KALENDAR RADOVA U VOĆNJAKU

KALENDAR RADOVA U VOĆNJAKU

“Ono što je poezija u književnosti to je voćarstvo u poljoprivredi.” Već duži niz godina svjedoci smo velikog zanimanja ljudi za voćarstvom, bilo da se radi o proizvodnji za vlastite potrebe domaćinstva ili s ciljem uzgoja proizvoda namijenjenih domaćem ili stranom tržištu.

Činjenica je to koja nimalo ne začuđuje, jer osim što je riječ o najproduktivnijoj i najrentabilnijoj grani poljoprivrede, mnogo vrjedniji je profit koji plodovi voća čine za naše zdravlje, prehranu i liječenje bolesti. Ako tome još pridodamo da voćarstvo ide ruku pod ruku s mnogo fizički aktivnog boravka na otvorenom prostoru, te samim time blagotvorno djeluje i na tijelo i na duh, interes za podizanje voćaka, proizvodnju plodova i njihovih prerađevina potpuno je opravdan.

Za sve one koji iz bilo kojeg razloga imaju namjeru baviti se, ovom naizgled jednostavnom, ali ipak kompleksnom granom poljoprivrede, donosimo sažeti pregled radova u voćnjaku tijekom cijele godine.

Radovi u voćnjaku zimi

Iako se laiku na prvi pogled može učiniti da su hladni zimski mjeseci vrijeme kada i radovi u voćnjaku miruju i stagniraju, oni se ipak odvijaju i to istim intenzitetom kao i u ostala godišnja doba.

Siječanj

U prvoj polovici siječnja poželjno je krečenje debla i ramenih grana, starih i dotrajalih stabala, naravno, ako vremenski uvjeti to dozvoljavaju, što znači da zemljište nije zaleđeno već suho, a temperatura zraka trebala bi biti iznad ništice.

Također, voćar započinje kopanje rupa i pripremu zemljišta za gnojidbu organskim i mineralnim gnojivom, te kreće sadnja i presađivanje voćaka. Vrši se zimska rezidba voćaka (prvenstveno jabučastih vrsta), plastenici za ranu proizvodnju jagoda prekrivaju se slamom kako bi se zaštitili od mraza, a iz nasada maline i kupine odstranjuju se dvogodišnji izdanci.

U dane kada zbog vremenskih uvjeta nisu mogući radovi na otvorenom popravljaju se strojevi, alat, nabavljaju se herbicidi i gnojiva, voćno sjemenje, sadnice…

Veljača

U ovom mjesecu prioritet su priprema tla za sadnju stabala, klasifikacija podloga te rezidba. Zemljište pripremamo suzbijanjem korova i površinskom obradom tla, opet pod uvjetom da je temperatura zraka iznad ništice. Nastavlja se rezidba jabučastih vrsta, ali i započinje s rezidbom koštičavih vrsta, što znači da prvenstveno treba orezivati jabuke, kruške, šljive, višnje, trešnje.

Posebnu pažnju valja posvetiti sadnicama jagode, maline i ribiza u plasteniku te odstraniti izdanke malina i kupina koji su donijeli rod. Također se preporučuje obaviti zimsko prskanje voća.

Ožujak

Rezidba jabučastih i koštičavih vrsta privodi se kraju a započinje se podizanje novih za sada i podloga. Za uspješno podizanje izrazito je važno blagovremeno suzbijanje korova te međuredna obrada tla oranjem. Ovo je i važan mjesec za podmlađivanje i prekalemljivanje voćaka, orezivanje malina i kupina te za breskvu i kajsiju koje se u ožujku tretiraju plavim prskanjem.

Ipak, najviše posla u ožujku imat će vinogradari. Spomenut ćemo samo neke od radova u vinogradu: pregled promrzlih čokota, kalemljenje na zrelo, sađenje kalema vinove loze, ogrtanje mladih čokota, gnojidba i rezidba vinograda, dubinska obrada zemljišta, popunjavanje praznih mjesta u vinogradu.

Radovi u voćnjaku u proljeće

Buđenjem prirode započinju i veliki proljetni radovi u voćnjaku koji u ovom periodu zahtijeva veliku pažnju kako bi se voćke razvijale onako kako vi to želite.

Travanj

Travanj je mjesec za čišćenje podloga i nastavak sadnje voćaka, te orezivanje maline i kupine (uklanjaju se mladi izdanci malina i zakida prva serija izdanaka kupine). No prije svega toga sada je potrebna detaljna obrada zemljišta (tanjuranje, frezanje, okopavanje ), a po potrebi i gnojidba.

Proljetnim prskanjem se provode mjere zaštite protiv štetočina i bolesti te se zaštićuju voćke u cvatu od kasnih mrazeva.

Preporučuje se unošenje pčelinjih zajednica u procvale zasade.

