Arheolozi pronašli tajnu odaju Aleksandra Velikog

Arheolozi pronašli tajnu odaju Aleksandra Velikog

Arheolozi pronašli tajnu odaju Aleksandra Velikog.  Također su pronašli stotine dragocjenih artefakata.

Arheolozi su nedavno otkrili palaestru i kupaonicu u palači antičkog makedonskog kraljevstva, gdje su se mladi Aleksandar Veliki i njegovi prijatelji družili i trenirali. Palača se nalazi u gradu Aigai, današnjoj Vergini, u sjevernoj Grčkoj, te je jedna od najpoznatijih povijesnih lokacija antičkog svijeta. – piše Klik.hr

Palača Aigai prostire se na 15,000 četvornih metara, što je tri puta više od veličine Partenona. Ona ima gradske zidine, dvorište, hramove, kazalište, palaestru ili školu za boks, te grobnice. Prema legendi, to je mjesto gdje je ubijen kralj Filip II, otac Aleksandra Velikog, i gdje je Aleksandar okrunjen kao mladi 20-godišnji kralj.

Novi nalazi, koji će biti predstavljeni u posljednjoj epizodi serije “Blaga svijeta” Bettany Hughes na Channel 4, uključuju kupaonicu u kojoj su Aleksandar Veliki i njegovi prijatelji, uključujući njegovog bliskog suradnika i vjerojatno ljubavnika, Hephaestiona, trenirali i provodili vrijeme zajedno.

Nevjerojatno mjesto

“To je nevjerojatno mjesto”, rekla je Bettany Hughes, voditeljica serije. “Ovdje možete vidjeti ogroman kanal koji je iskopan u stijeni, s zajedničkim kupaonicama. Ovo bi bilo mjesto gdje je Aleksandar Veliki provodio vrijeme s Hephaestionom i ostalim mladim muškarcima koji su ga pratili na njegovim vojnim pohodima.”

“Ovdje su se trenirali, borili, lovili, a zatim su imali te zajedničke kupaonice poput onih koje imamo nakon nogometnih utakmica. To je stvarno upečatljiv trenutak kad zamišljate Aleksandra kako se kupa sa svojim tinejdžerskim prijateljima punima testosterona”, dodala je.

Aleksandar Veliki, sin kralja Filipa II i kraljice Olimpije, bio je jedan od najpoznatijih vojnih zapovjednika svih vremena, poznat po svojoj ambiciji i želji da postane “kralj svijeta”. Tijekom svoje vladavine, koja je trajala od 336. godine pr. Kr. do njegove smrti 13 godina kasnije, izgradio je jedno od najvećih carstava u povijesti koje se protezalo od Grčke do Egipta i duboko u Indijski potkontinent.

Nakon 16 godina i ulaganja od 20 milijuna eura, arheolozi su obnovili 1,400 četvornih metara mozaika iz blagovaonica, mramornih podova i kolonada palače. Također su pronašli stotine dragocjenih artefakata. “Bila sam i u grobnici Aleksandrove sestre Tesalonike, koja je pokopana u Aigaiju, iako je grobnica bila opljačkana u antičko doba”, dodala je Hughes.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar