Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu

Odgoj u Skandinaviji: Bebe zimi ostavljaju vani i nikad fizički ne kažnjavaju djecu

Roditelji iz Skandinavije – oni koji žive u Norveškoj, Danskoj, Finskoj, Švedskoj i na Islandu – imaju drugačiji pristup roditeljstvu u odnosu na ostatak Europe i svijeta

Djetinjstvo ima važno mjesto u kulturi zemalja na sjeveru Europe, a djeca i njihova prava su jako zaštićena. Skandinavsko društvo poštuje djetinjstvo te podržava roditelje i potiče djecu da žive slobodno i istražuju svijet oko sebe.

Ono što je zanimljivo za roditeljstvo u tim zemljama je da se njihova tradicija često poklapa s istraživanjima u modernoj znanosti. Samostalno igranje, preuzimanje rizika, nježna disciplina i provođenje puno vremena na svježem zraku samo su neka od obilježja odgoja u ovim zemljama. Pročitajte kako roditelji na sjeveru odgajaju svoju djecu i što im je važno.

1. Ostavljaju dijete da spava na svježem zraku

U Skandinavskim zemljama je uobičajena praksa da se bebu ostavi da spava na svježem zraku bez obzira na vremenske uvjete. Prema istraživanjima, djeca na svježem zraku spavaju dulje nego kada spavaju unutarnjim prostorijama. Osim toga, roditelji vjeruju da je to zdravo za dijete pogotovo ako je alternativa zatvorena prostorija puna klica. Znanstvenici se slažu. Svjež zrak dobar je za imunitet i dobro utječe na krvni tlak, ublažava stres i povećava razinu serotonina.

Koliko god izgledalo “uvrnuto” iz našeg kuta gledanja, u Skandinaviji je normalno da vidite sljedeći prizor. Dok snijeg pada, mama se će lagano došetati do kafića s kolicima u kojoj je šestomjesečna beba, a zatim će ući sama u kafić gdje će uživati u kavi. Parkirat će kolica točno ispred stakla kafića gdje će biti smještena i druga kolica s djecom. Potpuno neobično za nas, ali potpuno uobičajeno u Skandinaviji.

2. Djeca idu u jaslice i vrtić U Švedskoj roditelji djecu najčešće ostavljaju u jaslicama od godinu dana starosti. Većinom oba roditelja rade pa im je to potrebno. Roditelji mogu iskoristiti 480 dana plaćenog dopusta u 12 godina. I druge nordijske zemlje pružaju roditeljima sličnu podršku.

3. Spol djeteta nije bitan Stanovnici sjeverne Europe uopće se ne obaziru na spolove, a prema djevojčicama i dječacima ponašaju se isto. Čak imaju neutralne vrtiće u odnosu na spol, u kojima se odgojitelji obraćaju djeci više s djeca, ljudi i prijatelji nego s dječaci i djevojčice. U švedskom obrazovnom sustavu 1998. donesen je zakon u kojem se zahtjeva da javne škole promiču rodno neutralne politike i takvo podučavanje.

4.  Akademsko obrazovanje djece počinje tek u školi Roditelji u Skandinaviji ne započinju akademsko obrazovanje djece sve do dobi od sedam godina. Nedavno istraživanje pokazalo je da odgađanje škole za malu djecu dramatično smanjuje hiperaktivnost i nepažnju. Odustajanje od ranog školovanja ne znači da da djeca ništa ne uče. Djeca od prve do šeste godine idu u jaslice i vrtić gdje uživaju u igranju i nestrukturiranom učenju što se smatra neophodnim za razvoj socijalnih vještina, mašte i kreativnosti.

5. Nikad fizički ne kažnjavaju svoju djecu Švedska je bila prva zemlja koja je zabranila fizičko kažnjavanje djece davne 1979., a uskoro su je slijedile i druge skandinavske zemlje. U mnogim zemljama svijeta još je uvijek dozvoljeno fizički kažnjavati svoju djecu, a u Hrvatskoj je također zakonom zabranjeno od 1999. Iako mnogi smatraju da odgoj bez fizičkog kažnjavanja znači nedostatak discipline i popustljivost, znanstvenici su već davno potvrdili da fizičko kažnjavanje može uzrokovati mnoge psihološke traume koje mogu dovesti do depresije pa čak i suicida.

6. Opušteni su zbog golog tijela Skandinavske obitelji su jako opušteni kada je u pitanju golo tijelo. Djecu se potiče da budu goli, u zatvorenom i otvorenom prostoru, kada je god moguće. Njihova ideja je podizati ljude koji su zadovoljni u svom tijelu i znaju kako funkcionira.

7. Djeca se igraju vani bez obzira na vremenske uvjete Skandinavci su jako ozbiljni kada je u pitanju igranje na otvorenom prostoru bez obzira na vremenske uvjete; kiša, snijeg ili sunce djeca se igraju. Postoji popularna izreka u Norveškoj koja kaže: “Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća”. Roditelji se uvijek pobrinu da se djeca igraju vani svaki dan. Povezivanje s okolišem je važan dio njihove kulture, a djeca dolaze kući neuredna i zaprljana jer su istraživala, riskirala i zabavila se. Osim toga, jako je dobro za razvijanje imunološkog sustava.

klokanica.24sata.hr

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing