Turistički djelatnici iz Hercegovine 8. lipnja idu pred Parlament BiH

Turistički djelatnici iz Hercegovine 8. lipnja idu pred Parlament BiH

Zbog nedonošenja odluke o olakšanom ulasku turista u BiH na zadnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, turistički radnici iz Hercegovine će 8. lipnja u 11 sati održati mirne prosvjede ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Ove informacije za Klix.ba je potvrdio tajnik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje (UTHIS) Ante Kozina nakon što su danas održali niz sastanaka i dobili podršku sa šireg područja Hercegovine. “Mi smo danas imali sastanak kod načelnik općine Čitluk i dobili podršku kao i gradonačelnika Grada Ljubuškog i Turističkog klastera Hercegovina, turističkih radnika Mostara i Čapljine i ostalih dijelova HNŽ”, kaže Kozina.
Zahtjevi su da Vijeće ministara napokon analizira i dopusti dolazak turista u BiH na osnovu četiri kriterija koja oni traže. “To su negativan PCR test ili potvrda o preboljenoj koroni ili potvrda o primljenom cjepivu ili negativan antigenski test, da na taj način otvorimo granice za dolazak stranih državljana u BiH, a isto tako da otvorimo i mogućnost našoj dijaspori da nesmetano dođu posjeti svoje obitelji”, objašnjava Kozina.
Nije stvar samo u Međugorju
Ističe kako ovo nije stvar samo Međugorja ni Hercegovine nego čitave države, jer je ovo stvar opstanka svih ljudi koji se bave turizmom indirektno i direktno. Napominje da su među ostalima poljoprivredna i mesna industrija indirektno i direktno uključeni u turizam kao i drugi sektori. “Ne znam kakvu mi poruku šaljemo Europi i svijetu, i svim državama kada kažemo da osobe koje su cijepljene i preboljele Covid nisu dobrodošle u našu državu, dok se zemlje u okruženju otvaraju i omogućavaju nesmetan dolazak turista, čak štaviše financiraju i antigenske testove i daju cjepiva za turiste. Od 1. lipnja na snagu stupa u Europskoj uniji zelena Covid propusnica, a to kod nas ne važi.
Mi samo pitamo, zašto od nas prave rezervat u kojem ne vrijede stvari koje vrijede u čitavom svijetu'”, kaže Kozina. Podsjeća da turistički sektor 18 mjeseci nije ništa radio, a da su računi, rate kredite, kao i kamate stizali sve vrijeme, te da su mnogi turistički radnici napustili zemlju trbuhom za kruhom i da je ovo problem koji treba hitno riješiti. “Želimo samo da BiH slijedi ono što rade i druge države i da nam se omogući da radimo”, zaključio je Kozina. Na kraju podsjeća kako ovaj potez nema nikakve veze s politikom i da se radi isključivo o borbi za opstanak i ostanak u BiH.
Izvor: bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar