih računa. Ali bilo je svega. I pravljenja lažnih osobnih iskaznica, dizanja kredita u ime trećih osoba i slično”, kazao je Saša Petrović, odsjek za borbu protiv cyber kriminala FUP-a.

/Izvor: N1/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar