Iznimno rijedak kršćanski prikaz Isusa otkriven u Izraelu

Iznimno rijedak kršćanski prikaz Isusa otkriven u Izraelu

Povjesničarka umjetnosti Emma Maayan-Fanar provodila je arheološka iskopavanja ostataka Shivte u izraelskoj pustinji Negev kada je uočila par očiju kako vire sa zida optočenog prljavštinom. Pažljivim čišćenjem otkriven je antički prikaz Kristova krštenja.

Ovo se otkriće smatra „iznimno rijetkim“ jer ranokršćanske slike Krista praktički nisu postojale u Izraelu.
„Njegovo lice je baš tu, gleda u nas“, kazala je Maayan-Fanar o otkriću za Haaretz. „Bila sam na pravom mjestu u pravo vrijeme s pravim kutom svjetla i iznenada, vidjela sam oči. Bilo je to lice Isusa na Njegovu krštenju koje nas gleda“, opisala je.

U raspravi o razlikama ove antičke slike i načina na koji Zapad percipira Kristovu pojavu kazala je kako je na Zapadu Isus često prikazan kao visok čovjek s lepršavom kosom svijetle puti, a Christian Post ovu drevnu sliku opisuje kao čovjeka „kratke kovrčave kose, izduženog lica i nosa“.

Ranije ove godine Joan E. Taylor, profesor Kršćanskih počela i Drugog hrama judaizma na King’s Collegeu u Londonu, objavio je knjigu u kojoj pokušava odgovoriti na pitanje iz naslova: Kako je Isus izgledao? O toj temi za Irish Times napisao je: „Rane slike Isusa koje su postale uzorak na kojem se temelje današnje slike prikazuju svrgnutog vladara bez trona, a vidi se i utjecaj prikaza poganskih bogova. Duga kosa i brada uvezeni su iz ikonografije grčko-rimskog svijeta. Neki od najstarijih preživjelih prikaza Isusa u biti prikazuju kao mlađu verziju JupiteraNeptuna ili Serapisa. Kada je riječ o bojama, boja kose je tamno smeđa do crna, duboke smeđe oči, maslinasta koža. Isus bi izgledao kao čovjek sa Srednjeg istoka. Visina bi mu bila 166 cm, prosječna za to vrijeme.“

Iako se još ne zna točno vrijeme nastanka ovog umjetničkog rada, vjeruje se kako se Shivta može smjestiti u 2. stoljeće. Slika Isusa najvjerojatnije je stara između 1 500 i 1 800 godina.

Ruševine drevne nastambe otkrivene su 1871., ali u to vrijeme nitko od arheologa koji su proučavali nalazište nije primijetio sliku. Ipak, nađene su druge slike koje simboliziraju Isusovo preobraženje, ali nijedna ne prikazuje Isusovo lice.

 

/Izvor: KT/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing