Najstariji osovinski kotač na svijetu potječe iz Ljubljane

Najstariji osovinski kotač na svijetu potječe iz Ljubljane

Najstariji poznati kotač na svijetu otkriven je u Mezopotamiji i datira iz razdoblja oko 3500. prije Krista, iz Brončanog doba. U tom razdoblju, ljudi su već uzgajali žitarice, vodili pripitomljenu stoku na pašu te su imali određenu društvenu hijerarhiju.

Ipak, u okolici Ljubljane, 2002. arheolozi su otkrili nešto „mlađi“ kotač, no poseban po nečem sasvim drugom. Ljubljanski drveni kotač izrađen je od dvije jasenove ploče spojene hrastovim klinovima te je promjera 70 cm i debljine pet cm. Njegova posebnost je što u sredini ima pravokutni otvor u koji se stavljala osovina duga 124 cm. Osovina je također pronađena na istoj lokaciji, a ona je bila načinjena od hrastovine.

Kotač je 2008. prenesen u konzervatorsku radionicu u Mainzu, gdje je posebnom metodom utvrđena njegova starost od 5150 godina, javlja tribun.hr.

Unatoč pojedinim oštećenjima uslijed istraživanja arheologa, kotač je dobro očuvan zahvaljujući tome što je ležao na mokrom dnu Ljubljanskog barja, gdje su 1875. otkrivene također i sojenice, koje su danas dijelom UNESCO-ve  Svjetske baštine. U tom kraju arheolozi su pronašli oko 1 000 sojenica koje su se nalazile u koritu rijeke Ig.

Vjeruje se kako je kotač bio dijelom kola koja su u to doba već vukla goveda.

Slična kola na dva drvena kotača pronađena su i u Švicarskoj te u jugozapadnoj Njemačkoj. Ipak, ljubljanski drveni kotač i dalje je zasad najstariji i najveći takav primjerak u Europi, a u pogledu osovine i na svijetu.

Ž.I., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing