NAJAVA: Šesti “Dani hercegovačkog meda 2022” u Mostaru

NAJAVA: Šesti “Dani hercegovačkog meda 2022” u Mostaru

Međunarodni pčelarski sajam VI. “Dani hercegovačkog meda Mostar 2022” održat će se u Mostaru nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa.

Organizira ga Udruga pčelara “Matica” Mostar, u suradnji sa Savezom pčelara u HNŽ-a i Agronomsko i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, a završna manifestacija održat će se u subotu, 26. studenoga, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, piše Večernji list BiH.

Pandemija nanijela štetu

Predsjednik Saveza pčelara u HNŽ-u Boras Kvesić kazao nam je da je pandemija napravila dosta štete pčelarima, a imajući u vidu da su 6-7 posljednjih godina bile iznimno loše za pčelare, šteta je time i veća.

“Pandemija je napravila veliku štetu u cijelome svijetu, tako da je logično bilo da će i nas na neki način “zakačiti”. Tijekom pandemije pčelarima je praktički bio onemogućen rad, posebno u prvim mjesecima kada su na snazi bile razne restrikcije. Nismo mogli izlaziti do košnica ni prebacivati ih, a samim time nije bilo ni meda te je napravljena velika šteta”, kazao je Kvesić.

“Svakako treba podsjetiti kako je posljednjih nekoliko godina, uglavnom zbog vremenskih prilika, bilo iznimno loše za pčelare, znate i sami da je meda uglavnom nedostajalo. Tek za tekuću godinu može se kazati da je bila u neku ruku dobra za pčelare”, naglasio je Kvesić.

U sklopu Dana hercegovačkog meda bit će upriličeno ocjenjivanje meda i stručna predavanja – radionice te sajam hercegovačkog meda

Organizatori ističu kako se uzorci meda zaprimaju od 10. do 21. listopada u prostorijama Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta SUM-a, Rodoč bb (Kampus II), svakim radnim danom od 10 do 14 sati. Za jedan uzorak potrebno je dostaviti dvije staklenke meda od 450 grama, a cijena analize jednog uzorka je 25 KM. Med, naglašeno je, mora biti u tekućem stanju. Analiza meda obavit će se u Laboratoriju za ljekovito, aromatično, medonosno bilje i med istog fakulteta (fizikalno-kemijska analiza, peludna analiza i senzorsko ocjenjivanje). Rezultati i dodjela odličja najbolje ocijenjenim uzorcima meda bit će upriličeno 26. studenoga u Kosači.

Zaštićeno ime podrijetla

Hercegovački med, podsjećamo, 2014. je dobio certifikat sa zaštićenim imenom podrijetla. Bio je to višegodišnji zajednički projekt Udruge pčelara neposrednih proizvođača “Matica” iz Mostara i Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta SUM-a koji je rezultirao i dobivanjem rješenja i certifikata Instituta za intelektualno vlasništvo BiH kojim su autohtonom hercegovačkom medu priznati ime, oznaka zemljopisnog podrijetla i posebnu kvaliteta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar