Plastične boce ne biste trebali ponovo puniti vodom

Plastične boce ne biste trebali ponovo puniti vodom

Kad popijete vodu iz plastične boce, ponovo u nju nalijete vodu? Ne biste trebali, jer je većina kupovnih plastičnih boca namijenjena za jednokratnu upotrebu.

Ako namjeravate nositi bočicu vode sa sobom, neka bude staklena.

Većina plastičnih boca ima oznaku PET i broj 1, a voda je u njima kod naknadnog punjenja podložna štetnim kemikalijama pod djelovanjem temperature, kisika i bakterija. Zato nije loše na dnu svake ambalaže potražiti trokut s brojem u sredini koji govori koliko je ambalaža štetna.

Brojne primjese

Ambalaža od polimera važan je materijal budućnosti, slažu se stručnjaci, a ono što može biti sporno za zdravlje su različiti dodaci, kemijski derivati – stabilizatori (koji osiguravaju izdržljivost), omekšivači (osiguravaju savitljivost), boje, antistatici i drugi dodaci koji štite polimere od utjecaja toplote, apsorbiraju UV zračenje, imaju antimikrobnu i antistatičku funkciju, a mogu sadržavati određene teške metale koji mogu predstavljati prijetnju za zdravlje ako migriraju iz sistema jer su većina otrovi, prenose NN.

Problematična grupa su i ostaci procesa polimerizacije – monomeri i oligomeri koji mogu biti otrovni, a može doći do njihove interakcije i stvaranja novih nepoznatih kemijskih spojeva koji mogu štetiti zdravlju. Ali većina je ipak pod kontrolom nadležnih institucija i ne prelazi granicu koja bi bila opasna za zdravlje.

(Vijesti.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar