Parlamentarne većine nema, ni u Federaciji, niti na razini države

Parlamentarne većine nema, ni u Federaciji, niti na razini države

Čovićeve ocjene o nepostojanju parlamentarne većine opravdane su već duže vrijeme, a da je tomu tako svjedoči i niz situacija kako na državnoj tako i federalnoj razini. U Parlamentu BiH tako se već duže vremena koplja lome na problematici trošarina, dok su u Federaciji kriza i nepostojanje većine vidljivi kod određenih veoma značajnih dokumenata ili zakonskih rješenja. Kriza je vidljiva na primjeru federalne Vlade te je jučer Klixu iz Vlade potvrđeno kako je sjednica ovog tijela otkazana na zahtjev ministara iz reda HDZ-a, a navodno zbog nezadovoljstva HDZ-a predloženim zakonskim rješenjem o šumama. Međutim, nakon kratkog vremena stigao je demant iz Ureda Vlade za odnose s javnošću u kojem se navodi kako da se radi o netočnoj informaciji tvrdeći da nijedna stranka, koja čini vladajuću koaliciju, nije tražila odgađanje sjednice Vlade.

Kako su u priopćenju pojasnili, razlog neodržavanja sjednice je tehničke prirode te je istaknuto da to nije prvi put da sjednice budu odgođene.

Podsjećaju kako se prije desetak dana dogodila slična situacija, kada je federalna vlada u jednom tjednu održala dvije sjednice, 29. svibnja i 1. lipnja, a u međuvremenu je, 30. svibnja, održana i hitna telefonska sjednica.

Međutim, dok oko Vlade još uvijek postoje nejasnoće kriza je evidentna na Parlamentu Federacije. Posljednji u nizu slučajeva je Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji nije prošao na Domu naroda, i gdje se zapravo pokazalo kako oko nekih ključnih stavki u zakonskom rješenju ne postoji suglasnost koalicijskih partnera.

Dom naroda također nije podržao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Na ovaj je zakonski prijedlog, baš kao i u slučaju zakona o MIO/PIO, uložen je velik broj amandmana, no Vlada ih u konačnici nije prihvatila.

Javni RTV sustav

Na Predsjedništvu HNS-a bilo je riječi i o Prijedlogu zakona o RTV sustavu na kojem je radio Hrvatski narodni sabor, a sukladno dokumentu o transformaciji cjelokupnog RTV sustava. Čović je potvrdio da će spomenuto zakonsko rješenja do kraja mjeseca biti upućeno u parlamentarnu proceduru, kazavši kako su na Predsjedništvu HNS-a sagledali tekst zakona i vratili ga odborima HNS-a. Nakon toga će, slično kao i u slučaju Prijedloga zakona o izmjeni Izbornog zakona, Prijedlog zakona o RTV sustavu biti upućen u proceduru kao jedno cjelovito rješenje. Čović se osvrnuo i na sve projekte koji se provode u okviru HNS-a te je nakon presjeka ukupne situacije spomenuo i određene komentare na ono što se radi u Hrvatskom narodnom saboru, a koji dolaze od strane nekih grupacija koje nastoje ono što se čini dobro za BiH nazvati drugačijim imenom.

Kada je riječ o RTV sustavu naš je list, podsjećamo, donio detalje iz spomenutog Prijedloga zakona, a koji bi trebao  sadržavati prijedlog B iz dokumenta o transformaciji Javnog RTV sustava. Ovaj model održivog ustroja Javnog RTV sustava BiH u skladu s definicijom BiH kao države tri konstitutivna naroda i dva entiteta predviđa da u okviru ovako formatiranog Javnog RTV sustava BiH jedan servis bude prilagođen svim građanima kao državljanima BiH, a po jedan servis bi emitirao program u pravilu na jeziku jednog od konstitutivnih naroda.

Radio-televizija BiH kao Javni RTV sustav BiH sastojao bi se od četiri Javna RTV servisa koji programe proizvode i uređuju na način prilagođen potrebama pojedinih konstitutivnih naroda, ostalih naroda i građana koji žive u BiH te entiteta kao zasebnih javnosti unutar pluralnog bosanskohercegovačkog društva.

Piše: Dario Pušić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar