Niz nepravilnosti u upravljanju i trošenju novca u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

Niz nepravilnosti u upravljanju i trošenju novca u Hercegovačko-neretvanskoj županiji

Federalni ured za reviziju institucija utvrdio je niz nepravilnosti u upravljanju i trošenju novca u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, no Vlada ove županije ne čini se zabrinuta – jer, oglušili su se o zakonski rok predviđen za donošenje Plana za rješavanje uočenih nedostataka. Pojedini skupštinski zastupnici i nevladin sektor tvrde da se radi o ignoriranju propisa i netransparentnom radu. No, u samoj Vladi ne misle da u priči ima išta sporno.

Izvještaj o financijskoj reviziji Hercegovačko-neretvanske županije odnosi se na 2021. godinu. U njemu su data mišljenja s rezervom i na financijske izvještaje i na usklađenost poslovanja i zakonskih propisa. Izvještaj sadrži i 27 preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti. A čak njih 23 su „stare“, i u ranijim izvještajima predlagane preporuke.

„Imamo situaciju da se većina preporuka u ovom kantonu ne implementira, a nepravilnosti i slabosti se ponavljaju iz godine u godinu. To u određenim slučajevima znači da se novcem građana ne upravlja na adekvatan način“, navela je Hanifa Jašarević, CCI projektna koordinatorica.

O nepravilnostima u trošenju javnog novca govorilo se i u Skupštini HNŽ. Oporba je za vrijeme rasprave o ovogodišnjem proračunu od Vlade tražila odgovor zašto se neregularnosti ne otklanjaju. Čak su im sami nudili rješenja za neke od stavki koje su revizori ocijenili spornim. Bezuspješno. Praksa netransparentne raspodjele novca iz proračunske kase je nastavljena, više puta, i na više načina – upozoravaju mnogi.

„Revizija je utvrdila da udruženja građana ne mogu biti stavka u proračunu, da se mora raspisivati javni poziv i da se na osnovu javnog poziva moraju dodjeljivati sva sredstva onim korisnicima koji nisu javne ustanove i uposlenici županije. A to nije slučaj i imamo na desetine NVO bliskih vladajućim strankama koje su i dan danas stavke na samom proračunu“, ističe Arman Zalihić, zastupnik SDP-a u Skupštini HN<ž-a.

„U raspodjeli tekućih transfera – vršeni su bez javnog poziva, bez kriterija za odabir korisnika, gdje su se subvencije  poduzećima raspodjeljivale ne uzimajući u obzir izvještaj komisije, tako da u pojedinim slujačevima su sredstva odobrena korisnicima koji nisu ispunjavali formalno-pravne uvjete“, dodaje Jašarević.

Sve navedeno moglo se otkloniti Planom za rješavanje nedostataka. Vlada je, propisao je tako zakon, Plan trebala sačiniti unutar 60 dana nakon što je revizija objavljena. Rok je istekao prije skoro pet mjeseci.

„Mi to radimo, naša ministarstva, službe, uprave, organizacije – svako u okviru svog segmenta je dužan odgovoriti na određene sugestije i primjedbe. Kad to svi dostave, Ministarstvo finansija će dostaviti Federalnom uredu za reviziju“, kaže predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Objašnjava Herceg da ne može svako biti jednako brz i učinkovit kako to javnost očekuje. No pitanje je da li Vlada HNŽ ne može ili ne želi biti efikasna. Ignoriranje zakona i propisa im očito prolazi jer u Hercegovačko-neretvanskoj županiji to je sad već višegodišnja praksa. A shvatili su i da se nemaju kome pravdati, da ih nema tko kazniti. Jer njihovo trošenje javnog novca propituju tek rijetki. Pravosuđe nije jedno od njih.

federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar