Inflacija i dalje divlja, moguće usporavanje tek u travnju

Inflacija i dalje divlja, moguće usporavanje tek u travnju

Kada su globalna kretanja turbulentna i nepredvidiva, a bh. vlast se bavi gotovo isključivo sama sobom onda nije nikakvo iznenađenje da se žitelji guše u galopirajućoj inflaciji i kako su cijene u Bosni i Hercegovini ‘skakale’ znatno više nego u Europskoj uniji.

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

S obzirom kako sve to vladajuće ne zanima, a narodi i žitelji i dalje gromoglasno šute odgovora na sva otvorena pitanja nema. Ima najava ‘trojke+’ kako će oni raditi sve suprotno od SDA, a samo su produbili katastrofalnu politiku bivših vlasti i o ekonomiji ne da više ništa ne rade nego niti govore. Apeli poslodavaca i sindikata kao da se njih ne tiču.

Istovremeno, inflacija je u našoj zemlji itekako prisutna, cijene su ‘skakale’ i u veljači, te je veliko pitanje kada će doći do kakvog, takvog smirivanja tržišta.

Inflacija, plaće, reforme

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić piše kako podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene i tijekom veljače ove godine porasle, a ako se pojedinačno gleda, najveći rast je opet ostvaren u segmentu hrane, jer upravo to naši žitelji najviše troše svog dohotka i svako daljnje povećanje utiče na kupovnu moć.

– Ipak, moja očekivanja su da bi već podaci za ožujak, a pogotovo za travanj trebali pokazati da će razina godišnje inflacije mjeren putem indeksa potrošačkih cijena biti niži, osim u slučaju da ne dođe do vanrednih situacija. Uz malo sreće, godišnja razina inflacije u travnju bi mogao biti i ispod 10 posto po prvi put, ali i dalje će biti vrlo visoka, navodi Hadžić.

Ovdje je važno naglasiti, kako nastavlja, da ovo ne znači kako će doći do smanjenja cijena. Upravo suprotno – cijene će i dalje rasti, ali sporije nego prošle godine, što daje priliku realnim plaćama da porastu.

– Kada bi me neko od donositelja odluka pitao šta bi bilo sada idealno uraditi, savjetovao bih da se omoguće niži porezi i doprinosi, ali da se zadrži trenutnu razinu bruto plaća, ali zbog nižih poreza i doprinosa poraste neto plaća. Time bi se još značajnije usporio rast cijena, jer poduzeća ne bi imala razlog za povećanje cijena svojih proizvoda i usluga, pojašnjava Hadžić.

Stava je kako treba biti vrlo oprezan i pratiti događanja vezano za financijski sektor, jer daljnje povećanje kamatnih stopa može ugroziti i financijski sektor, dok opet zaustavljanje rasta kamatnih stopa zadržava visoku razinu inflacije.

Politika nastavlja po starom

Ono što je žalosno što će i ova, kao i brojne druge zdrave inicijative bh. ekonomista završiti i prije nego je počela. I dalje će oni koji su bili višedesetljetna vlast udarati po novoj jer radi isto ono što su radili i oni, dok će nova, samo prozvana reformatorska i spasiteljska, raditi jedino i isključivo na zadržavanju udobnih fotelja u vlasti i svih privilegija, a onda na eventualne kritike odgovarati po staroj matrici: ‘Pa to je radila i SDA’.

Konstitutivni narodi i svi žitelji ove države, kojih je uslijed negativnog prirodnog priraštaja i masovnog iseljavanja iz dana u dan sve manje i manje, opet su u trećem ili četvrtom planu.

Kretanje cijena na razini države

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači su bile više za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija 12,9 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH. Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 1,3 posto, alkoholna pića i duhan za 0,9 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,7 posto, za koliko je poskupilo i zdravstvo, kao i restorani i hoteli, rekreacija i kultura za 0,3 posto, a ostala dobra i usluge za 0,6 posto.

U veljači u odnosu na siječanj, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 1,3 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,6 posto, prijevoz za jedan posto.

Razina cijena u veljači, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, viši je za 12,9 posto. Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 20,8 posto, alkoholna pića i duhan za 3,7 posto, stanovanje i režijski troškovi za 13,7 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 12,6 posto, zdravstvo za 2,7 posto.

U veljači, u odnosu na isti mjesec prošle godine, prijevoz je u prosjeku poskupio za 10,9 posto, komunikacije za 0,9 posto, rekreacija i kultura za 9,3 posto, obrazovanje za 2,5 posto, restorani i hoteli za 10,4 posto, te ostala dobra i usluge za 9,3 posto.

Odjeća i obuća u prosjeku su jeftini za 4,2 posto.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar