U Hercegovini se pesticidima najviše tretira jabuka
Nakon afera sa limunom i mandarinama, sa puno većim oprezom kupujemo voće.
Naravno, prednost se uvijek daje onom domaće prozvodnje.No koliko je ono doista zdravo uzgojeno, odnosno koliko su domaći voćari odgovorni pri korištenju pesticida, doznali smo od Nine Rotima, stručnog savjetnika za za zaštitu bilja Federalnog Agromediteranskog zavoda.
„Prema podacima koje mi imamo s terena, većina poljoprivrednih proizvođača svoje voćne nasade tretiraju u skladu sa propisima, što podrazumijeva primjenu različitih vrsta pesticida u pravo vrijeme, poštujući karencu.Nažalost, istina je i da postoje oni koji u želji za zaradom tretiraju voće pesticidima i prije same berbe, nastojeći ga tako zaštiti od propadanja.No, moram naglasiti kako se radi o znatno manjem broju proizvođača“, kazao je Rotim, naglasivši kako je jako važno znati da bi bez pesticida izbubili 1/3 svjetskih usjeva i da ih ne smijemo promatrati kao nešto negativno.
„Svake godine bi čovječanstvo bilo gladno jer se ne bi moglo proizvesti dovoljno hrane.Dakle, na pesticide ne smijemo gledati kao na nešto negativno, nego pozitivno.Mada u rukama nesavjesnih proizvođača oni doista mogu postati opasni“, pojasnio je Rotim.
Doznali smo kako se na našem području najviše tretira pesticidima-jabuka.
„Ne postoji voćna vrsta koju u određenim proizvodnim godinama nije potrebno barem jedanput tretirati pesticidima.Postoje i one koje moramo tretirati jako puno.Takva je jabuka, koju je nemoguće proizvesti na plantažama bez većeg broja tretiranja.No, to ne znači da ona nije dobra za ljudsku prehranu.Ukoliko pravilno primjenjujemo pesticide, poštujemo doze i koncentracije i karencu, sa sigurnošću možemo reći da se takva jabuka može koristiti za prehranu“, kazao je Rotim.
Ova godina je jedna od onih koju proizvođači voća žele što prije zaboraviti.
Veliki broj kišnih dana, koji su se smjenjivali sa toplim vremenom, pogodovali su razvoju biljnih bolesti i štetočina, što je proizvođačima zadalo mnoge probleme, osobito vinogradarima.
Ove godine je čak i najotpornija voćna vrsta, karakteristična za Hercegovinu-smokva, također obolila.