Svibanj

Vrijeme je za uklanjanje suvišnih mladica u mladim nasadima kako bi se formirao konačni uzgojni oblik. Osim prorjeđivanja plodova odrađuje se kalemljenje budnih pupoljaka, obavlja zalijevanje voćnjaka (po potrebi i prihranjivanje), a krajem mjeseca potrebno je obaviti treću plitku obradu zemljišta između redova. Nasade je i ovaj mjesec potrebno redovito kontrolirati, pregledavati i štititi od bolesti i štetnika.

Lipanj

Sredinu godine odlikuje zelena rezidba, odnosno prorjeđivanje kada je krošnja gusta pri čemu se prednost nad uklanjanjem starih grana daje granama koje se ukrštaju ili su oboljele.

Zemljište je važno održavati čistim, redovito uklanjati korov, zalijevati i okopavati sadnice, a do kraja mjeseca potrebno je dovršiti potpunu zaštitu od raznih bolesti i štetočina. Ovo je i vrijeme za berbu trešanjavišanja, jagoda i malina.

Radovi u voćnjaku u ljeto

Ljeto donosi i prve prave plodove nakon višemjesečne brige, pažnje i rada. Osim za svježu upotrebu dio voća prikladan je i za zimnicu. Iako radovima, njegovanju i brizi s ljetom ne dolazi kraj, ipak je ovo vrijeme za uživanje u prvim plodovima dugotrajnog truda i strpljenja.

Srpanj

Zalijevanje je iznimno važno u ovom toplom i suhom mjesecu, i veoma je važno kako zalijevate. Pravilno zalijevanje je lagano zalijevanje oko korijena voćke. Također je iznova potrebno obratiti pažnju na površinsku obradu zemljišta, te na zastiranje površina ispod krošnje travom (malčiranje). Ta površina ostat će tada jednolično vlažna i rahla.

Jabukekruške i breskve spremne su za prorjeđivanje kako bi stabla tih voćaka dala što kvalitetnije plodove. Počinje i ljetna sadnja jagoda, a po potrebi obavlja se zaštita stabala voćaka, dok se zemljište, također prema potrebi, obrađuje kultivatorom.

Kolovoz

U prvim tjednima kolovoza, čim prođe berba višanja, bresaka i marelica, potrebno je obaviti grubu rezidbu ovih voćaka kako bismo poboljšali kakvoću plodova naredne godine.

Dovršava se berba koštunjavog voća, a lagano ulazimo i u period branja krušaka i jabuka. Ako je potrebno možete ponoviti postupak malčiranja kako bi zemljište ostalo dovoljno vlažno.

Rujan

Počinje priprema za jesensku sadnju voćnih vrsta. Ako ste tijekom cijele godine održavali zemljište u obrađenom stanju, tada ovaj mjesec ne zahtijeva pažnju kao posljednji mjeseci, a odlična je vijest da ni korov više ne predstavlja poteškoće, potrebno ga je iskorijeniti samo u nasadima jagodičastog voća.

Završava se berba šljiva, a beru se plodovi jabuke i kruške, te počinju pripreme za skladištenje voća.

Radovi u voćnjaku u jesen

Jesen u voćnjaku je “sudar” ubiranja i uživanja plodova sada već gotovo cjelogodišnjeg rada s pripremama za sljedeću vegetacijsku godinu. Pa krenimo!

Listopad

Dovršava se berba jesenskih/zimskih sorti jabuka i krušaka, skladište se ili prerađuju na primjer u mošt. Obavlja se sjetva sjemena a voćnjaci se gnoje zaoravanjem.

I u ovom periodu iznimno je važna zaštita, kako od štetočina poput mrazovca tako i od gljivica na drvetu i kori koje mogu uzrokovati rak voćke ili lučenje smole, te je najučinkovitije obaviti prskanje preparatima na bazi bakra.

Studeni

Studeni je pogodan za sadnju jagodastog voća pod uvjetom da tlo nije jače smrznuto. Vodi se briga i pregled uskladištenog voća, odstranjuju plodovi koji trule, te se maksimalna pažnja posvećuje uvjetima u prostoriji za skladištenje voća (optimalni uvjeti kako bi se plodovi što bolje očuvali uključuju vlažan, hladan zrak, temperaturu malo iznad ništice).

Ovo je vrijeme kompostiranja lišća, rahljenja tla te zaštite stabala od napada voluharice i divljači.

Prosinac

Sada ogrćemo zemljom voćke posađene u jesen kako bismo zaštitili korijen, a ako vremenske prilike dozvoljavaju možemo i nastaviti sadnju voćaka.

Kao i prethodni mjesec, provjeravamo čine li glodavci i ostale životinje štetu u voćnjaku te i dalje redovito kontroliramo uskladištene plodove voća, polako ih pripremamo za eventualno pakovanje i otpremu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing