Biden stigao na Pantovčak – počeo summit Brdo-Brijuni

Biden stigao na Pantovčak – počeo summit Brdo-Brijuni

U Zagrebu počinje regionalni sastanak procesa Brdo-Brijuni koji okuplja čelnike zemalja jugoistočne Europe. Sastanku, koji organiziraju predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor, prisustvovat će svi čelnici zemalja jugoistočne Europe. Počasni su gosti američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Nakon sedam godina ovo je prvi posjet nekog tako visokog američkog dužnosnika, što upućuje na zaokret zanimanja SAD-a za jugoistok Europe. Na prvom je mjestu američka potpora inicijativi Baltik-Jadran-Crno more. Uz to, sudionici će raspravljati o stabilnosti jugoistočne Europe, velikoj izbjegličkoj krizi te sigurnosnim izazovima s kojima se susreće cijela Europa nakon nedavnih napada u Parizu.

Na sastanku sudjeluju Trojno predsjedništvo BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kosovska predsjednicaAtifete Jahjaga i predsjednik Albanije Bujar Nishani. Zbog dolaska velikog broja visokih stranih dužnosnika, na zagrebačkim ulicama moraju se poštovati sigurnosni protokoli.

Uoči sastanka na Pantovčaku, američki podpredsjednik razgovarao je s predsjednikom Europkog vijećaDonaldom Tuskom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Visoki dužnosnici nisu davali izjave novinarima nakon sastanaka zatvorenih za javnost u hotelu Westin.

S Bidenom se u Banskim dvorima sastao i premijer Zoran Milanović. Tusk se još sinoć sastao s premijerom Milanovićem, a glavne teme su bile izbjeglička kriza te sigurnosna situacija u Europi te izazovi pred kojima se Europska unija nalazi.

Proces Brdo-Brijuni prije dvije su godine pokrenule Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizirale prilike na europskom jugoistoku. Inicijativa predviđa da se jednom na godinu okupe predsjednici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a, koja tako i sama postaje sudionikom dijaloga.

Prvi je sastanak na vrhu održan u srpnju 2013. na Brdu kod Kranja. Počasni gost bio je francuski predsjednik Francois Hollande. Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelara Angela Merkel. Treći je održan ljetos u crnogorskom ljetovalištu Budva. Neuobičajeno, zagrebački je summit drugi ove godine.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar