• Radovi u vrtu tijekom ožujka
  • Radovi u vrtu tijekom ožujka
  • Radovi u vrtu tijekom ožujka
  • Radovi u vrtu tijekom ožujka
  • Radovi u vrtu tijekom ožujka

Radovi u vrtu tijekom ožujka

U ovo stresno koronavirusno vrijeme mogli bismo se malo posvetiti vrtu. Evo nekoliko savjeta:

U nedoumici ste što je to što bi od poljoprivrednih radova mogli raditi u ožujku? Evo nekoliko prijedloga odakle početi. Ono što je najvažnije je priprema zemljišta za sadnju. Imate li mali vrt i želite isključivo saditi povrće za svoju obitelj, možete ga prekopati motikom ili štijačom, a koja će vam od ove dvije alatke trebati ovisi isključivo od vrste zemljišta. Imate li veću površinu, najbolje bi bilo da zemljište preorete ili da koristite frezu i motokultivator.

Kada ste prekopali odnosno preorali zemljište, preko njega valja rasporediti tanak sloj zrelog stajnjaka. Nakon toga trebalo bi sve ponovo dobro prekopati, a poslije prekopavanja zemljište treba obogatiti mineralnim gnojivom.

Ako imate rastresito odnosno pjeskovito zemljište najzahvalnije bi bilo da preko njega stavite sloj humusatreseta ili zrelog stajnjaka. Na ovaj način ćete popraviti strukturu zemljišta i obogatiti mineralnim sastojcima.

Ako ste odlučili da sijere odnosno sadite na glinovitom i zbijenom zemljištu, pored organskog gnojiva trebate dodati i određenu količinu pijeska.

Zemljište koje se nalazi u brdsko-planinskim predjelima i koje u sebi sadrži komade kamena, trebalo bi obogatiti organskim gnojivom, tresetom, zrelim stajnjakom, a komade kamenja izvaditi iz zemlje, pa dodati humusa.

Povrće koje se sije/sadi u ožujku

Ono što se već početkom ožujka sije jesu: mrkva, grašak, špinat, blitva, luk, celer, salata i čičoka. U drugoj dekadi, odnosno sredinom mjeseca se siju celer, rotkvice, kopar, pastrnjak i peršin, dok se krajem mjeseca ili u trećoj dekadi sade kupus, koraba (keleraba) i kelj.

Kako pripremiti rasadnice?

Ožujak je idealan mjesec za zasnivanje rasadnica sezonskog povrća kao što su prokulice, brokula, rajčica, cvjetača, kupus, paprika, krastavci, patlidžan, lubenica i dinja, čije se sjeme može pronaći u poljoprivrednim apotekama ili ga možete potražiti od iskusnijih povrćara.

Najbolje bi bilo da za rasadnice pripremite sandučiće ili gajbice s mješavinom pijeska i zemlje. U gajbice raspodijeliti sjeme i blago ga sabiti u zemlju, zatim ga zaliti, pa ostaviti na sunčanom i toplom mjestu do biljka ne proklija.

Pripremljene sandučiće možete ostaviti u stakleniku ili plasteniku, koji se griju, već početkom mjeseca. Ako nemate plastenik ili staklenik, možete bilje prekriti prozirnom folijom, celofanom ili plastičnim i staklenim zvonom. Ovo učinite obavezno, da bi osigurali što veću vlažnost i toplinu, zbog boljeg klijanja.

Ukrasne biljke i voćke

U ovom periodu idealno je vrijeme da počnete praviti kompost jer je kompostiranje savršen način za recikliranje biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Uz pomoć kompostiranja dobivate idealno gnojivo za vaše biljke.

Također u ožujku možete posaditi i određene vrste ukrasnog bilja, a ruže su idealne za sadnju u ovom mjesecu. Ni za sadnju voćnjaka niste zakasnili, kao ni grmova ako zemljište nije smrznuto ili previše vlažno. Oko stabala starih voćaka može se postaviti kompost ili stajnjak. Na ovaj način se održava plodnost zemlje, suzbijaju korovi i omogućava duže zadržavanje vlage.

 

/Izvor: Akroglub.com/

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing